Αρχική Νέα Τοπικά ΕΣΥ λόγω… φιλότιμου- 48ώρη απεργία στα νοσοκομεία

ΕΣΥ λόγω… φιλότιμου- 48ώρη απεργία στα νοσοκομεία

8


 Χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων δουλεύει το ΕΣΥ που έχει μείνει στην τύχη του, τόνισαν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας που σήμερα και αύριο προχωρούν πανελλαδικά σε απεργιακή κινητοποίηση.
   Με συγκεκριμένη πρόταση σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τη συνταξιοδότηση, αλλά και με προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζόμενων στο Σκυλίτσειο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
   «Αγωνιζόμαστε να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα κλειστά νοσοκομεία, να μειωθούν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ιατρεία, εργαστήρια», σημείωσε η γενική σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Μαίρη Καρανάσιου.
   Ειδικά για το θέμα της παιδιατρικής κλινικής ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Γιάννης Κουτσοδόντης τόνισε ότι βεβαίως και στηρίζουν τη λειτουργία της, σημείωσε όμως ότι το στοίχημα είναι να κρατηθεί ανοικτή και μετά τη λήξη των 8μηνων συμβάσεων του νοσηλευτικού προσωπικού.
   «Τα κυριότερα προβλήματα του νοσοκομείου Χίου πηγάζουν από την αδυναμία, την ατολμία , τις πελατειακές σχέσεις, και φυσικά την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες ηθελημένα, επιδοτούν και ενισχύουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας απαξιώνοντας την δημόσια δωρεάν παροχή υγειονομικής περίθαλψης» σημείωσε ο Γ. Κουτσοδόντης. Η υποχρέωση του κράτους, συνέχισε, να προσφέρει δημόσια δωρεάν υγεία έχει πάει στις καλένδες, μέσα από μίζες, προμήθειες αδιαφανείς, γραφειοκρατία, αναξιοκρατία, κομματισμό και φυσικά πολιτική βούληση.
Βασικό πρόβλημα όσον αφορά τους εργαζομένους στα νοσοκομεία είναι :
* Οι πολύ χαμηλοί μισθοί
* Η μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
* Η έλλειψη προσωπικού
* Η γραφειοκρατική λειτουργία των ιδρυμάτων και της Δημόσιας Διοίκησης
* Η απουσία ουσιαστικού ελέγχου
* Η έλλειψη ελέγχου και αξιολόγησης του μορφωτικού επιπέδου όλων των εργαζομένων (από ιατρούς έως και υπαλλήλους ΔΕ)
* Η έλλειψη κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας
* Η μη καταβολή επιδομάτων όπως τα 176ε με το τραγελαφικό να δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια και η κυβέρνηση να κάνει εφέσεις
Στο νοσοκομείο Χίου ειδικότερα:
.
* Η νέα πτέρυγα θα παραμείνει κτίριο φάντασμα εάν δεν προκυρηχθούν σύντομα θέσεις προσωπικού.
* Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις θέσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού(το διοικητικό προσωπικό είναι ίσως και λιγότερο από το 1986)
* Η επισκευή των παλαιών κτιρίων του νοσοκομείου δεν προβλέπεται να ξεκινήσει όπως είχε προβλεφθεί.
* Τα Κέντρο Υγείας Πυργιού λειτουργεί σαν αγροτικό Ιατρείο με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα περιστατικά να προωθούνται ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία στο νοσοκομείο Χίου.
* Τα ασθενοφόρα είναι πεπαλαιωμένα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης
* Δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι – όπως πρέπει- για ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία , οι οποίοι αυξάνουν χρόνο με το χρόνο.
* Το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό
* Η περιουσία του νοσοκομείου σπαταλιέται σε προσλήψεις χωρίς κριτήρια και η αξιοποίησή της έχει πάει στις καλένδες.

Τα μηχανήματα του γαστρεντερολογικού σαπίζουν αφού ο μοναδικός γαστρεντερολόγος που είχε σύμβαση με το νοσοκομείο ιδιώτευσε αφού σχεδόν δύο χρόνια τώρα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή για την κάλυψη της θέσης
* Σχεδόν 1000 άτομα ανά έτος νοσηλεύονται με ημερήσια νοσηλεία στο νοσοκομείο μας. Και Μονάδα βραχείας νοσηλείας δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.
* Οι αεροδιακομιδές καθυστερούν ικανό χρόνο – παρόλο που τελευταία βελτιώθηκε η κατάσταση-. Η μόνιμη στάθμευση πτητικού μέσου του ΕΚΑΒ στο Βόρειο Αιγαίο παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
* Ο μαγνητικός τομογράφος πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα αφού υπάρχει και δωρητής που αναλαμβάνει το κόστος της αγοράς του.
* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το παθολογοανατομικό τμήμα με αποτέλεσμα οι βιοψίες να στέλνονται είτε σε ιδιώτες είτε σε άλλα νοσοκομεία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά είναι κάποια από τα πολλά προβλήματα του νοσοκομείου μας.  Το νοσοκομείο Χίου φέτος προβλέπεται να εξυπηρετήσει 8000 ασθενείς. Κλινικές όπως η Παθολογική (κάλυψη 130%), Καρδιολογική (κάλυψη 150%), Χειρουργική (κάλυψη 95%), έχουν φτάσει στα όρια τους και πολλές φορές χρησιμοποιούν ράντζα.
Η ενίσχυση της παραμεθορίου περνάει πρώτα και κύρια από την υγειονομική θωράκιση των νησιών”.