Αρχική Νέα Τοπικά Νομαρχία για Νέο Κεντρικό Λιμάνι Χίου: ένας στόχος που ενώνει όλους τους...

Νομαρχία για Νέο Κεντρικό Λιμάνι Χίου: ένας στόχος που ενώνει όλους τους Χιώτες

4


Με ψεύδη και ανακρίβειες οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι, απαντώντας στη Βουλευτή Χίου κα Ε. Τσουρή, προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα σχετικά με το έργο του Νέου Κεντρικού Λιμανιού της Χίου και να κρύψουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του.
Ανεβάζουν εντελώς αυθαίρετα το κόστος του έργου στα 80.000.000,00 € χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηρίωση. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, η οποία ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες μελέτες, γνωρίζει ότι:
Α) το κόστος κατασκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 43.000.000,00 €.
Β) το κόστος κατασκευής των χερσαίων εγκαταστάσεων, οι οποίες έπονται χρονικά, ανέρχεται στα 19.000.000,00 €.
Σε καμιά περίπτωση, δηλαδή 80 εκατομμύρια όπως ψευδώς ισχυρίζονται ΥΕΝ και ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επίσης, είναι ψέμα ότι τα διαθέσιμα για λιμενικά έργα στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2007-2013, είναι 20.000.000,00 €.
Αντίθετα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας www.pepba.gr ) το σχετικό διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται στα 58.500.000 €!
Είναι προφανές ότι επιχειρείται μια βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας.
Οι νησιώτες του Αιγαίου έχουν χορτάσει από διακηρύξεις και μεγάλα λόγια, από τα στόματα των υπευθύνων της Κυβέρνησης, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι κορυφαίους Υπουργούς, ότι το 80% των κοινοτικών πόρων της περιόδου 2007-2013 θα στραφούν στην περιφέρεια. Η Κυβέρνηση καλείται στο συγκεκριμένο θέμα να αποδείξει την αλήθεια των λόγων της.
Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, η κατασκευή του Νέου Κεντρικού Λιμανιού όπως έχει περιγραφεί από τις σχετικές μελέτες είναι ένας στόχος πρώτης προτεραιότητας.
Δεν υποχωρούμε από αυτό το στόχο! Δεν χαμηλώνουμε τον πήχη!
Διεκδικούμε: άμεση ένταξη των λιμενικών έργων του Νέου Κεντρικού Λιμανιού της Χίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα!
Καλούμε το σύνολο των τοπικών φορέων και πολιτικών προσώπων (βουλευτές, δήμους, επιμελητήριο, συνδικαλιστικούς φορείς κ.ά) να συστρατευθούμε, ενωμένοι σαν μια γροθιά για τη διεκδίκηση αυτού του στόχου!
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα οργανώσει μια πανστρατιά ενημέρωσης και διεκδίκησης σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, περιφέρεια κ.λπ.).
Σ’ αυτή τη συλλογική και ενωτική προσπάθεια καλούνται οι πάντες να αποδείξουν την αξιοπιστία, το δυναμισμό και την ευαισθησία τους για τα τοπικά μας προβλήματα. Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α.Χίου