Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: για ημέρα Περιβάλλοντος

Ελπίδα Τσουρή: για ημέρα Περιβάλλοντος

6

Η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Χίος, 03 Ιουνίου 2008


Η άμετρη και αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων έχει σήμερα δραματικές συνέπειες, οι οποίες αντανακλώνται στην ποιότητα της καθημερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. 


Η διαχείριση του υδάτινου πλούτου, ειδικότερα, για τα νησιά τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα και συνίσταται στην προστασία των υδατικών πόρων και το σχεδιασμό σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης και χρήσης του νερού.


Τα στερεά απορρίμματα και η διαχείρισή τους αποτελεί εξίσου σοβαρό πρόβλημα, για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η υγειονομική ταφή και η καύση είναι παρωχημένες λύσεις που έχουν δυσοίωνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αύξηση του κύκλου ζωής των υλικών και η ανακύκλωση είναι λύσεις που, με το σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος.


Η αφειδώλευτη σπατάλη ενέργειας, η πλημμελής προστασία του πρασίνου, πολλές φορές προς χάριν άλλου είδους οικονομικών δραστηριοτήτων, και ο άκρατος καταναλωτισμός που χαρακτηρίζει την εποχή μας, επιβεβαιώνουν τους επιστήμονες εκείνους που διατείνονται ότι, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, σε πενήντα χρόνια θα επιβάλλεται να μετακομίσουμε σε άλλον πλανήτη!
Προβλήματα, τα οποία είναι έντονα και στο Νομό μας. Αλλά, πέρα από αυτά, τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, η ρύπανση των δρόμων, της θάλασσας και των ακτών είναι υπόθεση της καθημερινότητας όλων μας. Άρα, η προστασία του περιβάλλοντος αφορά στον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς.


Περιβαλλοντική συνείδηση, ευαισθητοποίηση και παιδεία θα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ΟΛΟΙ συνυπεύθυνοι. Ας μην ξεχνάμε ότι το κοινό μας σπίτι, τη γή, δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας – την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Σ’ αυτά θα την παραδώσουμε.