Αρχική Νέα Τοπικά Στα τυφλά προς τον Καποδίστρια-ΙΙ- σήμερα ΓΣ της ΤΕΔΚ

Στα τυφλά προς τον Καποδίστρια-ΙΙ- σήμερα ΓΣ της ΤΕΔΚ

21

  Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ (Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. στο Ομήρειο) που θα κληθεί να πάρει θέση και να καταθέσει προτάσεις για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν φάνηκε όμως το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων να είναι έτοιμο στο ΔΣ της περασμένης Δευτέρας να καταθέσει ενιαία και τεκμηριωμένη θέση.
     Παρά το γεγονός ότι πέρυσι τον Οκτώβριο το Έκτακτο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Χίου είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα εξειδίκευε τον Καποδίστρια- ΙΙ για το νομό μας, αυτό δεν έχει γίνει.
     Τουλάχιστον στο εκτός ημερήσιας διάταξη θέμα που συζητήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας Δήμαρχοι, επικεφαλείς παρατάξεων και μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚ φάνηκαν να μην έχουν ενιαία θέση.
     Σε αυτό βέβαια σοβαρή ευθύνη έχει η το υπουργείο Εσωτερικών και κατά προέκταση η Κυβέρνηση αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί η πρόταση από πλευράς υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου. Πέρα από τον αριθμό Περιφερειών, Νομαρχιών και (κατά προσέγγιση) Δήμων, δεν είναι γνωστό αν θα έχουμε αιρετό ή μη Περιφερειάρχη καθώς και το ρόλο θα παίζουν στη νέα δομή οι Νομαρχίες και ο Νομάρχης.
     Άλλωστε εκφράζονται φόβοι ότι τα άσχημα οικονομικά δεν θα επιτρέψουν στο να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι στην ΤΟ.Α..
     «Μπορεί να μην τα βρούμε με τα οικονομικά» σημείωσε για παράδειγμα ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιάννης Μαλαφής, για να έρθει άμεσα η αντίδραση από τον Παναγιώτη Καμίτση που αναρωτήθηκε αν τελικά το σχέδιο Καποδίστριας ΙΙ θα πάει πίσω.
     Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Δημάρχων Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας τα δημοτικά συμβούλια τους έχουν πάρει θέση. Για παράδειγμα το Πυργί θέλει ένα Δήμο στα νότια, σε αντίθεση με την Καλλιμασιά που βλέπει τον εαυτό της κοντά στο Δήμο Χίου.
     Συγκεκριμένη πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση με τα υπέρ και τα κατά κάθε άποψης ζήτησε ο Δήμαρχος Καρδαμύλων Βαγγέλης Μελιτζάνης.
     Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαλαφή από τα συμφραζόμενα της ΚΕΔΚΕ βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα προταθεί να είναι 1 Δήμος σε νησιά με μέχρι 20.000 κατοίκους, άρα αυτομάτως η Χίος συζητά για 2 ή 3.
     Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Χίου Μάρκος Μεννής εξέφρασε την άποψη να μην πουν αριθμούς στην αυριανή Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ. Αντίθετα να πάρουν θέση για το αν θα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης, αν θα λυθεί το χωροταξικό ως αναγκαία προϋπόθεση των συνενώσεων κλπ.
     Από όλες τις πλευρές επισημάνθηκε πάντως η ανάγκη να υπάρξει προώθηση του χωροταξικού και βεβαίως να αποδοθούν πόροι προς τους Δήμους σε περίπτωση που ανατεθούν αρμοδιότητες.
    

Διαφήμιση