Αρχική Πολιτισμός Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τον «Όρκο»

Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τον «Όρκο»

21

 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          ΧΙΟΥ


     Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τον «Όρκο» στον
 Αγ. Τρύφωνα Νενήτων, ΔΕΥΤΕΡΑ 30/6/08 Ωρα:21.15ΜΜ


   Ο Όρκος
    
     Θεατρικό κείμενο που βασίζεται πάνω στο γνωστό δημοτικό τραγούδι «Του νεκρού Αδερφού» και στο έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Ο Όρκος του Πεθαμένου».
     Η Θεατρική Ομάδα Χίου, χωρίς να αλλοιώσει τη δομή, το ύφος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο αυτών πνευματικών κληροδοτημάτων, επιχειρεί μια δραματολογική σύνθεση, που διαθέτει δύο κυρίαρχα στοιχεία. Το ένα είναι το γερό πάτημα πάνω στην ακατάλυτη ελληνική λαϊκή και πνευματική μας παράδοση. Το άλλο έχει να κάνει με τη φιλοδοξία της να σχολιάσει, μέσα από τη θεατρική δράση,  το διαχρονικό –όσο και επίκαιρο –φαινόμενο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης.
     Μέσα από το κείμενο αναδεικνύονται επίσης παράπλευρα στοιχεία όπως είναι η αγωνία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (ο πρώιμος «οικολόγος» Ζαχαρίας Παπαντωνίου έχει γράψει έναν υπέροχο μονόλογο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το «ελεγείο του κομμένου πεύκου»), η αγάπη και η συνεργασία των ανθρώπων καθώς και στοιχεία από  παλιότερες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, που έχουν ξεθωριάσει πια στη μνήμη μας.
     Πέρα απ’ αυτά, στο έργο κυριαρχούν οι έντονες συγκινήσεις, οι ανθρώπινες συγκρούσεις, τα ακατάλυτα παραμυθικά στοιχεία της παράδοσής μας και η διαρκώς παρούσα ποιητική διάθεση του λαού μας.
     Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα έργο απλό και λιτό, που δε φορτώθηκε με ακραία σκηνοθετικά «ευρήματα» και που επιδιώκει να κάνει το θεατή να θυμηθεί, ν’ αναπολήσει, να ταυτιστεί, να συγκρίνει και να ψυχαγωγηθεί.
     Η σκηνοθεσία υπογράφεται από το Μπάμπη Σαχτούρη, η σκηνογραφία από το Νικολή Φράσκο, οι ενδυμασίες από την Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη, η μουσική επιμέλεια από τους Studio focus –Mπ. Σαχτούρη και οι φωτισμοί από τον Παναγιώτη Λούρο. Επιμέλεια λαικής ορχήστρας: Σίμος Καραολάνης.Φροντιστήριο:Πόλυ Σωτηράκη. Επιμέλεια προγράμματος –Αφίσας: Ντέπυ Στουπάκη-Μπάμπης Σαχτούρης-Μανές Κοσμάς-Φούτσου Μαρία.Μακιγιάζ:Άννα Μαυρή.Χειρισμός ηχητικών:Πελαγία Κοντού. Λαικά όργανα:Σάκης Ζερβούδης-Κων/νος Παλαιολόγος-Σίμος Καραολάνης
     Φυσαρμόνικα:Κώστας Λημναίος
     Οι ρόλοι ερμηνεύονται από τους: Πόλυ Σωτηράκη, Ειρήνη Μπιλαρίκη, Δημήτρη Κουτσουράκη, Ανθούλα Αναδιώτη –Μπουγδάνου, Κοσμά Μανέ, Θοδωρή Αργυρούδη, Στέλιο Μακριά, Ανδρέα Παπασταμάτη, Λουκά Δρίζο, Παντελή Καλλίτση, Μανόλη Σιδεράτο, Μαρία Φούτσου, Ντέπη Στουπάκη, Πηνελόπη  , Ελένη Μονογιούδη, Σίμο Καραολάνη, Ευγενία Ασλανίδου, Αφροδίτη Πρωίου και ο μικρός Κωνσταντίνος Αναδιώτης.

Διαφήμιση