Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σκληρή κριτική Ελπ. Τσουρή στην Κυβέρνηση για την ναυτιλιακή πολιτική

Σκληρή κριτική Ελπ. Τσουρή στην Κυβέρνηση για την ναυτιλιακή πολιτική

5

 
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 20 Μαΐου 2008


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Εμπορική Ναυτιλία, Ελπίδα Τσουρή, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την παρακάτω δήλωση:


1. Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού για τη θετική επίδραση που έχουν τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά περιορίζονται στο εξής ένα: ελαστικοποίηση της σύνθεσης των πληρωμάτων, για το οποίο, μάλιστα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει.


2. Τα ερωτήματα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κύριων και πιο προσοδοφόρων λιμενικών δραστηριοτήτων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, ακόμη παραμένουν αναπάντητα.
Οι λιμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ εμφανίζουν μια υψηλή κερδοφορία -παρουσίασαν το 2007 αύξηση των κερδών κατά 103,3% και 200% αντίστοιχα- ενώ με την υλοποίηση των υπό εξέλιξη επενδυτικών προγραμμάτων προβλέπεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών και την παραγωγικότητά τους. Η χρηματοδότηση, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού τους είναι εφικτή με ίδιους πόρους και δανειοδότηση από την ΕΤΕΠ.
Ποιοι λόγοι, λοιπόν, επιβάλλουν την παράδοση των στρατηγικής σημασίας πυλών προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα σε ιδιωτικά μονοπώλια, κινεζικών ή αραβικών συμφερόντων, τα οποία θα διαχειρίζονται όλο σχεδόν το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας;
Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών, όταν είναι γνωστό ότι οι μονοπωλιακές ιδιωτικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τη διατήρηση υψηλής τιμολογιακής πολιτικής και τη μεγιστοποίηση του κέρδους;
Ο πρωθυπουργός και η Κυβερνητική Επιτροπή ας φροντίσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα της κοινής λογικής. 


3. Ο υπουργός εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση επαρκούς ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, σε όλη τη διάρκεια του έτους, δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη για την εξυπηρέτηση των νησιωτών, την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίσει.
Φαίνεται, επίσης, να μην αντιλαμβάνεται ότι οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά από την απελευθέρωση των ναύλων, είναι ήδη δυσβάστακτες για τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους νησιώτες, και πολύ περισσότερο τη φετινή χρονιά.


Οι διαγωνισμοί, με στόχο, μέσω των  πολυετών συμβάσεων, την εξασφάλιση, για τις γραμμές ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, νέων ταχύτατων πλοίων, απέτυχε, αφού το ενδιαφέρον περιορίστηκε πάλι σε εκείνους που διαθέτουν παλαιά, χαμηλού κόστους, πλοία. Αυτοί είναι και εκείνοι που θα εισπράξουν τις αυξημένες επιδοτήσεις.


Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται σε «συννενοήσεις» και συστάσεις αυτοσυγκράτησης προς τους επιχειρηματίες της ακτοπλοΐας.