Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Καβύρης: Να πεθάνει η… κατσίκα του γείτονα!

Παντελής Καβύρης: Να πεθάνει η… κατσίκα του γείτονα!

19

        ΝΑ… ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ!
      
      
       Με μεγάλη έκπληξη διάβασα  στα τοπικά ΜΜΕ ότι τα δελτία τύπου που αποστέλλονται προς δημοσίευση, από το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνοδεύονται από το εξής προλογικό σημείωμα:
       «Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε τρίτο κόμμα στη Βουλή. Στα κεντρικά ΜΜΕ θεωρούμαστε εξωκοινοβουλευτικοί, σε αντίθεση με, δημοσκοπικά προς το παρόν κόμματα, που τα προβάλλουν για ευνόητους λόγους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντισταθείτε στους πειρασμούς για το ΚΚΕ».
       Ταπεινή άποψη του γράφοντος είναι ότι το ΚΚΕ ενδίδει σε πολλούς «πειρασμούς» με αυτό του το σημείωμα. Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα:
       α) Όταν αναφέρεται σε «δημοσκοπικά προς το παρών κόμματα», αναφέρεται σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ (Το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει υπερτριπλασιασμό των δυνάμεων του στις δημοσκοπήσεις, έναντι των ποσοστών του στη βουλή).
       β) Το ΚΚΕ έχει απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρεται για το χαμηλό ποσοστό προβολής των ιδεών του και αυτό είναι άσχετο με τη σειρά την οποία έχει εκλεγεί στη βουλή (εξ ίσου χαμηλό θα ήταν ακόμη και αν δεν ήταν 3ο κόμμα αλλά 4ο, 5ο ή πρώτο. Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί).
       Η συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία το ΚΚΕ κάνει την διαμαρτυρία του και ο τρόπος που την εκφράζει φανερώνει ότι άλλο (πέραν του χαμηλού ποσοστού προβολής του) είναι αυτό που το ενοχλεί. Ας ρίξουμε – δια του λόγου το αληθές – μία ματιά σε δύο πίνακες (του ΕΣΡ) που αφορούν στα ποσοστά προβολής των κομμάτων σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, από τους κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς:
      
       Μάιος 2008
      
ΝΕΤ:            ΝΔ-Κυβέρνηση 53,84%, ΠΑΣΟΚ 35,25%, ΚΚΕ 4,62%, ΣΥΝ 5,25%
ΜΕΓΚΑ:       ΝΔ-Κυβέρνηση 47,93%, ΠΑΣΟΚ 46,98%, ΚΚΕ 1,92%, ΣΥΝ 2,49%
ΑΝΤΕΝΝΑ: ΝΔ-Κυβέρνηση 49,31%, ΠΑΣΟΚ 44,21%, ΚΚΕ 2,55%, ΣΥΝ 2,93%
ΑΛΦΑ:         ΝΔ-Κυβέρνηση 55,70%, ΠΑΣΟΚ 42,95%, ΚΚΕ 2,30%, ΣΥΝ 1,81%
ΣΤΑΡ:           ΝΔ-Κυβέρνηση 47,31%, ΠΑΣΟΚ 42,59%, ΚΚΕ 4,47%, ΣΥΝ 4,24%
ΑΛΤΕΡ:        ΝΔ-Κυβέρνηση 52,58%, ΠΑΣΟΚ 40,27%, ΚΚΕ 2,74%, ΣΥΝ 3,17%
               Φεβρουάριος 2006
ΝΕΤ:         ΝΔ – κυβέρνηση, 56,41%, ΠΑΣΟΚ, 35,34%, ΚΚΕ 4,06%, ΣΥΝ 3,93%,
Μega:      ΝΔ – κυβέρνηση, 58,59%, ΠΑΣΟΚ, 40,32%, ΚΚΕ 0,81%, ΣΥΝ 0,28%,
Αντέννα: ΝΔ – κυβέρνηση, 55,98%, ΠΑΣΟΚ, 37,46%, ΚΚΕ 2,32%, ΣΥΝ 2,70%,
Αlpha:      ΝΔ – κυβέρνηση, 55,20%, ΠΑΣΟΚ, 37,74%, ΚΚΕ 1,76%, ΣΥΝ 1,06%,
Star:         ΝΔ – κυβέρνηση, 54,89%, ΠΑΣΟΚ, 35,33%, ΚΚΕ 6,52%, ΣΥΝ 2,72%,
Αlter:        ΝΔ – κυβέρνηση, 51,33%, ΠΑΣΟΚ, 43,07%, ΚΚΕ 1,48%, ΣΥΝ 3,84%
Τι μπορούμε να παρατηρήσουμε;
α) Τα ποσοστά προβολής των κομμάτων του δικομματισμού είναι εξαιρετικά υψηλά (αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχολεί το ΚΚΕ).
β) Τα ποσοστά προβολής του ΚΚΕ, σαφώς είναι αυξημένα το 2008 έναντι του 2006. Παρόλα αυτά, τότε (το 2006)  δεν γίνεται διαμαρτυρία. Γιατί άραγε;
μα γιατί  γ) Τα ποσοστά προβολής  του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένα το 2008, έναντι του 2006. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του σημειώματος του ΚΚΕ:  ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ Ο ΣυΡιζΑ!!!
       Δεν ενοχλείται ούτε από τα υψηλά ποσοστά προβολής του δικομματισμού, ούτε από τη μηδενική προβολή κομμάτων και απόψεων που τυγχάνει να βρίσκονται εκτός βουλής. Δεν ενοχλείται τελικά ούτε από τα δικά του χαμηλά ποσοστά (αλλιώς θα είχε αποστείλει ανάλογο σημείωμα και παλιότερα). Η αύξηση  των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που το ενοχλεί. Θα θυμάστε βέβαια το ανέκδοτο του μακαριστού Χριστόδουλου σχετικά με το θάνατο της «κατσίκας του γείτονα». Ε, λοιπόν! καλλίτερη εφαρμογή δεν θα μπορούσε να βρει.
       Άποψη του γράφοντος (και όχι μόνο) είναι ότι κριτήριο για την ορθότητα  των πολιτικών ιδεών , δεν μπορεί να αποτελεί το ποσοστό κοινοβουλευτικής αποδοχής τους. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε πάρα πολλές  περιπτώσεις οι ιδέες  των λίγων ήταν ορθότερες από τις αντίστοιχες των πολλών. Υπ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι όλες ιδέες πρέπει να προβάλλονται το ίδιο. Εξαιρώ φυσικά τις ιδέες που στοχεύουν στον αποκλεισμό των υπολοίπων (ιδεών) ή τη φυσική εξόντωση των φορέων τους . Μόνο ο ισότιμα προβαλλόμενος ιδεολογικός πλουραλισμός δίνει την ευκαιρία διαμόρφωσης πολιτικής άποψης στον πολίτη. Υπ’ αυτό το πρίσμα ανέφερα προηγουμένως ότι πράγματι το ποσοστό προβολής του ΚΚΕ είναι μικρό (άσχετα με το κοινοβουλευτικό του μέγεθος). Το ίδιο μικρό όμως είναι και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιου άλλου (κοινοβουλευτικού ή μη)  πολιτικού σχηματισμού του οποίου η προβολή δεν είναι ίση με των υπολοίπων.
       Στο ΚΚΕ απομένει να ξεκαθαρίσει: Δέχεται αυτή την άποψη ή συντάσσεται με τον αστικό νόμο ο οποίος προβλέπει την προβολή των κομμάτων σύμφωνα με την σειρά που έχουν καταλάβει στη βουλή;  Δέχεται την ισότιμη προβολή απόψεων ή επιχαίρει για τη σειρά στην οποία το έχει κατατάξει ο ισχύων (αστικός)  εκλογικός νόμος και θέλει να απολαύσει τα προνόμια  της;
       Σε κάθε περίπτωση το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε και έχει την ευκαιρία, πριν αρχίσει να εγκαλεί τα υπόλοιπα  ΜΜΕ,  να κάνει πράξη τα πιστεύω του.  Από τα δικά του ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902 Αριστερά στα FM». Όπου οι εκτός ΚΚΕ απόψεις καταλαμβάνουν το…  εκπληκτικό ποσοστό του…  0% ! Όπου έχουν θέση π.χ οι… Αριστερές απόψεις τηλετραμπούκων τύπου Γκλέτσου, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη διαφορετική  φωνή!
       Ευτυχώς στο νησί μας και την τηλεόραση του 902 βλέπουμε και το ραδιόφωνο ακούμε. Έτσι μπορούμε ιδίοις όμμασι και ωσί, να διαπιστώσουμε από τι ακριβώς ενοχλείται το ΚΚΕ και πως ακριβώς εννοεί την ισότιμη μεταχείριση των (αριστερών έστω) πολιτικών απόψεων.


       Παντελής Καβύρης