Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Γ. Μακριδάκης: «Ανάμισης ντενεκές», από την ΕΣΤΙΑ

Γ. Μακριδάκης: «Ανάμισης ντενεκές», από την ΕΣΤΙΑ

38

     
 Εμπνευσμένο από έναν θρύλο της εποχής, τον Γεώργιο Πέτικα, που έζησε στη Χίο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είναι το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη.
      Το βιβλίο με τίτλο «Ανάμισης ντενεκές», κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (26/5/08) από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ και αναμένεται τις επόμενες μέρες να βρίσκεται στις προθήκες και των βιβλιοπωλείων του νησιού.
      Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην έκθεση βιβλίου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου με 1 Ιουνίου, στο χώρο της HELEXPO. Στο περίπτερο αριθμός 15 που θα είναι η ΕΣΤΙΑ θα βρίσκεται και ο Γ. Μακριδάκης.
      Μέσα από το ηθογράφημα που διαδραματίζεται μεταξύ 1915-1920 παρουσιάζεται ο φυγόδικος Πέτικας που μετά από ένα έγκλημα πάθους προσπαθεί να βρει καταφύγιο στα βόρεια του νησιού, στην ορεινή ραχοκοκαλιά από Καρδάμυλα μέχρι Σιδηρούντα, μας λέει ο συγγραφέας.
      Μέσα από τον τύπο της εποχής που παρουσιάζει ξερά το δελτίο της χωροφυλακής, φαίνεται το κυνηγητό που έχει εξαπολυθεί εναντίον του.
      O Γιώργης Πέτικας είχε πάει μετανάστης στην Αμερική για 2η φορά μετά το 1912..
      Δούλεψε στα σφαγεία με σκοπό να μαζέψει λεφτά για να προικίσει τις 3 αδερφές του στα Καρδάμυλα και επέστρεψε στη Χίο τον Ιούλιο του 1914.
      Γυρίζοντας τα χωριά ο Γιάννης τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με το θρύλο. Ο κόσμος ήξερε το όνομά του και μάλιστα το χρησιμοποιούσε για να δείξουν κάποιον ατίθασο, ψεύτη, κάποιον  που έκανε του κεφαλιού του.
      Παράλληλα λοιπόν στο βιβλίο υπάρχει και η αφήγηση της προσπάθειας συγκέντρωσης στοιχείων, ενώ περιγράφει με ωραία γραφή τον τα΄ροπο με τον οποίο έφθασε στο έγκλημα πάθους.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 28/5/2008