Αρχική Απόψεις Aρθρα Μυρίδης Δαμιανός: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΦΟΒΙΑ, το μόνο αποτέλεσμα των δύσκολων θεμάτων στα μαθηματικά

Μυρίδης Δαμιανός: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΦΟΒΙΑ, το μόνο αποτέλεσμα των δύσκολων θεμάτων στα μαθηματικά

46

 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΦΟΒΙΑ


ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ


 


ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ


 


                       Προς:   κ.κ. Υπουργό  και Υφυπουργούς Εθνικής Παιδείας


 


                       Κοιν:   κ.κ.  Έλληνες Βουλευτές-Ευρωβουλευτές,


                                  ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,  Επιστημονικούς συλλόγους,


                                  συναδέλφους εκπαιδευτικούς, ΜΜΕ


 


 


Αξιότιμοι  κ.  Υπουργέ και  κ.κ.  Υφυπουργοί Εθνικής Παιδείας,


 


 


Για μια  ακόμη χρονιά στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα Μαθηματικά  η δυσκολία ξεπέρασε κατά πολύ τα λογικά όρια. Τέτοιας δυσκολίας θέματα:


 


–          Δεν  εξυπηρετούν τον υποτιθέμενο σκοπό των εξετάσεων που είναι ο έλεγχος της κατάρτισης των υποψηφίων ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου θετικού-τεχνολογικού προσανατολισμού, αλλά εκπληρώνουν μόνο μια στεγνά επιλεκτική λειτουργία.


 


–          Λειτουργούν  ως φόβητρο και διαιωνίζουν την αποστροφή των μαθητών για τα Μαθηματικά, υπονομεύοντας την Μαθηματική Παιδεία στην Ελλάδα.


 


–          Δίνουν την εντύπωση ότι μόνο στόχο  έχουν να ευνοήσουν κάποιους και να αποκλείσουν κάποιους άλλους, γιατί αυτό που ελέγχουν δεν είναι το επίπεδο της μαθηματικής σκέψης, αλλά η ειδική επιδεξιότητα ή απομνημόνευση να λύνουν με τυποποιημένες μεθόδους-κλειδιά ορισμένου τύπου ασκήσεις. Ότι τα πράγματα έχουν έτσι αποδεικνύεται  και από την μεγάλη αποτυχία των πρωτοετών φοιτητών  πολυτεχνικών σχολών σε εξετάσεις στο μάθημα των Μαθηματικών παρόμοιου περιεχομένου και επιπέδου δυσκολίας με του Λυκείου. Στους αποτυγχάνοντες περιλαμβάνονται και φοιτητές που  «αριστεύουν» στα Μαθηματικά κατά τις  Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αυτό δείχνει ότι καμιά συμβολή στην Μαθηματική Παιδεία στην Ελλάδα δεν έχουν τέτοια θέματα εξετάσεων. Ούτε στις εξετάσεις των φοιτητών των  Μαθηματικών τμημάτων των ΑΕΙ εξετάζονται οι φοιτητές-αυριανοί Μαθηματικοί σε τόσο δύσκολα και θεωρητικά θέματα.


 


–          προσφέρουν την ευκαιρία σε ορισμένα φροντιστήρια να θριαμβολογήσουν ότι «δίδαξαν» και «έπιασαν» τα θέματα. Ενισχύεται έτσι η υπάρχουσα εντύπωση ότι αυτή η πρακτική ευνοεί ορισμένα σχολεία και φροντιστήρια και μάλιστα ορισμένων περιοχών


 


Με τέτοια θέματα δεν ελέγχεται κυρίως η καλή γνώση των Μαθηματικών Κατεύθυνσης, ώστε να προετοιμαστούν οι αυριανοί φοιτητές  των θετικών σχολών για την συνέχιση της κατάρτισης   τους με κύριο στόχο την εφαρμογή των Μαθηματικών στις διάφορες επιστήμες, αλλά ελέγχεται αν έχουν «διδαχθεί και απομνημονεύσει» τέτοια θέματα. Υπάρχουν και σχετικές διαφημίσεις  φροντιστηρίων πχ. «Το φροντιστήριό μας δίδαξε τα θέματα την προηγούμενη(!) των εξετάσεων».


 


Μόνο οι φροντιστές τρίβουν τα χέρια τους με τέτοια θέματα στα Μαθηματικά. Αλλά τέτοια θέματα υπονομεύουν και το δημόσιο σχολείο, αφού η αποτυχία σε τέτοιας δυσκολίας θέματα θα αποδοθεί σε ανεπάρκεια του δημόσιου σχολείου, στρέφοντας ακόμη περισσότερο τους μαθητές σε «εξωσχολική βοήθεια». Άκουσα παλιότερα από γνωστό μου φροντιστή- Μαθηματικό: «εγώ είμαι τεχνικός εισαγωγής στα ΑΕΙ, διδάσκω πως να μπουν στα ΑΕΙ, δηλαδή «τι ασκήσεις θα πέσουν». Δεν καταξιώνομαι διδάσκοντας σαν επαγγελματίας, παρά μόνο όταν μαθητές μου μπαίνουνε σε ΑΕΙ και όχι όταν θα τους διδάσκω Μαθηματικά». Η «λογική» αυτή παρασύρει και τους Μαθηματικούς του Λυκείου στο να διδάσκουν δύσκολες ασκήσεις για τους λίγους μαθητές αλλά και να συντηρούν την μαθηματικοφοβία στους πολλούς.


 


Η Μαθηματική παιδεία στο Λύκειο θα δικαιώνεται όταν οι απόφοιτοι του Λυκείου μπορούν να κάνουν ή να κατανοήσουν  μια μαθηματική απόδειξη μέτριας πλοκής με τα βασικά θεωρήματα που έχουν διδαχθεί και να αναγνωρίζουν ποια Μαθηματικά θα εφαρμόσουν  σε ένα ανάλογο πρόβλημα  εφαρμογής στις λοιπές  θετικές  επιστήμες και τεχνολογία.


 


Η έκταση και το βάθος διδακτέας-εξεταστέας ύλης αλλά και των θεμάτων των Πανελλαδικών πρέπει να υπηρετεί  τους βασικούς σκοπούς της Μαθηματικής Παιδείας, και να αποκλείουν την δημιουργία μαθηματικοφοβίας στους μαθητές, η οποία είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνουν έκταση και βάθος εξεταστέας ύλης και των θεμάτων των Πανελλαδικών, δηλαδή όσο περισσότερο αποκλίνουν από τους βασικούς σκοπούς της Μαθηματικής Παιδείας. Οι βασικοί σκοποί της Μαθηματικής Παιδείας είναι κυρίως δυο, η ανάπτυξη του ορθολογικού τρόπου σκέψης που αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των επιστημών αλλά και την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων, καθώς και η προετοιμασία των αυριανών φοιτητών  στην εφαρμογή των Μαθηματικών σε διάφορους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας. Δεν πρέπει τα Μαθηματικά του Λυκείου και των Πανελλαδικών να γίνονται «σταυρόλεξα» για προωθημένους λύτες.


 


Ανάλογα  υποδηλώνουν  και τα διάφορα φροντιστήρια για κάθε άλλου είδους εξετάσεις στον δημόσιο τομέα, όπως πχ. για την εισαγωγή στην σχολή δικαστών, που προϋπόθεση αποτελεί εκτός από το πανεπιστημιακό πτυχίο Νομικής και πενταετής  άσκηση δικηγορίας. Τι άλλο δείχνει ένα τέτοιο φροντιστήριο πέρα από το «ξέρουμε τα θέματα που θα πέσουν», ελάτε  να σας τα «διδάξουμε». Δηλαδή Πανεπιστήμιο και πενταετής δικηγορία δεν έκαναν ικανό τον υποψήφιο δικαστή και θα τον κάνει το φροντιστήριο; !!!. Το ίδιο και με τα φροντιστήρια για  τον διαγωνισμό σχολικών συμβούλων, όπου πτυχιούχοι με ένα τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο, διδακτορικό κλπ και πολυετή προϋπηρεσία στην σχολική διδακτική προτρέπονται   να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα, δηλ. πιθανά θέματα εξετάσεων, για να πετύχουν. Έτσι ιδιαίτερη φροντίδα έχει κάθε φροντιστήριο να «διδάξει» το θέμα που θα πέσει και με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, προσπαθεί να το πετύχει.


 


 


 


Για να αποκλειστεί επομένως η πιθανότητα  να σχετίζονται τα θέματα τέτοιας δυσκολίας με φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία, μπορεί μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης να γίνει καταγραφή της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών που αρίστευσαν παλιότερα και φέτος σε τέτοια θέματα. Και αν  δείξει η καταγραφή ορισμένη ή ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με ιδιαιτέρως αριστούχους σε τέτοιας δυσκολίας στα Μαθηματικά, τότε θα πρέπει η έρευνα να συνεχιστεί βαθύτερα ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος γιατί είναι βέβαιο ότι τότε «κάτι» θα συμβαίνει. Στο παρελθόν  έκανε εντύπωση στους βαθμολογητές  σε βαθμολογικό κέντρο το πολύ υψηλό ποσοστό άριστης βαθμολογίας σε δύσκολα θέματα Μαθηματικών από μαθητές ενός ιδιωτικού λυκείου των Αθηνών.


 


Είναι καιρός πλέον τα μαθηματικά να απελευθερωθούν από τέτοιες επιβαρύνσεις, ώστε και η διδασκαλία τους να γίνει ευχάριστη και δημιουργική και να εξυπηρετηθεί ο ειδικός σκοπός του μαθήματος και η προαγωγή της επιστήμης εν γένει.


 


                                                                                                                                             Θεσσαλονίκη


                                                                                                     Με εκτίμηση, πολίτης


           Μυρίδης  Δαμιανός


Μαθηματικός   στο 7Ο  Λύκειο Καλαμαριάς


miridisdam@sch.gr, miridisdam@gmail.com, 6973761202