Αρχική Νέα Τοπικά Σκάνδαλο SIEMENS: Αλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για την Αθήνα… (αναδημοσίευση...

Σκάνδαλο SIEMENS: Αλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για την Αθήνα… (αναδημοσίευση ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

128

 Αλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για την Αθήνα…Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥΜέγας, «μαύρος» αλλά και μοιραίος χορηγός του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι ήταν η Siemens, η εταιρεία που δεσπόζει επί χρόνια στα έργα και στις προμήθειες με το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του.Η Siemens ήταν μόνιμος χορηγός και των δύο κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), στα οποία μέσω διαδρομών και παρένθετων προσώπων έφθανε μαύρο πολιτικό χρήμα από τη μόνιμη ταρίφα του 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας, που πήγαινε για «ειδικές πληρωμές».


Ο Κουτσενρόιτερ


Ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρείας Michael Jorg Kutschen- reuter το κατέθεσε στην Εισαγγελία του Μονάχου στις 7-12-2006, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας μέχρι τις 15/12/2007, αλλά και παραστατικά «πληρωμών» με διανομή 11 εκατ. ευρώ σε ελληνικά κόμματα για τέσσερα χρόνια. Μεταξύ άλλων κατέθεσε:


«Ο Χριστοφοράκος μού είπε ότι στην Ελλάδα η χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων επιχειρήσεων. Μου είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτούσε και τα δύο κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές η Siemens θα εξακολουθήσει να έχει την εύνοια των πολιτικών. Από αυτά που έλεγε κατάλαβα ότι θα χρηματοδοτούσε (το 2004) τα δύο μεγάλα κόμματα, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εγώ έδωσα το ΟΚ».


Ηταν, λοιπόν, θέμα χρόνου και τα αποκαλυπτήρια άρχισαν για το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. έπεται, όπως και οι αργυρώνυτοι υπουργοί (τέως και νυν), τρόφιμοι της Siemens και «χορηγοί» σ’ αυτήν κρατικών συμβάσεων.


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για το ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα για το σύστημα Τσουκάτου, την περασμένη Τρίτη.


Οι Χιώτες


Ο ένας Χιώτης, ο Ηλίας Πιταούλης, που εμφανίζεται σε όλα τα μαύρα παραστατικά της Siemens να έχει λάβει απ’ αυτήν 1 εκατ. μάρκα στις 9 Φεβρουαρίου 1999, έδωσε έναν άλλο συντοπίτη του, τον Στέλιο Βίο και οι δύο τους έδωσαν στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου τον τέως «στρατηγό» τού Κ. Σημίτη, τον Θόδωρο Τσουκάτο.


Ο τελευταίος, που είχε αφανή, αλλά αποτελεσματική εμπλοκή με το colpo grosso των προγραμματικών συμφωνιών του 1997 (ήταν η πολιτική των εθνικών πρωταθλητών του Κ. Σημίτη) είχε δεχτεί τη χορηγία της Siemens.


Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος τού ζήτησε ασφαλή λογαριασμό για να αποστείλει το χρήμα, το διευθυντήριο του Μονάχου που ήθελε και να διαφεντεύει και να κρατά ντοκουμέντα για το λαδωμένο πολιτικό σύστημα και που θα το είχε ανάγκη για τους επόμενους… «διαγωνισμούς».


Ο Θ. Τσουκάτος, όπως πλέον προκύπτει από δύο μαρτυρίες, στο πρόσωπο του έμπιστού του Στέλιου Βίου βρήκε τον κατάλληλο διεκπεραιωτή. Ο τελευταίος ζήτησε τη συνδρομή του Ηλία Πιταούλη που είχε ήδη λογαριασμό στο εξωτερικό στην ΑΒΝ AMROBANK στο Ρότερνταμ, «για… κάτι λεφτά, που πρέπει να πάνε για το ΠΑΣΟΚ και τον Τσουκάτο».


Ο Ηλίας Πιταούλης έδωσε τον λογαριασμό του και μέσω Βίου, Τσουκάτου και Χριστοφοράκου αυτός διαβιβάστηκε στη μητρική Siemens… για τα περαιτέρω.


Η σκοτεινή διαδρομή


Στις 4 Φεβρουαρίου 1999, η Siemens ξεκλείδωσε το πολιτικό χρήμα με προορισμό το παραταμείο προς το ΠΑΣΟΚ. Αυθημερόν, το χρήμα κατέληξε στο λογαριασμό του έμπιστου Ηλία Πιταούλη, διανύοντας προηγουμένως τέσσερις διαδρομές για να απομακρυνθεί απο τη Siemens, που έστελνε μακριά της… τα μαύρα.


Το χρήμα απασφάλισε από τον εταιρικό λογαριασμό στην Deutsche Bank, με επιταγή δόθηκε στον «ειδικό» Rudolph Wolfgang, ο οποίος κατέθεσε το χρήμα στην τράπεζα D.G.


Κατόπιν η χορηγία πέρασε από το Ζάλτσμπουργκ και την Raiffeisenband, που ήταν και το ορμητήριο των μιζών και κατέληξε στον Ηλία Πιταούλη που είχε παραχωρήσει το λογαριασμό του υπέρ Τσουκάτου.


Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έκανε εξυπηρέτηση και δεν ωφελήθηκε ούτε ένα μάρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του εισαγγελέα προσκόμισε την κίνηση του λογαριασμού του, από τον οποίο προκύπτει ότι με σπαστά εμβάσματα έστειλε το χρήμα της Siemens στην Αθήνα.


Αποδέκτες των εμβασμάτων είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Θ. Τσουκάτου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Γ. Γενναίος, σύμφωνα με πληροφορίες.


Καλούνται ως ύποπτοι


Ολοι οι αποδέκτες θα κληθούν ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα, μαζί με τον Θ. Τσουκάτο, που δυσκολεύεται να βρει μάρτυρες. Καθώς ουδείς εκ των αρμοδίων του ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένος -προς στιγμήν- να βεβαιώσει ότι το μαύρο χρήμα της Siemens παρελήφθη ατόφιο και χρησιμοποιήθηκε… εκτός προϋπολογισμού του κόμματος.


Ο Θ. Τσουκάτος, όπως λένε ασφαλείς πηγές, επικουρούμενος από φίλους αποπειράθηκε να εφεύρει -μεταχρονολογημένα- κουπόνια του κόμματος για να καλυφθεί -σπαστά- η «χορηγία».


Η απόπειρα όμως δεν τελεσφόρησε και τελικά έμεινε μετέωρος, αναζητώντας μάρτυρες για να βεβαιώσουν, ότι το παραλογιστήριο του ΠΑΣΟΚ πήρε το χρήμα της Siemens.


Μετά τα γεγονότα αυτά, που είναι βέβαιο ότι δρομολόγησαν και ξεκαθαρίσματα εντός του ΠΑΣΟΚ, πολλοί αναμένουν «ντόμινο».


Εγρήγορση και στην «Ιντρακόμ»


Παράγοντες της Intracom, της μεγάλης ωφελημένης από τις αναθέσεις επί ΠΑΣΟΚ, ήταν σε εγρήγορση, προφανώς γνωρίζοντας περισσότερα για το παρασκήνιο με τις κομματικές χορηγίες. Κάποιοι θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ανεξέλεγκτες και ότι μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια και άλλες «χορηγίες» πράσινων -τότε- επιχειρηματιών που διέπραξαν με τις συναλλαγές τους με τον κρατικό κορβανά. Σύντομα οι τότε «πράσινοι» έγιναν και «μπλε».


Ετεροι αστάθμητοι παράγοντες είναι αδιαμφισβήτητα και οι αρχηγοί των μαύρων ταμείων της Siemens, Walter Bernsau και Michael Kutschenreuter, που κρατούν για «ασφάλεια ζωής» μια παγκόσμια data bank με ονόματα λαδωμένων πολιτικών και δωρεών προς κόμματα από το 1993 μέχρι και το 2006.


Ο πρώτος, που θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός και που δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βάρος του στη Γερμανία (λόγω παραγραφής) μπορεί, χωρίς να φανεί, να κάψει το πολιτικό σύστημα, εκεί όπου όλοι θεωρούν την υπόθεση κλεισμένη. Οι ισχυροί των ταμείων της Siemens που διοχέτευαν πολιτικό χρήμα τώρα βλέπουν ότι δικάζονται οι δικοί τους που τους ζητούσαν μπαξίσια για υπουργούς.


Αύριο θα καταδικαστούν, και πολλοί θα αντιμετωπίσουν πολυετή κάθειρξη. Θα αφήσουν άραγε τους λαδωμένους να χαρούν τις μίζες ή θα εξαπολύσουν λογαριασμούς και offshore;


Ο ένας ύποπτος έδινε τον άλλον, ώς τον ΤσουκάτοΤων ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥΟ ένας «ύποπτος», υπέδειξε τον άλλον κι αυτός με τη σειρά του «έδωσε» ως …ηθικό αυτουργό του ανοίγματος του ύποπτου λογαριασμού με το ένα εκατομμύριο μάρκα στην ολλανδική τράπεζα ABN-AMRO ΒΑΝΚ τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» της Χαρ. Τρικούπη, Θεοδ. Τσουκάτο.Ετσι, ο πρώην σύμβουλος Σημίτη ανεβάζει αισίως τον αριθμό των υπόπτων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς στους είκοσι έξι, καθώς έχει ήδη φύγει από το γραφείο του εισαγγελέα Αθανασίου η σχετική κλήση στο πρόσωπό του.


Κι άλλα επιβαρυντικά


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε βάρος Τσουκάτου,που αναμένεται να επισκεφθεί τον εισαγγελικό λειτουργό την ερχόμενη Δευτέρα,δεν υπάρχει μόνον η κατάθεση του 25ου υπόπτου, επιχειρηματία, Στ.Βίου, ο οποίος έδωσε χθες εξηγήσεις, καθώς ενεπλάκη από την προηγηθείσα κατάθεση του ετέρου υπόπτου Ηλία Πιταούλη, αλλά στο συρτάρι του εισαγγελέα βρίσκονται και άλλα επιβαρυντικά έγγραφα στοιχεία.


Πώς ξετυλίγεται όμως το κουβάρι της υπό διερεύνηση υπόθεσης με απώτερο στόχο τον εντοπισμό του τελικού δικαιούχου του υπόπτου λογαριασμού; Και τι σηματοδότησε την εμπλοκή του πολιτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ;


Πριν από λίγες μόλις ημέρες ο εισαγγελέας κάλεσε για εξηγήσεις τρεις νέους υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους τον Η. Πιταούλη, που όπως και οι άλλοι δύο (Τυρογαλάς και Βόγιας) υποδεικνύονται ως εμπλακέντες στην αίτηση που είχε καταθέσει σχετικά ο επίσης κλητευθείς ως ύποπτος, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ το 1998, Γ. Σκαρπέλης.


Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Η. Πιταούλη, φαινόταν μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις και τα σημειώματα που παρέδωσαν οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς στη Γερμανία ως αποδέκτης ενός εκατομμυρίου μάρκων σε τραπεζικό λογαριασμό της ΑΒΝ Amro σε υποκατάστημα στο Ρότερνταμ από το «ταμείο» του 2% για το πολιτικό χρήμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Η. Πιταούλης εξεταζόμενος από τον εισαγγελέα υποστήριξε ότι η εμπλοκή του ονόματός του είχε να κάνει «με εξυπηρέτηση» στο πρόσωπο του φίλου του επιχειρηματία, Στέλιου Βίου.


Αμέσως ο κ. Αθανασίου απέστειλε κλήση στον επιχειρηματία, Στ. Βίο, ο οποίος προσήλθε χθες και εξεταζόμενος φέρεται να υποστήριξε ότι καθ’ υπόδειξη του Θεοδ. Τσουκάτου βρήκε τον Η. Πιταούλη, προκειμένου ο τελευταίος να δώσει τον αριθμό ενός λογαριασμού, στον οποίο θα κατετίθεντο χρήματα.


Μάλιστα, το επίμαχο χρηματικό ποσόν φέρεται να «έφυγε» από Πιταούλη προς άλλη κατεύθυνση και συγκεκριμένα σε πρόσωπο μη πολιτικό, τα στοιχεία του οποίου, όμως, είναι ήδη γνωστά στον εισαγγελέα. Οσονούπω λοιπόν και αυτό το πρόσωπο θα διαβεί το εισαγγελικό γραφείο προς παροχή εξηγήσεων.


Σημειώνεται ότι ο Θεοδ. Τσουκάτος δεν καλύπτεται από την ειδική παραγραφή, που ορίζεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.


Ο δικαιούχος Α. Rocos


Στο άλλο μέτωπο τώρα της πολύπλευρης έρευνας, που αφορά τον φερόμενο ως υπουργικό λογαριασμό 22157 CIBC Γενεύης με δικαιούχο τον Α. Rocos, με τον οποίο σχετίζεται ιδιόγραφο σημείωμα, καθώς σ’ αυτό αναφέρεται πού θα πήγαιναν τα εμβάσματα της Ζίμενς (σ.σ. δηλαδή στον εν λόγω αριθμό λογαριασμού) η επόμενη κίνηση του εισαγγελέα θα είναι να καλέσει τον φερόμενο ως συντάκτη του σημειώματος.


Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους της Ζίμενς, που φωτογραφίζουν ως δικαιούχο του λογαριασμού τον Τ. Μαντέλη, το ιδιόγραφο επιβαρυντικό σημείωμα αποδίδεται στον Αριστ. Μαντά, σύμβουλο,την επίμαχη περίοδο των προγραμματικών συμφωνιών, του τότε υπουργού Μεταφορών.


Ο ίδιος ο κ. Μαντάς δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα, στις προθέσεις όμως του εισαγγελέα είναι να διενεργηθεί ακόμη και γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να βεβαιωθεί εάν είναι ή όχι ο συντάκτης του κειμένου.


Τα στοιχεία που φέρεται να έχει στην κατοχή του ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου σχετικά με τον τελικό δικαιούχο άλλου λογαριασμού, αποδέκτης του οποίου φαίνεται ο Μ. Βόγιας οδηγούν σε εκ νέου κλήτευσή του προς παροχή περαιτέρω εξηγήσεων.


Κι αυτό γιατί μέρος των 3,3 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που φέρεται να μπήκαν στον λογαριασμό Βόγια από τα «μαύρα ταμεία» της Ζίμενς φαίνεται να έχουν καταλήξει σε άλλους λογαριασμούς, οι οποίοι συνδέονται με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.


Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Μ. Βόγιας, που είναι και αυτός ένας εκ των υπόπτων της υπόθεσης, έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, μια σειρά εγγράφων στοιχείων, με τα οποία επιχειρεί να «δικαιολογήσει» τα χρήματα που εντοπίστηκαν στον επ’ ονόματί του λογαριασμό στην Credit Suisse Ζυρίχης.

 

Ποιοι είναι οι τρεις ενδιάμεσοι


Ηλίας Πιταούλης: Εντονα πολιτικοποιημένος, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Χίου Φοιτητών 1970-1973. Φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα. Στέλεχος του Ρήγα και του ΚΚΕ εσ. Επιχειρηματίας, στο παρελθόν ασχολήθηκε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ διαθέτει αναπτυξιακή εταιρεία στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Χίου είχε αναλάβει διευθυντής στο ΚΕΚ «Ομηρος», που διαχειριζόταν η ΤΕΔΚ Χίου και σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε και το έβγαλε από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρισκόταν πριν από 4-5 χρόνια.

Στέλιος Βίος: Επίσης της γενιάς του Πολυτεχνείου και φοιτητής στο Μετσόβιο, ήταν στο Δ.Σ. του Συλλόγου Χίου Φοιτητών την περίοδο της δικτατορίας. Μέλος της επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου, ήταν μάλιστα και ένας από τους εκφωνητές του ραδιοφωνικού σταθμού. Βασικός μέτοχος στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ στη Χίο, καθώς και στην κατασκευαστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος», που σήμερα εκτελεί στη Χίο το έργο του φράγματος στη θέση Κόρης Γεφύρι και τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Χίου. Εχει συγγενική σχέση (θείος), με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.

Μιχάλης Βόγιας: Πρόκειται για ανιψιό του Στ. Βίου. Η μητέρα του Λέλα Βίου-Βόγια είναι διευθύντρια στο ξενοδοχείο «Ερυθα». Συνήθως ζει στο εξωτερικό.

 

Θ.ΠΥΛ.