Αρχική Νέα Τοπικά Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης νερού στο Δήμο Ιωνίας λόγω αρσενικού

Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης νερού στο Δήμο Ιωνίας λόγω αρσενικού

7

 Στον περιορισμό της κατανάλωσης νερού κατά το ήμιση στοχεύει ο Δήμος Ιωνίας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το ΑΡΣΕΝΙΚΟ, που έχει παρουσιαστεί στη γεώτρηση Στενοχώνης.
        Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουλάκης, γίνεται ενημέρωση ότι «μετά τις τελευταίες αναλύσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Ν.Α. Χίου διαπιστώθηκε στο νερό της λάτρας από τη γεώτρηση Στενοχώνης, η ύπαρξη αρσενικού λίγο πάνω από τα επιτρεπτά όρια».
        Καλούνται έτσι οι δημότες στους οικισμούς να μη το χρησιμοποιούν ούτε για οικιακή χρήση!
        Εν τω μεταξύ χθες ελήφθησαν νέα δείγματα κατευθείαν από τη γεώτρηση έτσι ώστε ελέγξουν και πάλι τις τιμές του αρσενικού.
            Το επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης αρσενικού στο νερό σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/lt) και στα πρώτα δείγματα που είχαν ληφθεί από οικίες ήταν 3-4 μονάδες περισσότερο (πολύ πάνω δηλαδή από τα επιτρεπτά όρια).
             Παράλληλα κατόπιν υποδείξεων του υπευθύνου του γραφείου υδάτων της Περιφέρειας Στρατή Παππά, εκτός της μείωσης του όγκου του αντλούμενου νερού αφαιρέθηκαν σωλήνες και η γεώτρηση λειτουργεί τώρα στα 32 μέτρα και όχι στα 38 που ήταν μέχρι την Παρασκευή (εκ παραδρομής είχε γραφτεί 78).
         Επίσης έχει μειωθεί στις 20 ώρες το 24ώρο η άντληση και μάλιστα με ροή κατά το μισό της προηγούμενης αντλούμενης ποσότητας.
         (Να σημειωθεί ότι ημερησίως ο Δήμος Ιωνίας αντλούσε περί τα 1200-1300 κυβικά μέτρα νερού όλο το 24ώρο).
         Σε ότι αφορά τους οικισμούς θα υδροδοτούνται από το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα. (Το ίδιο θα ισχύει και για το πόσιμο νερό που αντλεί ο Δήμος Ιωνίας από τη γεώτρηση της Τήλης)
         «Ο Δήμος είχε κάνει έκκληση και προ διμήνου στους δημότες Ιωνίας να περιορίσουν τους μπαξέδες και κυρίως το φύτεμα πατάτας», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Μουλάκης. Χωρίς από ότι φαίνεται αυτό να εισακουστεί.
     Το γεγονός όμως ότι οι συνέπειες του αρσενικού, όπως και άλλων βαρέων μετάλλων, είναι προσθετικά κάνει ιδιαίτερους ανήσυχους τους καταναλωτές.
     Ερώτημα που μας έθεσαν δημότες την περιοχής είναι γιατί δεν γίνονται σε πιο τακτά διαστήματα οι μετρήσεις. Έπρεπε να ξεπεραστεί κατά 30-40% το επιτρεπτό όριο; Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει συνδέσεις ακόμα και με χωράφια που δεν είχαν εντός σπίτι, μόνο και μόνο για να ποτίζονται πιξάρια (μαστιχόδενδρα). Την πολιτική της υπέρμετρης κατανάλωσης φαίνεται όμως ότι την πληρώνει τώρα και η Ιωνία…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 27/5/2008