Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Αμπαζής: Ενορχηστρωμένη απάτη με την ακρίβεια

Γιάννης Αμπαζής: Ενορχηστρωμένη απάτη με την ακρίβεια

26

 Ενορχηστρωμένη απάτη

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, την ώρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για μείωση των τιμών, επιβάλλουν υπέρογκες ανατιμήσεις
      Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια χυδαία και ωμή προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση με στόχο την απενοχοποίηση των μονοπωλιακών κερδών που συσσωρεύονται και ενισχύονται χάρη στην πολιτική της. Προσπαθώντας να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και η συνεχής αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να θίξει τα ιερά και τα όσια της επιχειρηματικής ασυδοσίας, μιλάει για την ακρίβεια προσπαθώντας συστηματικά να πείσει ότι είναι άλλο πράγμα η ακρίβεια κι άλλο τα επιχειρηματικά κέρδη. Ετσι, επιστρατεύει τη θεωρία της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», δημιούργημα κι αυτή της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» που στόχο έχει να εξωραΐσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης τη ληστρική κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων.
   Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή όπως έγραψε ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης είχαμε τις εξής κραυγαλέες περιπτώσεις:
* Η «VIVARTIA» που ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 3% την τιμή του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος – ήτοι κατά 3 – 4… ολόκληρα(!) λεπτά ανάλογα με την τιμή στην οποία πουλιέται σε κάθε σούπερ μάρκετ – δε σταμάτησε να επιβάλλει κανονικότατα ανατιμήσεις σε άλλα της προϊόντα, όπως για παράδειγμα στο γιαούρτι «Complet» (η συσκευασία 2%, 2χ200 γραμμάρια) από τα 2,26 στα 2,34 ευρώ (ποσοστό αύξησης 3,5%) ή στο ζαχαρούχο γάλα «ΒΛΑΧΑΣ» από 1,1 σε 1,17 ευρώ (ποσοστό αύξησης 6,4%).
* Η «COCA COLA», που, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διοχέτευσαν ότι, ανακοίνωσε «πάγωμα» τιμών, πριν το… «πάγωμα» έκανε την προηγούμενη βδομάδα ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα από τα προϊόντα που της εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη, όπως σε όλες τις συσκευασίες της Coca Cola, σε Sprite, σε χυμούς «Amita», στο νερό «Αύρα». Το διάστημα που έτσι κι αλλιώς μετά τις τελευταίες γενικευμένες ανατιμήσεις δε θα άλλαζε τις τιμές, το «σερβίρει» με τη βοήθεια της κυβέρνησης ως «απόφαση για “πάγωμα” τιμών»!
* Η «UNILEVER», μετά την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση με το μολυσμένο ηλιέλαιο, έχει κάθε λόγο να πασχίζει να αποδείξει ότι διαθέτει «κοινωνική… ευαισθησία», κι έτσι πριν από μερικές μέρες έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα κάνει μειώσεις σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Ωστόσο, επειδή τα κέρδη δε σηκώνουν… «ευαισθησίες» και η μόνη ευθύνη της εταιρείας είναι απέναντι στους μετόχους της, οι τιμές σε οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν και είδη ατομικής υγιεινής αυξήθηκαν μέσα σε μια μέρα την προηγούμενη βδομάδα τουλάχιστον μέχρι 23%.
* Η «Procter & Gamble», ένα ακόμα μονοπώλιο στον κλάδο των απορρυπαντικών ειδών ατομικής υγιεινής, για την οποία έγινε γνωστό ότι επίσης υπέβαλε στο υπουργείο λίστα με μειώσεις τιμών για πάνες και απορρυπαντικά, επέβαλε αυξήσεις τιμών τουλάχιστον μέχρι 6% σε είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, σαμπουάν κ.ά.)
* Η πολυεθνική «Beiersdorf», που υποτίθεται πως… «δεσμεύτηκε» για μειώσεις στα προϊόντα της «NIVEA», την προηγούμενη Τετάρτη 4 Ιούνη επέβαλε αυξήσεις τιμών τουλάχιστον μέχρι 10,5% σε δεκάδες προϊόντα με την εμπορική επωνυμία «NIVEA».
* Αναλόγως και η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», προφανώς το «πάγωμα» που φέρεται να έχει δηλώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα κάνει, το εννοεί μετά τις ανατιμήσεις. Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα μέσα σε μια μέρα ανατιμήθηκαν μπίρες της εταιρείας κατά 4,6% και διάφορες συσκευασίες του νερού «ΙΟΛΗ» μέχρι 9,8%.
   Η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών που φέρει για την ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και να αποδώσει το πρόβλημα σε «στρεβλώσεις» της «ελεύθερης αγοράς», είναι πρόκληση. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η «ελεύθερη αγορά» και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα καπιταλιστικά συμφέροντα, δεν μπορούν παρά να οδηγούν σε μονοπώλια. Ολα αυτά που η κυβέρνηση περικλείει γενικά και αόριστα στον ισχυρισμό περί «στρεβλώσεων» της αγοράς, είναι απλώς η φυσική της εξέλιξη.
Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που τροφοδοτεί τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, προσφέροντας τεράστια μονοπωλιακά κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 Αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ συνολικά, αυτήν την πολιτική εφάρμοσαν πιστά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, νερό στο μύλο τους ρίχνουν οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ ζητάνε κίνημα των καταναλωτών, λες και φταίνε οι καταναλωτές για τις τιμές, επειδή κάνουν το σφάλμα να καταναλώνουν.
Η πάλη κατά της ακρίβειας είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που ξεκινά από τη διεκδίκηση και απόσπαση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και μέτρων που να θίγουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν άμεσα σε κοινό μέτωπο πάλης κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα:
* Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτατη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
* Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.
* Αμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ.
* Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
* Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
* Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία.
* «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.


ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ ΝΓ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ