Αρχική Νέα Τοπικά Ηλίας Πολυχνιάτης: Μείωση άντλησης ναι, τάπα όχι

Ηλίας Πολυχνιάτης: Μείωση άντλησης ναι, τάπα όχι

29

 

Δυστυχώς το αρσενικό είναι ένα στοιχείο που το συναντήσαμε πολλές φορές στη Λέσβο και στη Σάμο, είναι ίδιο των νησιών μας της περιοχής του Βορείου Αιγαίου. Μπορώ να σας πω ότι σε άλλο νησί είναι πολύ μεγαλύτερη η συγκέντρωση, μας δήλωσε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Β. Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Τεχνικών.
Στη Χίο όμως, διαπιστώνω το εξής, τόνισε ο κ. Πολυχνιάτης, ότι όπου τα δείγματα εξετάστηκαν και βρέθηκαν με αρσενικό βρέθηκαν και με πάρα πολλά χλωριόντα. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με αυτά, αλλά όταν βλέπω ότι έχουμε για παράδειγμα νερό με 3..000 χλοριόντα ή 2.500, είναι σα να μιλάμε ότι έχουμε ένα λίτρο νερού με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι!
Αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο ούτως ή άλλως.
Η νομοθεσία που αναφέρει ότι το αρσενικό μπορεί να είναι 10 mgr/lt αφορά τα πόσιμα νερά. Νερά ανθρώπινης κατανάλωσης δηλαδή.
Οι υπερβάσεις τώρα του 3, 4 ή 5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν είναι 10 το όριο, με ανησυχεί παρά πολύ λιγότερο από το ότι το αλάτι που είναι μέσα. Που μπορεί να ανεβάσει την πίεση ας πούμε, αν και δεν είμαι γιατρός.
Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει στον τόπο (αν και είναι η εύκολη λύση αυτό που θα πω αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο), είναι η αναζήτηση πηγών με νερό που να είναι πραγματικά για ανθρώπινη κατανάλωση. Δηλαδή χωρίς αλάτι και με λίγα στοιχεία που να το επιβαρύνουν, είτε από αφαλάτωση, είτε από επιφανειακά νερά ή άλλων γεωτρήσεων.
Θα πρότεινα έτσι να μειωθεί το κατά δυνατόν η κατανάλωση νερού ώστε να περιοριστεί και η υπεράντληση. Όχι το να κοπεί, διότι αν κοπεί έστω και αυτό το νερό θα προκύψουν άλλα προβλήματα.