Αρχική Νέα Τοπικά Νομάρχης: Ανεύθυνες δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ για ποιότητα νερού

Νομάρχης: Ανεύθυνες δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ για ποιότητα νερού

10

 ΠΡΟΣ :
1. Δήμαρχο Χίου
2. Πρόεδρο ΔΕΥΑ Χίου
3. ΜΜΕ


 ΚΟΙΝ. :
1. Βουλευτές Νομού Χίου
2. Κόμματα Νομού Χίου
3. Γραφείο Εισαγγελέως Χίου
4. Γραφείο Νομάρχη


Θέμα:
Ανεύθυνες δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ
 
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Ι. Μουρούνας, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη και σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου Εφημ. «Αλήθεια» 11/6/2008), κινδυνολογεί σχετικά με την ποιότητα του νερού που παρέχεται στους δημότες της Χίου και υπονοεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Επειδή, κάθε αιρετό και δημόσιο πρόσωπο πρέπει να έχει ακέραια την ευθύνη των λόγων του και να τεκμηριώνει με στοιχεία τους ισχυρισμούς του, θεωρούμε αναγκαίο να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
1. Μετά από 18 μήνες στη θέση του υπεύθυνου για την παροχή νερού στην πόλη της Χίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ «ξαφνικά» συνειδητοποίησε τους κινδύνους που υπάρχουν για τους δημότες της Χίου;
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα προέβη, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, πράγμα για το οποίο είναι υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο;
3. Ποια είναι τα συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία (μετρήσεις, έρευνες κ.λπ.) με βάση τα οποία έγιναν οι συγκεκριμένες αμετροεπείς δηλώσεις; (π.χ. «έχουμε περισσότερους καρκίνους πανελλαδικά. Έχουμε ρεκόρ καρκίνου στη Χίο» Εφ. «Αλήθεια» 11/6/2008).
4. Ποιοι επιστημονικοί φορείς, με ποιες ερευνητικές διαδικασίες και ποια μεθοδολογία, οδήγησαν στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς;
5. Από πού προέκυψαν τα ιατρικά δεδομένα τα οποία επικαλείται, τη στιγμή που η επίσημη σχετική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2004) δεν καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ τονίζεται χαρακτηριστικά «δεν παρατηρήθηκε ρύπανση των νερών των γεωτρήσεων από λιπάσματα ή από διάθεση λυμάτων» (σελ.69) και «η μικροβιακή μόλυνση των γεωτρήσεων δεν είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστηματική χλωρίωση του νερού στη δεξαμενή πριν την κατανάλωση» (σελ.69);
6. Αν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ διέθετε στοιχεία για μόλυνση των υδάτινων πόρων στην περιοχή του ποταμού Παρθένη, τότε θα πρέπει να απαντήσει γιατί χρησιμοποίησε το νερό των πηγαδιών Καστρομηνά και Καραμανή, χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο αδειοδοτήσεις. Είναι, άλλωστε, πρόκληση να μιλάει αναιτιολόγητα ο κ. Μουρούνας για «ρεκόρ ασθενειών» τη στιγμή που το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Χίου, εν έτει 2008, ακόμη χρησιμοποιεί σωλήνες αμιάντου.
Από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, μέσω της αρμόδιας εποπτεύουσας υπηρεσίας (Διεύθυνση Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής Ν.Α.Χίου) με σχετικό μας έγγραφο ζητήσαμε από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, να κατατεθεί εγγράφως το σύνολο των σχετικών στοιχείων που, υποθέτουμε, έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΧ.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μουρούνα, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες άλλου είδους τις οποίες οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν, αναστατώνουν τους πολίτες και βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της πόλης της Χίου. Αποτελούν δείγμα προχειρότητας, ανευθυνότητας και κινδυνολογίας.
Απευθυνόμαστε, τέλος, στον πολιτικό προϊστάμενο του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ, κ.Δήμαρχο Χίου, επικαλούμενοι και την ιατρική του ιδιότητα, και τον καλούμε να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που έχουν ανάλογες αμετροεπείς και ανεύθυνες δηλώσεις, στο γενικό αίσθημα δημόσιας ασφάλειας, στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ευρύτερη κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης της Χίου.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου