Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Στο κοινοβούλιο οι κεραίες στου Γρου

Στο κοινοβούλιο οι κεραίες στου Γρου

22

 Το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών από την περιοχή του Γρου Δήμου Χίου αλλά και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ζητά να μάθει η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή.
     Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών & επικοινωνιών σημειώνει ότι η περιοχή «Προφήτης Ηλίας Γρου» βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Χίου και πρόκειται για έναν σχετικά πυκνοκατοικημένο οικισμό. Σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις οικίες είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί κεραία του ΟΤΕ και,  πρόσφατα, προστέθηκε και κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE.
     Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί, γιατί οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από τις εν λόγω κεραίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους. Έχει, μάλιστα, συσταθεί Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση των κεραιών, η οποία έχει συλλέξει περισσότερες από 250 υπογραφές για την απομάκρυνσή τους. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 3431/2006 δεν προβλέπεται νομιμοποίηση κεραιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εγκαταστάθηκαν ή βεβαιώθηκε ότι εγκαταστάθηκαν μετά την έναρξη ισχύος τους, δηλαδή μετά τις 3.2.2006».
     Επίσης, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επισημαίνει ότι «…δεν βρέθηκε εκδοθείσα άδεια» και ότι «…η οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία είναι αρμόδια για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών κεραιών μετά των παρελκόμενων τους».
     Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. απαντά ότι «ο έλεγχος των ΕΗΕ των καταναλωτών, οι οποίες καλύπτονται από τις ΥΔΕ, ανήκει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Βιομηχανίας των Νομαρχιών και δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της Επιχείρησης».
    
     Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
    
     1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την απομάκρυνση των εν λόγω κεραιών από την περιοχή Γρου Χίου;
     2. Ποια είναι η προθεσμία και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να απαντήσει η Διοίκηση σε αίτημα έκδοσης άδειας, στη συγκεκριμένη περίπτωση;, καταλήγει η ερώτηση.