Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Ξηνταριανός- μελους της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ: Τα στραβά ψωμιά…

Δημήτρης Ξηνταριανός- μελους της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ: Τα στραβά ψωμιά…

27

Τα στραβά ψωμιά…
του Δημήτρη Ξηνταριανού
μέλους της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ


Στο Δήμαρχο αρέσει να φορτώνει «τα στραβά ψωμιά, στη στραβή πινακωτή»! Βρέθηκε λοιπόν το παραμύθι πως για  ό,τι στραβό συμβαίνει φταίχτης είναι ο Χαλλιορής και η αντιπολιτευτική του διάθεση! Είναι έτσι τα πράγματα ή καλλιεργώντας αυτό το μύθο νομίζει ότι απαλλάσσεται των ευθυνών του, τώρα που μετατρέπει το κέντρο της πόλης, την Πλατεία Βουνακίου, σε εργοτάξιο, κατακαλόκαιρο;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξετυλίγοντας το κουβάρι.
* Στις 30 Αυγούστου 2007 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το θέμα: «Έγκριση μελέτης και απόφαση εκτέλεσης του έργου ανάπλαση Πλατείας Βουνακίου». Από την πλευρά μας αναπτύξαμε ενστάσεις που είχαν να κάνουν, με τη φιλοσοφία και την προτεραιότητα του έργου, όπως επίσης και το βαθμό ωρίμανσής του. Επισημάναμε ότι το έργο δεν είχε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, δεν συμφωνούσαν τα σχέδια μεταξύ τους (αρχιτεκτονικά-ηλεκτρολογικά), ούτε είχε εξασφαλισμένη πίστωση για την εκτέλεσή του! Ζητήσαμε λοιπόν ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να διορθωθούν οι παραλείψεις, πρόταση που ο Δήμαρχος απέρριψε, εμμένοντας στην λήψη απόφασης!
* Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 καταθέσαμε προσφυγή στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου εξηγώντας τους λόγους ακυρότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.
* Στις 12 Οκτωβρίου 2007  ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ακυρώνει την απόφαση, εφόσον διαπιστώνει πως δεν είχαν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για τη δημοπράτηση του έργου!
Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα… Μόλις τότε αντιλήφθηκε ο Δήμαρχος ότι ήταν βάσιμες οι αιτιάσεις μας για την πληρότητα  του φακέλου και:
* Στις 16 Οκτωβρίου 2007 ζητά από την 3η Ε.Β.Α να μάθει αν χρειάζεται να υποβάλλει αντίγραφο της μελέτης, για αδειοδότηση!
* Στις 22 Οκτωβρίου 2007 η 3η Ε.Β.Α επιβεβαιώνει ότι απαιτείται θεώρηση της μελέτης του έργου.
* Στις 2 Νοεμβρίου 2007 η 3η Ε.Β.Α εγκρίνει, υπό προϋποθέσεις τη διαμόρφωση του ανθόκηπου.
* Στις 16 Νοεμβρίου 2007 η ίδια υπηρεσία εγκρίνει, υπό όρους την τροποποιημένη μελέτη για την Πλατεία Βουνακίου, επισημαίνοντας ότι: «κατά τη διενέργεια των εκσκαφικών εργασιών ανάπλασης της Πλατείας θα παρίσταται υπάλληλος της Κ΄ Ε.Π.Κ.Α».
Αφού λοιπόν ολοκλήρωσε τον κύκλο των αδειοδοτήσεων και  αφού εξασφάλισε την ένταξη του έργου στον ΘΗΣΕΑ, που δεν τα διέθετε, επανήλθε ο Δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2007 για λήψη οριστικής και νόμιμης απόφασης.
Από τότε έως και σήμερα, καμία ένσταση, κανένα εμπόδιο δεν υπήρξε από την πλευρά μας. Ποια καθυστέρηση λοιπόν επικαλείται ο κ. Βρουλής; Τη δική του ή άλλων; Πώς τα κατάφερε και από το Νοέμβριο ήρθε ο Ιούνιος, ο πιο ακατάλληλος μήνας, για να ξεκινήσει; Ολιγωρία ή ανικανότητα;
Απ΄ όλη αυτή την ιστορία ο Δήμαρχος μένει εκτεθειμένος. Αρνείται, πεισματικά, να δεχθεί τις προτάσεις της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, ακόμα και όταν η ορθότητά τους είναι προφανής! Έχει μάθει, απλά, να κάνει του… κεφαλιού του.
Η πόλη και οι πολίτες, όμως, σε τι έφταιξαν και πληρώνουν καλοκαιριάτικα; Χάθηκε εντελώς η λογική!
Ένα έργο αποσπασματικό, πολυδάπανο, αισθητικού μόνο χαρακτήρα, ξεκινά, εκτός τόπου και χρόνου… Ουσιαστικά θα αλλαχθούν οι πλάκες του δαπέδου της  Πλατείας! Φτάνει αυτό, όταν αποδεδειγμένα οι νοοτροπίες των διαχειριστών της καθημερινότητας, παραμένουν προβληματικές; Αυτές ποιος θα τις αλλάξει;

Διαφήμιση