Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομάρχη σε ανακοίνωση Δημάρχου Χίου για νέο λιμάνι & έργα

Απάντηση Νομάρχη σε ανακοίνωση Δημάρχου Χίου για νέο λιμάνι & έργα

5


Με ιλαροτραγικό τρόπο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Δήμαρχος Χίου, επιχειρεί, όπως ο ίδιος λέει, να «προσγειώσει» τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε ρόλο αυτόκλητου συνηγόρου της κυβερνητικής αδιαφορίας για τα μεγάλα έργα του Νομού μας. Στο σύνολό τους οι αιτιάσεις του κ. Δημάρχου είναι προϊόν παραποίησης της πραγματικότητας, ελλιπούς πληροφόρησης και ανύπαρκτης γνώσης των τοπικών προβλημάτων.
Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα, πράγματα που ο κ. Δήμαρχος Χίου δεν δικαιούται να αγνοεί:
* Ο νομαρχιακός σχεδιασμός για τα λιμενικά έργα έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και είναι αποτέλεσμα τόσο επιστημονικών μελετών όσο και ομόφωνων αποφάσεων από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Δ.Σ. ΤΕΔΚ κ.ά). Εξ όσων γνωρίζουμε αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν τροποποιηθεί με νέες αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Εκτός κι αν ο κ. Δήμαρχος υπονοεί ότι σε κάθε αλλαγή δημοτικής αρχής όλες οι προηγούμενες αποφάσεις παύουν να ισχύουν, πράγμα ολέθριο τόσο από την άποψη της συνέχειας των θεσμών, όσο και από άποψη επίλυσης των τοπικών προβλημάτων.
* Η ολοκλήρωση των λιμενικών έργων στο Λιμένα Μεστών –κάτι το οποίο προβλέπεται στους επόμενους 10 μήνες- υπηρετεί την ανάγκη εναλλακτικής σύνδεσης της Χίου με το Λαύριο με τα ανάλογα αποτελέσματα (π.χ. τουρισμός σαββατοκύριακου κ.ά). Σε τίποτα δεν υποκαθιστά την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κεντρικού Λιμένα για το νησί μας, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (χερσαίες εγκαταστάσεις, προβλήτα προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων, διαμετακομιστικό κέντρο), κάτι που θα έχει προφανή θετικά αποτελέσματα για την τοπική μας οικονομία, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής μας αλλάζουν και ο ρόλος του Αιγαίου αναβαθμίζεται.
* Ο κ. Δήμαρχος Χίου δείχνει να αγνοεί ότι το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο έχει οριστικά απεμπλακεί από δικαστικές εμπλοκές (με τη θετική απόφαση του Σ.τ.Ε στις 21/5/2008) και ήδη σήμερα (28/5/2008) ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές προκειμένου το έργο να ξεκινήσει άμεσα.
* Εκεί όμως που κυριαρχεί η άγνοια, είναι σε θέμα που ειδικά ο κ. Βρουλής δεν έχει κανένα ελαφρυντικό, στο θέμα  της ύδρευσης. Αγνοεί για παράδειγμα ότι το Φράγμα του Σαραπειού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και ότι μετά την ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει ως αποθηκευτικός χώρος υδάτινων αποθεμάτων προκειμένου να ανακουφίζεται η πόλη της Χίου. Ξεχνάει επίσης ότι η τροφοδοσία της πόλης με 6.500 κυβικά μέτρα ημερησίως από τις πηγές Δελφινιού, καθώς και η ενίσχυση με 5.000 κυβικά από τις μονάδες αφαλάτωσης τη θερινή περίοδο, είναι σήμερα εφικτή χάρη στο νομαρχιακό σχεδιασμό και στη συνεργασία της Ν.Α. Χίου με την προκάτοχο δημοτική αρχή. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε ούτε μια φορά τη στοιχειώδη γενναιότητα να αναγνωρίσει.
Συμπερασματικά, ο κ. Βρουλής με την πρόσφατη ανακοίνωσή του δείχνει την προφανή αδυναμία του να αντιληφθεί την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της. Αντί να προσπαθεί να «προσγειώσει» τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καλό θα ήταν για την πόλη της Χίου να δείξει μεγαλύτερη διάθεση γνώσης, ενημέρωσης και συνεργασίας.
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α.Χίου