Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος δεν περισυλλέγει ζώα, αλλά…

Ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος δεν περισυλλέγει ζώα, αλλά…

21

 Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΕΙ ΖΩΑ


  

  Αυτό είναι αρμοδιότητα των Δήμων οι οποίοι υποχρεούνται σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία να συστήσουν τη σχετική υπηρεσία, υπεύθυνη για την ευζωία των εγκαταλειμμένων αλλά και των οικόσιτων ζώων. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να τηλεφωνεί κάποιος στο Φιλοζωικό όταν βρίσκει ένα χτυπημένο σκυλί ή δέκα νεογέννητα γατάκια. Ότι μπορούν να κάνουν τα μέλη του Συλλόγου μπορεί να το κάνει ο καθένας.
     Ακολουθούν μερικά περιστατικά που προέκυψαν από τα πενήντα ένα τηλεφωνήματα και τα περισσότερα από εξήντα ανεπιθύμητα ζώα που κλήθηκε να μαζέψει ένα από τα τέσσερα ενεργά μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου κατά τους τελευταίους πέντε μήνες. Αν τα παραπάνω τηλεφωνήματα και ζώα πολλαπλασιαστούν επί τέσσερα γίνεται κατανοητό πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ασχοληθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με την προστασία των ζώων και την ενημέρωση των πολιτών για θέματα ζωοφιλίας.
   Ο Φιλοζωικός Σύλλογος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αρθρογραφεί και να εκδίδει σχετικά έντυπα, να εμβολιάζει αδέσποτα ζώα, να παρέχει συμβουλές και να προασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
 
28 Ιανουαρίου: Ανώνυμη τηλεφωνεί στις 12 τα μεσάνυχτα, εν μέσω καταιγίδας, διότι είδε ένα κουτάβι στη μέση του δρόμου για να το μαζέψει ο Φιλοζωικός. Η ίδια δεν ήθελε να το βάλει στο αυτοκίνητο. Είναι η τακτική του «ποντάρω στην ευαισθησία του άλλου και ξεφορτώνομαι το πρόβλημα».
1η Φεβρουαρίου: Η Νομαρχία απευθύνεται στο Φιλοζωικό για να περισυλλέξει και να παραλάβει τα δέκα σκυλιά ηλικιωμένου στη Βολισσό επειδή από το Νομοκτηνιατρείο είπαν πως «δεν είναι δική τους αρμοδιότητα». Με ποιο τρόπο τα μέλη του Συλλόγου θα έπαιρναν δέκα άγνωστα σκυλιά και με τι χρήματα θα τα συντηρούσαν δεν απασχόλησε κανέναν.
10 και 21 Φεβρουαρίου: Πυροβολούνται δύο σκύλοι στη Δασκαλόπετρα και τρεις καλοθελητές ενημερώνουν το Φιλοζωικό αλλά αρνούνται να καταγγείλουν το περιστατικό στις αρχές.
18 Μαρτίου: Ήδη καταδικασθείσα για δηλητηριάσεις γυναίκα δηλητηριάζει γάτα και τη χτυπά ώσπου να την ξεκάνει ή τουλάχιστον αυτό φωνάζουν τα γειτονόπουλα σε ζωόφιλη γειτόνισσα η οποία αντί να απευθυνθεί στην Αστυνομία τηλεφωνεί στο Φιλοζωικό, 6 με 7 το απόγευμα.
1η Απριλίου: Νωρίς το απόγευμα περισυλλέγεται πυροβολημένος σκύλος από το Πυργί, διότι οι ζωόφιλοι που κάλεσαν το Σύλλογο δεν διέθεταν αυτοκίνητο για να τον πάνε στο γιατρό και πιο αργά άλλος σκύλος από τον Καρφά, χτυπημένος από αυτοκίνητο, τον οποίο δεν μπορούσαν να πιάσουν εκείνοι που ειδοποίησαν.
10 Απριλίου: για άλλη μια χρονιά δηλητηριάζονται τα περιστέρια στην πλατεία Βουνακίου. Ο Σύλλογος κατέθεσε πέρσι όσα γνώριζε στην Εισαγγελία αλλά προφανώς όχι και οι αυτόπτες μάρτυρες γι’ αυτό και ο δράστης συνεχίζει να σκοτώνει ανενόχλητος. Επειδή όλοι γνωρίζουν ποιος είναι, όσοι δυσαρεστούνται από το γεγονός ας μην υποστηρίζουν την επιχείρηση του δηλητηριαστή.
10 Μαΐου: Καταστηματάρχης στο Βουνάκι αναφέρει πως ο αδελφός της είδε πως το τραυματισμένο κουτάβι που περισυνέλλεξε ο Φιλοζωικός την προηγουμένη από το Θολοποτάμι χτύπησε αγροτικό με πινακίδες ΑΡ 498… Όμως ο Σύλλογος δεν μπορεί να κάνει κάτι εάν δεν καταθέσει στις αρχές ο αυτόπτης μάρτυρας.
13 Μαΐου: Καταγγελία για φόλες στο Πυργί από δημόσια υπηρεσία. Ομοίως, ο Φιλοζωικός δεν μπορεί να κάνει τίποτα εάν δεν υπάρξει καταγγελία στις αρχές.
23 Μαΐου: Γυναίκα θέλει να δώσει τα δύο σκυλιά της που τα βαρέθηκε. Όταν ερωτάται εάν θα γίνει μέλος του Φιλοζωικού, εάν θα πληρώνει τις τροφές έως ότου βρεθεί κάποιος να τα πάρει απαντά πως «δεν φτάνει που σας δίνω τους σκύλους, θα σας πληρώσω κιόλας;» Μάλλον φαντάζεται πως ο Φιλοζωικός ασχολείται με το ιδιαίτερα κερδοφόρο εμπόριο ζώων.
26 Μαΐου: Κλήση για περισυλλογή κουταβιών από το Βροντάδο. Όταν το μέλος του Φιλοζωικού προτείνει τις ώρες που τον εξυπηρετούν για να τα φορτωθεί συναντά αντιδράσεις από αυτήν που θέλει να τα ξεφορτωθεί. Όχι μόνο να πασάρουμε τα σκυλάκια αλλά να γίνει και ότι ώρα βολεύει εμάς. Άλλος ένας που νομίζει πως ο Φιλοζωικός είναι δημόσια υπηρεσία, η μοναδική που λειτουργεί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
27 Μαΐου: Λιμενοφύλακας τηλεφωνεί στο Φιλοζωικό για να αναφέρει πως στο Κοντάρι βρίσκεται ένα άλογο δεμένο μέσα στη θάλασσα. Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν μια κρατική υπηρεσία (και όχι ένας μη κυβερνητικός σύλλογος εθελοντών) έψαχνε για τον ιδιοκτήτη και ενεργούσε ώστε να τιμωρηθεί; Μήπως;