Αρχική Απόψεις Aρθρα ΠΑΜΕ: Ταξική απάντηση στην πολιτική της ακρίβειας

ΠΑΜΕ: Ταξική απάντηση στην πολιτική της ακρίβειας

9


Παρακολουθώντας κανείς τον τρόπο, με τον οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί η επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, κινδυνεύει να αποκομίσει την εντύπωση ότι η ακρίβεια προέκυψε από το πουθενά. Σαν τα λαϊκά νοικοκυριά στην Ελλάδα να πέρασαν από τη ζώνη της ευημερίας στην κόλαση της ακρίβειας!
Ποια είναι η πραγματικότητα που  τα κόμματα του κεφαλαίου και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, από κοντά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ κρύβουν;
* Το 70% των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, χρόνια τώρα πασχίζει να επιβιώσει με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ και κάτω.
* Οι νέοι εργατοϋπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους, καλούνται για μια ακόμα διετία να ζήσουν με τα 572 ευρώ καθαρά που προβλέπει η Σύμβαση για το 2008 – 2009, την οποία υπέγραψε το Μάρτη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
* Το 12% περίπου του εργατικού δυναμικού που δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, πασχίζει να τα βγάλει πέρα με μισθούς των 400 ευρώ και κάτω.
* Το μεικτό ωρομίσθιο δεν ξεπερνάει τα 4 ευρώ.
Γι’ αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, τα αναγκαία είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ήταν και είναι ακριβά. Η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται, γίνονται ολοένα και πιο δυσπρόσιτα.
Η άλλη πλευρά των πραγμάτων έχει να κάνει με την υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων, που το 2007, για τις εισηγμένες μόνο στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, έφτασε τα 11 δισ. ευρώ.
Η κορυφή της πυραμίδας
Στην κορυφή της πυραμίδας που λέγεται ακρίβεια, βρίσκεται η πολιτική που διαμορφώνει τα εισοδήματα της πείνας από τη μια και το νομικό θερμοκήπιο μέσα στο οποίο ανθίζει η καπιταλιστική κερδοφορία από την άλλη, η μονοπώληση στην παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων.
Την απελευθέρωση του ΠΑΣΟΚ στην αγορά, ολοκλήρωσε το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. στήριξαν και στηρίζουν τη στρατηγική της απελευθέρωσης, αναγνωρίζουν τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ. Καλλιεργούν την αυταπάτη ενός δήθεν «υγιούς ανταγωνισμού», που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες και συμφέρουσες για τα λαϊκά στρώματα τιμές, τη μετατροπή της ΕΕ από λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου σε ένωση υπέρ των εργαζομένων.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που καθηλώνουν για χρόνια τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα πείνας. Αυτοί είναι που ψήφιζαν και ψηφίζουν την εισοδηματική πολιτική της ανέχειας. Αυτοί είναι που επιβάλλουν και χειροκροτούν τις συμβάσεις του αίσχους, τις οποίες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «έντιμο συμβιβασμό». Οι ίδιες Συμβάσεις για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά ένα «λάθος», ή μια «όχι και τόσο κακή σύμβαση», όπως στέλεχός του χαρακτήρισε τη φετινή.
Οι διαχειριστές αναζητούν άλλοθι
Όλοι αυτοί έχοντας αποδεχτεί σαν αυτονόητη την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας», τώρα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Να κρύψουν τις ευθύνες της για τη Σύμβαση του ενός ευρώ που υπέγραψαν, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
Κατά τα άλλα με τα αστειάκια και  τους θεατρινισμούς- happenings – όπως ο ΣΥΡΙΖΑ,  καλύπτουν την ταύτισή τους με τον Ευρωμονόδρομο και παραμένουν μουγγοί για τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.
Αφού πρώτα καταδίκασε τους εργαζόμενους σε αυξήσεις μικρότερες του ενός ευρώ τη μέρα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίζεται τώρα να διεκδικεί εφάπαξ διορθωτικό ποσό 1.000 ευρώ .Πρόκειται για απροκάλυπτη κοροϊδία που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
«Καταναλωτής» και όχι εργάτης
Ακόμα παραπέρα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αποφάσισε να «προωθήσει τη δημιουργία (με Πανελλαδική διάρθρωση και συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων) καταναλωτικών οργανώσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων». Οι οργανώσεις αυτές, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για μποϊκοτάζ συγκεκριμένων προϊόντων, μονοπωλίων, ολιγοπωλίων. Μια παραλλαγή αυτής της πρότασης υιοθετεί και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχειρεί την ενιαιοποίηση και το τσουβάλιασμα όλων κάτω από τον τίτλο «καταναλωτής». Αναδεικνύει σκόπιμα έναν απόλυτα αταξικό χαρακτηριστικό, για να μη θίξει την καρδιά του βαθιά ταξικού προβλήματος της ακρίβειας, που συνίσταται στα υπερκέρδη των καπιταλιστών.
Στις 20 Ιούνη ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ όλοι με το ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ 7.30 ΜΜ.
Λύση στο ζήτημα της ακρίβειας μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης, όπως αυτά που προτείνει το ΠΑΜΕ, ενταγμένη στο συνολικότερο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία τους.
Λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να δοθεί έξω από το πλαίσιο του αγώνα για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για κατάργηση όλων των διοδίων και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Μ’ αυτά και άλλα παρόμοια αιτήματα, που δε φοβούνται να δείξουν και να χτυπήσουν εκεί που πονάει τον πραγματικό φταίχτη, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους  και υπάλληλους στην είσοδο της Απλωταριάς.