Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ανησυχεί για τα ναύλα της ακτοπλοΐας η κυβέρνηση

Ανησυχεί για τα ναύλα της ακτοπλοΐας η κυβέρνηση

4

Η ΠΟΡΕΙΑ των ναύλων της ακτοπλοΐας και οι τυχόν επιπτώσεις στη νησιωτική οικονομία των έντονων ανατιμητικών τάσεων που επικρατούν στον κλάδο λόγω του κόστους καυσίμων ήταν το θέμα που κυριάρχησε χθες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.


 
Ο κ. Βουλγαράκης συνέδεσε τις αυξήσεις στα ναύλα με την τιμή του πετρελαίου.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επικείμενες νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.


Σε δηλώσεις του μετά την κυβερνητική επιτροπή ο κ. Βουλγαράκης μετέφερε την κυβερνητική ανησυχία και κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ακτοπλόους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.


Από την πλευρά τους οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις «δείχνουν» και το κράτος ως υπεύθυνο για τις αυξήσεις λόγω της εμμονής μέχρι στιγμής του υπουργείου Οικονομίας να μην αποδέχεται την κατάργηση ορισμένων τουλάχιστον μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνει το εισιτήριο. Το θέμα αυτό φαίνεται να συζητήθηκε και στη κυβερνητική επιτροπή ωστόσο όπως εκτιμάται δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά εάν δεν συνοδευθεί με «πλαφόν» στις τιμές, προοπτική όμως που δεν είναι σίγουρο ότι αποδέχεται ο ακτοπλοϊκός κλάδος καθώς σημαίνει ουσιαστικά κατάργηση της απελευθέρωσης.


 
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της κυβερνητικής ο κ. Βουλγαράκης συνέδεσε τις αυξήσεις στα ναύλα με την τιμή του πετρελαίου λέγοντας ότι υπάρχει μια άμεση συνάρτηση του ναύλου με την τιμή του πετρελαίου από την ώρα που η τιμή του πετρελαίου σε κάποιες κατηγορίες πλοίων συμμετέχει ως και 67% με 70% στη διαμόρφωση του ναύλου.


Την κυβέρνηση την απασχολεί πάρα πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάναμε αναλυτική συζήτηση και θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, φυσικά με συνεννοήσεις και με τις εταιρείες της ακτοπλοΐας, με τις οποίες ούτως ή άλλως είμαστε σε επικοινωνία. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε με τους Έλληνες ακτοπλόους θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση, διότι πρέπει να εξυπηρετηθεί και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων οι οποίοι μετακινούνται από την Ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και το αντίστροφο».


Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δίνει επιπλέον 20 εκ. ευρώ στην επιδότηση των άγονων γραμμών προς εξυπηρέτηση των πολιτών (14 εκατ. ευρώ από το ΥΕΝ και 6 εκατ. ευρώ από το παλαιό υπουργείο Αιγαίου). Επίσης, πρόσθεσε, δίνουμε γύρω στα 70 εκατ. για την υδροδότηση των νησιών όπου υπάρχουν προβλήματα. Γενικά τα ζητήματα των νησιών μας απασχόλησαν σε πολύ μεγάλη έκταση, κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.


Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, όπως και για τις συναντήσεις που είχει πρόσφατα με τους Ελληνες εφοπλιστές στο Λονδίνο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 19/5/2008