Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Κάποτε ήταν …ο Ποταμός Παρθένης

Αλέκος Γαϊτάνος: Κάποτε ήταν …ο Ποταμός Παρθένης

72

του Αλέκου Γαϊτάνου 

 

Στον εγκιβωτισμό τμήματος της κοίτης του ποταμού Παρθένη στο ύψος του Βαρβασίου, προχώρησε ο εργολάβος που εκτελεί το έργο του δρόμου παράκαμψης της πόλης της Χίου.
Της πόλης εκείνης που ο Παρθένης ποταμός αποτελούσε άλλοτε το φυσικό όριο με τον Κάμπο να επεκτείνεται ως εκεί, προσδίδοντας με τα αρχοντικά και τα περιβόλια του αρχοντιά και άρωμα απόλυτα συμβατό, με το χαρακτηρισμό ολόκληρης της Χίου σε μυροβόλο νησί.
Ο ποταμός Παρθένης πηγή ζωής εδώ και αιώνες, εμπλούτιζε με τα νερά του αφειδώς τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και τροφοδοτούσε τα περιβόλια των ανθρώπων που αρμονικά συμβίωναν γενιές ολόκληρες στις όχθες του με την πανίδα του παραδεισένιου- στη ρέμβη μας πλέον- υγροβιότοπου. 
Άλλες οι αξίες, διαφορετικά τα προτάγματα της κάθε περιόδου. Την αίγλη του παρελθόντος από όπου όλα τα συγκριτικά του νησιού μας πλεονεκτήματα, διαδέχθηκε το μοντέλο ανάπτυξης και η κακογουστιά του σήμερα. Το πολεοδομικό τέρας που κατατρώει άναρχα τον τόπο με την αλλαγή χρήσεων, το σφράγισμα της γης να αφανίζει πράσινο και περιβόλια και τις οικοπεδικές αξίες να εκτινάσσονται, απαιτεί λεωφόρους που να καλύπτουν τη ματαιοδοξία των σύγχρονων αναγκών του. Τα εκτεταμένα μπαζώματα της κοίτης του ποταμού αποτέλεσαν δυστυχώς την αρχή αυτού που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Η ανυπαρξία οιουδήποτε χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το στρεβλό μοντέλο και  την έλλειψη στοιχειώδους διορατικότητας των τοπικών αρχόντων, εναπόθεσαν τα καταναλωτικά μας απόβλητα στις πηγές του ποταμού, μετατρέποντας αυτόν από φορέα ζωής σε οχετό μόλυνσης και καταστροφής.
Το φράγμα στην περιοχή Κόρης Γεφύρι  που παράλληλα σχεδίασαν και τώρα υλοποιούν οι κρατούντες στον ίδιο με τα σκουπίδια τόπο, απλά αποκαλύπτει τον κυνισμό και την ωμότητα της εξουσίας τους. Ο Παρθένης ποταμός με πρόσχημα τις σύγχρονες ανάγκες βιάστηκε με κάθε τρόπο, μπαζώθηκε, μολεύτηκε και τώρα τμηματικά εγκιβωτίζεται.
Ο σημερινός Δήμαρχος Παντελής Βρουλής επίλεκτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την πεπατημένη των προκατόχων του δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και όλοι μαζί απλά συμπληρώνουν το έργο του Νομάρχη, πρωτεργάτη στην καταστροφή του περιβάλλοντος από άκρη σε άκρη στο Νομό.
Χθες ήταν ο πάλαι ποτέ απαράμιλλης ομορφιάς χείμαρρος της Αγίας Ειρήνης στην άλλη άκρη της πόλης που θυσιάστηκε στο όνομα της εξυπηρέτησης την περιοίκων. Τι και αν το αρμόδιο για το περιβάλλον Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη την εγκληματική τσιμεντόστρωσή του. Ποιος νοιάστηκε  για την αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού όπως η ίδια απόφαση επιτάσσει. Καμιά σημασία για τους κόθορνους της εξουσίας δεν έχουν τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτροπή των πλημμυρών από αλόγιστες παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους. Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους της οικοπεδικής εκμετάλλευσης και της συνεπακόλουθης ψηφοσυλλογής.
Τώρα θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον Παρθένη. Πλατιά λεωφόρος το όραμα τους για αυτόν. Όραμα εφιαλτικό με το σκυρόδεμα και την άσφαλτο να κυριαρχούν παντού έναντι του πράσινου της φύσης και του περιβάλλοντος.
Σήμερα εγκιβωτίζουν τον Παρθένη. Αύριο τα όνειρα και το μέλλον μας…