Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση Νομαρχίας στην Αρχαιολογία για κτήριο εντός οικοπέδου στα Λολόδεντρα

Πρόταση Νομαρχίας στην Αρχαιολογία για κτήριο εντός οικοπέδου στα Λολόδεντρα

10


 

Τη δέσμευση ότι η Νομαρχία θα ακολουθήσει “όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες” ώστε να αναδειχτεί το αρχοντικό που βρίσκεται στο οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το νέο ΤΕΕ δίνει με επιστολή του ο Νομάρχης Χίου στην Αρχαιολογία.
Στην επόμενη δε παράγραφο της επιστολής του κ. Λαμπρινούδη υπάρχει και η μομφή προς την αρχαιολογία για την κατάσταση του κτηρίου, αυτό όμως δεν αποτελεί καμία δικαιολογία για να μην προστατευθεί το συγκεκριμένο αρχοντικό στα Λολόδεντρα που έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία.

Αναλυτικά το έγγραφο του κ. Νομάρχη έχει ως εξής:


“Σε συνέχεια της από 23/04/2008 (ΑΠ: 765) απάντησής σας, σε έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ν.Α. Χίου, με το οποίο σας ενημερώνουμε για την πρόθεσή μας να εκπονηθεί μελέτη για την ανέγερση του νέου ΤΕΕ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Χίου στην περιοχή Λολόδεντρα, το οποίο παραχωρήθηκε στη Ν.Α. Χίου για το σκοπό αυτό, και σχετικά με το κτίσμα που βρίσκεται εντός του οικοπέδου, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:


Εφόσον η διώροφη οικία που βρίσκεται εντός του οικοπέδου έχει κηρυχθεί «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο», οι υπηρεσίες της Ν.Α. Χίου θα ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εξασφάλιση των γνωμοδοτήσεων από την αρχαιολογική υπηρεσία. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η συγκεκριμένα διώροφη οικία δεν συνάδει με το χαρακτηρισμό της ως έργου τέχνης και διατηρητέου μνημείου. Η εγκατάλειψη με τη συσσώρευση άχρηστων υλικών και το κτίσμα να καταρρέει είναι εμφανής, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες.


Πιστεύουμε ότι η ανέγερση του νέου ΤΕΕ στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα λειτουργήσει θετικά και για το συγκεκριμένο κτίσμα, το οποίο θα ενταχθεί στη μελέτη και θα αξιοποιηθεί. Τέλος, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή συνεργασία με την υπηρεσία σας, προκειμένου να δοθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ