Αρχική Νέα Τοπικά Ο ερχομός του κρουαζιερόπλοιου ανέδειξε την αναγκαιότητα Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου, λέει...

Ο ερχομός του κρουαζιερόπλοιου ανέδειξε την αναγκαιότητα Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου, λέει η ΝΑΧ

6

 Η πρόσφατη επίσκεψη, την Τετάρτη 11 Ιουνίου, κρουαζιεροπλοίου στο νησί μας, ανέδειξε με εμφαντικό τρόπο τα προβλήματα του υπάρχοντα λιμένα της Χίου και την αδυναμία του να φιλοξενήσει το σύνολο των χρήσεων που απαιτεί η εποχή μας από ένα σύγχρονο λιμάνι.
Συγκεκριμένα η επίσκεψη κρουαζιεροπλοίων, κάτι επιθυμητό αφού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και στην τόνωση της τοπικής αγοράς, απαιτεί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναστατώνουν την καθημερινή ζωή της πόλης, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα, εκ των πραγμάτων αποκλείεται η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ανάλογων πλοίων με τα πλοία της γραμμής Χίου – Πειραιά που εξυπηρετούν το νησί μας.
Για τον υπάρχοντα λιμένα είναι κάτι το αναμενόμενο αφού επί της ουσίας πρόκειται για μια γερασμένη υποδομή χωρίς περιθώρια βελτίωσης.  Επίσης η συνύπαρξη αντιφατικών χρήσεων στον ίδιο χώρο εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα με απρόβλεπτες διαστάσεις. 
Αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής σύγχρονων λιμενικών υποδομών που θα διασφαλίζουν την προώθηση της Χίου ως τουριστικού προορισμού, χωρίς να επιβαρύνουν το κέντρο της πόλης.
Αυτό υπηρετείται από την πρόταση της Ν.Α. Χίου, για κατασκευή Νέου Κεντρικού Λιμένα, σε θέση που έχει εξαντλητικά μελετηθεί και έχει εξασφαλίσει όλα τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Επισημαίνουμε ότι στη Μελέτη για το Νέο Λιμένα έχει προβλεφθεί ειδική προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων, ανεξάρτητη από άλλες χρήσεις (επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας, φορτηγά πλοία κ.ά) που δεν θα επιβαρύνουν το κέντρο της πόλης της Χίου.
Επιμένουμε στην πρότασή μας, που επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από την πραγματικότητα, και όλοι μαζί διεκδικούμε την άμεση ένταξη του έργου για χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. 


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου