Αρχική Απόψεις Aρθρα Επα.Λ. Καρδαμύλων: Μια Διαφορετική Σχολική Επίσκεψη σε Αρχαιολογικό Χώρο

Επα.Λ. Καρδαμύλων: Μια Διαφορετική Σχολική Επίσκεψη σε Αρχαιολογικό Χώρο

25

      Μια Διαφορετική Σχολική Επίσκεψη σε Αρχαιολογικό Χώρο
    
      Στις 9 Μαΐου πραγματοποίησε το Επα.Λ. Καρδαμύλων σχολική επίσκεψη σε χώρο αρχαιολογικής ανασκαφής και στα εργαστήρια τού Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.
 Στόχος τής επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα «αρχαιολογικής ηθικής», τη στιγμή μάλιστα που είναι κάτοικοι γεωγραφικά απομονωμένης περιοχής, μακριά από την έδρα τής εν Χίω Υπηρεσίας, η οποία περιοχή, ωστόσο, βρίθει αρχαιοτήτων.
 Πιστεύουμε πως ο στόχος μας πραγματοποιήθηκε, χάρη στη διάθεση, την κατάρτιση και το παιδαγωγικό τακτ που διαθέτουν οι άνθρωποι που εργάζονται στη Χίο για την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αφού:
      Ξεναγηθήκαμε κατατοπιστικότατα στο χώρο ανασκαφής οικοπέδου από τον ανασκαφέα αρχαιολόγο του και ενημερωθήκαμε για τις ανασκαφικές τεχνικές, καθώς και για τις επιστημονικές απώλειες που μπορεί να προκαλέσουν τυχόν λαθρανασκαφές ή απόκρυψη αρχαιοτήτων εν οικοπέδω.
      Επισκεφθήκαμε τον πίσω αύλειο χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου ενημερωθήκαμε από δύο αρχαιολόγους και δύο τεχνίτες για τον τεράστιο όγκο ευρημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της Υπηρεσίας καθώς και για έξυπνες λύσεις διαχείρισής τους (που μας ενδιαφέρουν εξάλλου ως Επαγγελματικό Λύκειο).
      Περιηγηθήκαμε στους εργαστηριακούς χώρους τού Μουσείου, όπου ενημερωθήκαμε με επιστημονικότητα αλλά και παιδαγωγική ενάργεια από τέσσερις αρχαιολόγους, μία συντηρήτρια και δύο τεχνίτες για το μεγάλο και σημαντικό έργο που αθόρυβα επιτελείται πίσω και πριν από την έκθεση των αρχαιοτήτων στο κοινό.
      Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν τόσο, όσο και αναλογίσθηκαν την αξία των αντικειμένων αυτών, τα οποία είδαν να τα περιβάλλουν οι άνθρωποι της Υπηρεσίας με τόση φροντίδα. Οι αρχαιοφύλακες του Μουσείου στέκονταν συνεχώς με υπομονή και ενδιαφέρον δίπλα στους μαθητές μας.
 Η αγάπη και η συμπάθεια με τις οποίες περιέβαλαν οι άνθρωποι του Μουσείου τους νεαρούς επισκέπτες τους υπήρξαν τελικά αμοιβαίες, και πιστεύουμε πως χαράχτηκαν ευεργετικά οι συνειδήσεις τους με έννοιες όπως αγάπη και σεβασμό για τις αρχαιότητες, αλλά και εμπιστοσύνη και εκτίμηση για τους ανθρώπους τής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
      Η προσέγγιση της τοπικής νεολαίας από μέρους τής Υπηρεσίας πιστεύουμε πως είναι μια επένδυση στο μέλλον.


               Με εκτίμηση


Μιχάλης Τσατσαρώνης, Διευθυντής


Δώρα Τσουλουχά, οικονομολόγος
Γιώργος Δουλφής, φιλόλογος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από τα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου Χίου