Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: «Εύθραυστη» στήριξη για νέο λιμάνι

Δήμος Χίου: «Εύθραυστη» στήριξη για νέο λιμάνι

11

 Την στήριξη του στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου ως προς την κατασκευή Νέου λιμένα στο Κοντάρι , και παράλληλα  τη διεκδίκηση χρημάτων  για την αναβάθμιση του υπάρχοντος,   εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου, στην συνεδρίαση της Παρασκευής,   όπου συζητήθηκε το θέμα με πρωτοβουλίας της μείζονος μειοψηφίας του Μάρκου Μεννή.
Η εισήγηση ωστόσο της μείζονος μειοψηφίας είχε διαφορετικό νόημα, με το Μάρκο Μεννή  να ζητά πρωτίστως την διεκδίκηση των χρημάτων για την κατασκευή νέου Λιμένα   χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και την ανακατασκευή του υπάρχοντος.
«Ο τόπος μας υποφέρει από διεκδίκηση ζητημάτων που έχει να κάνει με την ανάπτυξη,» ανάφερε ο κ. Μεννης , κατηγορώντας έτσι την δημοτική αρχή Βρουλή για έλλειψη πολιτικής βούλησης η οποία φρενάρει την ανάπτυξη , όπου σύμφωνα με τον κ. Μεννή περνάει μέσα από το νέο Λιμάνι.
«Το συμφέρον του δήμου Χίου είναι  να κατασκευαστεί το νέο λιμάνι στο Κοντάρι, μιας και θα αποτελέσει περιουσιακό του στοιχείο έχοντας το 20% των χερσαίων εγκαταστάσεων», τόνισε, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την απόφαση που είχε λάβει το Δ.Σ Χίου, την προηγούμενη τετραετία , σύμφωνα με την οποία τάσσονταν στο πλευρό της ΝΑΧ.
Διαφοροποιημένη ως προς την σειρά διεκδίκησης ήταν η πρόταση της δημοτικής αρχής Βρουλή , σύμφωνα με την οποία, παρέχεται πλήρη στήριξη στην Νομαρχία ως προς την κατασκευή το νέου λιμανιού, αλλά επειδή τα χρήματα που προβλέπονται δεν επαρκούν, να αναβαθμιστεί  το ήδη υπάρχων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νομού. «Σαν συνδυασμός , προεκλογικά, λέγαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή νέου λιμανιού, αλλά τα σημερινά δεδομένα (μειωμένη χρηματοδότηση)  μας αναγκάζουν να στηρίξουμε την βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών», ανέφερε ο κ. Βρουλής.
Ταυτισμένη απόλυτα με την θέση της δημοτικής αρχής ήταν και η άποψη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σταμάτη Κάρματζη, που παρέστη στην συνεδρίαση. Ο κ. Κάρματζης ανέφερε ότι «θεωρώ δύσκολη  έως ανέφικτη την κατασκευή ενός νέου λιμανιού»,  ενώ αναρωτήθηκε «γιατί η πρόταση για αναβάθμιση του λιμένα θα σταθει εμπόδιο στα σχέδια της ΝΑΧ για νέο λιμάνι»
Κανείς  ωστόσο δεν απάντησε στο ερώτημα του κ. Χαλιορή τι θα κάνουμε δύο λιμάνια στην Χίο;
Ο συνδυασμός του Γιάννη Χαλιορή χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα και ζήτησε να μην παρθεί απόφαση μιας και όλες οι απόψεις είναι καταγεγραμμένες.
«Είναι λάθος το δημοτικό συμβούλιο να πάρει το βάρος μιας ακύρωσης του προγράμματος της ΝΑΧ», ανάφερε χαρακτηριστικά και ο  συνδυασμός του  απείχε από την ψηφοφορία του θέματος.
Έτσι η απόφαση , που ορίζει ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του υπάρχοντος λιμένα πάρθηκε κατά πλειοψηφια με τον συνδυασμό Μεννή να την καταψηφίζει και να κατηγορεί την δημοτική αρχή Βρουλή για έλλειψη διεκδίκησης


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 (DIMOKRATIKI.ORG)