Αρχική Απόψεις Aρθρα Βασίλης Γ. Αγιαννίδης: ΣΥΝΕΧΕΙΑ για τον ΠΥΡΓΟ ΞΕΝΑΚΗ

Βασίλης Γ. Αγιαννίδης: ΣΥΝΕΧΕΙΑ για τον ΠΥΡΓΟ ΞΕΝΑΚΗ

7

 

 

«Η θέληση μας», προφανώς της δημοτικής αρχής εκτός και εάν πρόκειται για πληθυντικό μεγαλοπρεπείας, «είναι η κατεδάφιση και αυτού του κτιρίου», του διατηρητέου Ξενάκη, δήλωσε χθες, 19 Μαΐου, σε δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.
   Αναρωτιέμαι αν ο δημοσιογράφος υπενθύμισε στο δημοτικό σύμβουλο πως η κατεδάφιση διατηρητέου κτιρίου είναι παράνομη και πως οι Χιώτες δεν τον εξέλεξαν ούτε για να παρανομεί ούτε για να καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά τους. Οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν αποχαρακτηρίζουν τα μνημεία τους και συνεπώς οποιαδήποτε ενέργεια εκτός από την αναπαλαίωση θα είναι παράνομη. Το κατά πόσο αποτελεί ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Χίου το συγκεκριμένο κτίσμα (το οποίο κατάντησε ερείπιο με το που πέρασε στην ιδιοκτησία του ο δήμος Χίου) το αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού του οποίου οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς τους υπόλοιπους.
   Τέλος, αφού θέληση της δημοτικής αρχής είναι να κατεδαφίσει το σπίτι γιατί κατατέθηκαν σχέδια του δρόμου σύμφωνα με τα οποία παρακάμπτεται η οικία Ξενάκη και δεν υπάρχει λόγος να γκρεμιστεί και γιατί έγιναν οι εργασίες αντιστήριξης;
   Παρεμπιπτόντως κατά την κατεδάφιση των γειτονικών κτισμάτων το Σάββατο προκλήθηκαν ζημιές και σε ένα από τα σταυροθόλια του μάλλον βυζαντινού ισογείου.

Βασίλης Γ. Αγιαννίδης