Αρχική Απόψεις Aρθρα Mαρία Λινού: Πανελλήνιες… σαν να’ ναι χθες

Mαρία Λινού: Πανελλήνιες… σαν να’ ναι χθες

9

     
  
  
   Πανελλήνιες… σαν να’ ναι χθες
  
   Βρισκόμαστε πλέον σε περίοδο πανελληνίων εξετάσεων και μου είναι αδύνατο να μην αναφωνήσω το τραγικό κλισέ:  «Πόσο γρήγορα περνά ο καιρός!».
   Αν και νιώθω ότι απέχω έτη φωτός από τη δική μου περσινή δοκιμασία (ή να την ονομάσω καλύτερα Γολγοθά;), παράλληλα συμπάσχω με μια ένταση που με εκπλήσσει.
      Στην αρχή σκέφτηκα ότι νιώθω τόσο έντονα συναισθήματα αγωνίας, καθώς καλοί μου φίλοι ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους με ελπίδα φέτος να πετύχουν το στόχο τους. Σίγουρα κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο.
   Όμως μετά από σκέψη, συνειδητοποίησα ότι εγώ η ίδια δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το σοκ των Πανελληνίων. Ήταν μια εμπειρία ψυχοφθόρα και ισοπεδωτική, μια εμπειρία, που με άδειασε κυριολεκτικά. Θυμάμαι ακόμα και τώρα, μέρα τη μέρα, εκείνη τη μιάμιση εβδομάδα με το διάβασμα, το άγχος, την αγωνία, τα κλάματα, την αϋπνία.
        Όλα αυτά ήταν τόσο έντονα, που ακόμα και σήμερα, ως φοιτήτρια πλέον, ζω σε ένα βαθμό στο ρυθμό των εξετάσεων.
   Θυμάμαι τα SOS, ξεφυλλίζω περσινά βιβλία, ακούω τις συμβουλές της τηλεόρασης για υποψήφιους (ξέρετε, τα κλασικά, ανεδαφικά και ακατόρθωτα, όπως ψυχραιμία, ηρεμία κ.λπ., κ.λπ. …).
      Οι πανελλήνιες λοιπόν ήταν μια εμπειρία που με σημάδεψε, αλλά κι ένα σύστημα, που χρήζει αλλαγής.  Καθώς όμως αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, έχω να πω ότι φυσικά χαίρομαι, που οι πανελλαδικές για μένα είναι παρελθόν και παράλληλα εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους δίνουν εξετάσεις, αλλά και ακόμα περισσότερο σ’ αυτούς που ξαναδίνουν.
      Τέλος, κάτι για τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας, που από την καρέκλα του γραφείου του απέχει πολύ από τη σχολική – κι όχι μόνο – πραγματικότητα.  Aκόμα και σήμερα, πριν από κάθε δύσκολη μέρα που με περιμένει, ο βραδινός εφιάλτης είναι ο ίδιος:  δίνω πανελλήνιες…


   Mαρία Λινού
  
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 21/5/2008 (dimokratiki.org)