Αρχική Νέα Τοπικά Μειωμένη η χρηματοδότηση ΥΠΠΟ στο ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

Μειωμένη η χρηματοδότηση ΥΠΠΟ στο ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

7

  Υπομονή για ένα ακόμα χρόνο, μέχρι να αναλάβει πλήρως τις αρμοδιότητες του το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, πρέπει να κάνουν τα ΔΗΠΕΘΕ που είδαν φέτος να μειώνονται κατά πολύ τα οικονομικά τους.
     Το υπουργείο Πολιτισμού σε ότι αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου περιέκοψε πάνω από 50% τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να χρειάζεται να είναι  ιδιαίτερα φειδωλόστις παραστάσεις,.
     «Από τις 205.000 που όφειλε να μας χρηματοδοτήσει το ΥΠΠΟ αναμένεται να λάβουμε 92.000 ΕΥΡΩ, ενώ από τις προηγούμενες χρονιές αντί των χρωστούμενων 127.000 στα ταμεία του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου έφτασαν μόλις 50.000», μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δήμος Αβδελιώδης. Σε αντίθεση με το Δήμο Χίου που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.
     Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού κατατέθηκε πριν δύο χρόνια την παγκόσμια ημέρα χορού και σήμερα έχει ήδη πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο.
     Αναλύοντας τότε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο θεσμός αυτός, ο τότε υπουργός Πολιτισμού (και νυν Εμπορικής Ναυτιλίας & Αιγαίου) Γιώργος Βουλγαράκης είχε τονίσει ότι το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) ιδρύεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ με σκοπό τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το θέατρο και τον χορό.
     «Εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι με τη λειτουργία του Κέντρου. Η φετινή ποιότητα της δουλειάς μας, για τον Καραγκιόζη, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και δέχτηκε ευμενή σχόλια»,  σημείωσε ο Δήμος Αβδελιώδης.
     Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής το ΕΚΕΘΕΧ επιφορτίζεται με την ανασύνταξη του θεατρικού και χορευτικού χάρτη της χώρας. Ο νέος φορέας πρόκειται να έχει και λόγο στα τεκταινόμενα των ΔΗΠΕΘΕ. Αυτό κατά το Δήμο Αβδελιώδη είναι θετικό διότι έτσι θα δίνεται –τουλάχιστον αυτό φιλοδοξεί ο νέος θεσμός- βαρύτητα στο καλλιτεχνικό έργο.
     Έτσι η ποιότητα και σταθερότητα που παρουσιάζει κατά γενική ομολογία το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου πιστεύεται ότι θα επιβραβευτεί.
     Όσο αφορά το θερινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου αναμένεται να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, που με τη σειρά του θα αποφασίσει για το πρόγραμμα. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και τα θεατρικά εργαστήρια που έχουν να μας παρουσιάσουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα.
    

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 20/5/2008 (dimokratiki.org)