Αρχική Νέα Τοπικά Αρσενικό στο νερό της Στεναχώνης- Άμεση ενημέρωση από Δήμο Ιωνίας

Αρσενικό στο νερό της Στεναχώνης- Άμεση ενημέρωση από Δήμο Ιωνίας

5


 Η υπεράντληση των γεωτρήσεων και η όλο και πιο βαθιά αναζήτηση στο έδαφος του «λευκού χρυσού» φέρεται να είναι η αιτία παρουσίας αρσενικού στα νερά της γεώτρησης Στεναχώνης του Δήμου Ιωνίας που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.
   Τα αποτελέσματα από δείγματα νερού που είχαν ληφθεί από οικίες σε Νενήτα και Καλλιμασιά και η συγκέντρωση ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ 3 με 4 μονάδες άνω του επιτρεπτού ορίου, σήμαναν συναγερμό στις δημόσιες υπηρεσίες.
   Ο αντινομάρχης Πέτρος Φλάμος συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους των Δήμων Ιωνίας και Μαστιχοχώριων, της ΤΥΔΚ αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών υγιεινής της Νομαρχίας.
   Η απόφαση που ελήφθη είναι να βγει σήμερα κιόλας ανακοίνωση ώστε να ενημερώνονται οι δημότες Ιωνίας να μην κάνουν χρήση του νερού ούτε για τη λάτρα (αφού έτσι και αλλιώς λόγω της υφαλμύρωσης το νερό δεν είναι πόσιμο).
   Θα σταματήσει επίσης η 24ώρη παροχή, ενώ θα ανέβουν οι σωλήνες ώστε η άντληση να γίνεται σε λιγότερο από τα 78 μέτρα βάθους που ισχύει σήμερα, όπως συνέστησε ο εκπρόσωπος της ΤΥΔΚ.
   «Δεν χρειάζεται να υπάρξει πανικός. Θα ενημερώσουμε τους δημότες μας πως καλό είναι να μην χρησιμοποιούν το νερό για μαγείρεμα κλπ», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Γιάννης Μουλάκης που εκπροσώπησε την Ιωνία στη σύσκεψη (από τα Μαστιχοχώρια παρούσα ήταν η αντιδήμαρχος Ειρήνη Μπουλά).
   Σημείωσε επίσης πως δεν εφησυχάζει ο Δήμος που σήμερα κιόλας θα πάρει δείγματα νερού από τις πηγές και συνέστησε στους δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση,
   Να σημειωθεί ότι ημερησίως ο Δήμος Ιωνίας αντλεί περί τα 1200-1300 κυβικά μέτρα νερού και τροφοδοτεί και τους 11 οικισμούς του Δήμου όλο το 24ώρο.
   Το επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης αρσενικού στο νερό σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/lt).
   Μικρότερη από αυτό το όριο είναι η συγκέντρωση του Αρσενικού στις γεωτρήσεις που ανήκουν στο Δήμο Μαστιχοχωρίων, που βρίσκονται από 70 μέτρα και πλέον μακριά από αυτή της Ιωνίας.
   Το αρσενικό είναι ημι-μεταλλικό χημικό στοιχείο που υπάρχει φυσιολογικά παντού μέσα στο περιβάλλον μας. Άρα όλοι υποβαλλόμαστε σε έκθεση από πολύ μικρές ποσότητες. Επειδή είναι άοσμο και χωρίς ιδιαίτερη γεύση, δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο.
   Επειδή όμως δρα προσθετικά καλό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα την κατανάλωση νερού αν περιέχει αρσενικό. Σύμφωνα με μελέτες το αρσενικό ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνων της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος,
   
   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 23/5/2008 (DIMOKRATIKI.ORG) 

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από κινητοποίηση στο Δήμο Χίου όταν βρέθηκε υδράργυρος στο νερό…