Αρχική Νέα Τοπικά Δημοσιογραφικό Συνέδριο: Οι προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής

Δημοσιογραφικό Συνέδριο: Οι προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής

13

 


ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει η ενημέρωση στη νέα ψηφιακή εποχή βρέθηκαν στο επίκεντρο του 16ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο, στη Σαμοθράκη. Στο συνέδριο συμμετείχαν 300 και πλέον εκπρόσωποι του Τύπου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, όπως και καθηγητές ΑΕΙ και αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.


Στα σημαντικά βήματα της δημόσιας τηλεόρασης για εναρμονισμό της με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρ. Παναγόπουλος.


Για ανάγκη νέων στρατηγικών, νέας δομής και αξιοποίησης του δημοσιογραφικού προσωπικού και επενδύσεων για κάλυψη των ειδήσεων με ήχο και εικόνα, μίλησε ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπ. Κουζινόπουλος, απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) την τελευταία διετία, προς την παραπάνω κατεύθυνση.


Διαδίκτυο


Στη συνεδρία με θέμα «Οι πολίτες ενημερώνουν: Διαδικτυακοί τόποι, μπλογκς κ.α.», οι εισηγητές χαρακτήρισαν τα ιστολόγια ως εντελώς καινούργιο παράδειγμα λόγου, επικοινωνίας και περιεχομένου.


Ωστόσο, επισήμαναν πως η «επικοινωνία» δεν ερμηνεύεται ως «ενημέρωση» και υπογράμμισαν τους κινδύνους, που απορρέουν από την ανωνυμία των διαδικτυακών σχολιαστών. Συμπλήρωσαν μάλιστα ότι «ορθώς τα μπλογκς υπάρχουν, στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, πλην όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα».


Για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που οφείλει να ευνοεί τη συνύπαρξη «δημοκρατίας» του διαδικτύου και «ολιγαρχίας» των ΜΜΕ, ασκώντας ανάλογες πολιτικές, που θα προσφέρουν αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, «επειδή τα ψηφιακά καρτέλ, μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα από τα διατροφικά», μίλησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων τη χώρας, στη σχετική συνεδρία. Παράλληλα, άσκησαν αυστηρή κριτική στο ως τώρα προσφερόμενο προϊόν έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.


Ειδικότητες


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εισηγητές – εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Τύπου επισήμαναν πως τα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου πρέπει να καταγράψουν τις νέες ειδικότητες επαγγελματιών, που προκύπτουν από την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες και αφανίζει παλιές ειδικότητες.


Έκκληση για βοήθεια στον αγώνα «να αλλάξει το ανθρωποφάγο σύστημα, που οδηγεί σε μαζική απαξίωση ιδεών και δράσεων», απηύθυνε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νομάρχης Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου. Σημειώνεται πως εκτός από τον προαναφερθέντα, τους συνέδρους χαιρέτισαν ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Ι. Πετρούδας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δ. Σιούφας, δι’ επιστολής που ανέγνωσε ο βουλευτής Γ. Δημαράς, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δ. Σταμάτης και η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ε. Μαγιάση.


Το 16ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο διοργάνωσε η νομαρχία Έβρου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008