Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανοικτή επιστολή Κίνησης ΠΟΛΙΤΩΝ για ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: εξετάζουμε την αγωγή

Ανοικτή επιστολή Κίνησης ΠΟΛΙΤΩΝ για ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: εξετάζουμε την αγωγή

11

 ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
      Χίος, 18 Μαΐου 2008
     
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


      
      Κύριοι,
      κάτω από το βάρος της πίεσης που άσκησε προς όλους τους φορείς τους τελευταίους μήνες  η «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»,  η εταιρία  «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» αναγκάστηκε να προκαλέσει σύσκεψη φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 2 Φεβρουαρίου 2008 στην οποία δεν ήταν καλεσμένοι οι σύλλογοι των Μηχανικών των Δικηγόρων και των Συμβολαιογράφων και φυσικά  η «Κίνηση Πολιτών».
Παρότι ακάλεστοι, όλοι οι παραπάνω παραβρεθήκαμε στη σύσκεψη από την οποία οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας εκδιώξουν από το χώρο . Εκεί με μια φωνή Βουλευτές, Νομάρχης, Δήμαρχοι και Φορείς κατ αρχήν συμφώνησαν ότι τα λάθη του Κτηματολογίου στο Νομό προέρχονται κυρίως από τις κάκιστες μελέτες που εκπονήθηκαν από τις εταιρίες και παραλήφθηκαν με κλειστά μάτια από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. Το αποτέλεσμα της προχειρότητας του εγχειρήματος οδήγησε στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά όσοι πολίτες επιθυμούν να εκτελέσουν μια εγγραπτέα πράξη για το ακίνητό τους.
      Στην προαναφερθείσα σύσκεψη οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. αφού παραδέχτηκαν ότι οι μελέτες που σήμερα εφαρμόζονται ήταν κακής ποιότητας, δεσμεύτηκαν ενώπιων των Βουλευτών, του Νομάρχη και των Δημάρχων για την επίλυση των προβλημάτων. Η λύση που προτάθηκε από την εταιρία ήταν σε γενικές γραμμές αυτό που επιζητούσαμε, δηλαδή να αποσταλεί κλιμάκιο από Μηχανικούς και Δικηγόρους το οποίο σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να επανεξετάσει και να διορθώσει το σύνολο των ακινήτων στις περιοχές στις οποίες ισχύει το Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα, τα αρχεία και τα στοιχεία τους θα διατίθονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το χρονικό περιθώριο που ζήτησε η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση που θα καθόριζε επακριβώς τον τρόπο εργασίας και τις σχετικές λεπτομέρειες καθώς και το χρονικό διάστημα εργασίας των κλιμακίων ήταν 40 ημέρες.
      Από την ημέρα της σύσκεψης (2 Φεβρουαρίου) μέχρι σήμερα (18 Μαΐου) έχουν περάσει 3,5 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα δεν διαπιστώθηκε κάποια κίνηση από την πλευρά της εταιρίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Απεναντίας υπάρχει αδράνεια και στασιμότητα. Το γεγονός αυτό καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προβούν σε κινήσεις.
      Για το σκοπό αυτό θα πρέπει οι Αρχές του τόπου μας να δραστηριοποιηθούν άμεσα και αδιάλλακτα. Πώς άραγε αισθάνονται οι Βουλευτές του νησιού μας μετά τον εμπαιγμό τους από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και τι προτίθενται να κάνουν για την επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες του νησιού; Ο Νομάρχης πώς αισθάνεται για την ανησυχία που επικρατεί στους πολίτες του νησιού; Οι Δήμαρχοι; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα απογοητεύσουν τους πολίτες συνεχίζοντας την αδρανή και παθητική στάση τους. Ισως ευαισθητοποιηθούν μόλις ελέγξουν και οι ίδιοι την ακίνητη περιουσία τους και διαπιστώσουν τα ίδια προβλήματα που ταλαιπωρούν και τους υπόλοιπους πολίτες του νησιού.
      Η Κίνηση Πολιτών για το Κτηματολόγιο αποφάσισε να συνεχίσει πιο δυναμικά την αντίδρασή της για την κατάσταση που επικρατεί. Σχετικά σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας το οποίο εξετάζει την υπόθεση διεξοδικά. Η Κίνηση Πολιτών για το Κτηματολόγιο συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία για την σύνταξη του φακέλου της αγωγής που θα κατατεθεί και θα εκτελέσει εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης στις κτηματογραφημένες περιοχές.
     
      Με την ελπίδα ότι όλοι θα συνδράμουν στον αγώνα,
      Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για το Κτηματολόγιο
     
Γιάννης Μισετζής
Γιώργος Μπογιατζής
Μάνος Μισυρλής