Αρχική Νέα Τοπικά Απεργία αρχαιολόγων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού

Απεργία αρχαιολόγων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού

9

  «Έχουμε πολλούς λόγους να απεργήσουμε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τη σημερινή απεργία των Ελλήνων Αρχαιολόγων.
     Και αυτοί αφορούν τόσο οικονομικά ζητήματα του κλάδου αλλά κυρίως η αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα του πολιτισμού με την εκχώρηση σοβαρών κερδοφόρων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
     «…*Εν μέσω σκληρής λιτότητας και ακρίβειας, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουμε πάρει ούτε καν το 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής του 2008 (έπρεπε να έχει μπει από τον Μάιο), γιατί εκκρεμεί η υπογραφή του Διευθυντή Οικονομικών του ΥΠΠΟ!
     *Απολύονται συμβασιούχοι συνάδελφοί μας με πολύχρονη προϋπηρεσία, για να έρθουν στη θέση τους νέοι «εκλεκτοί», κατά πώς αποφασίζει η Γενική Διεύθυνση…
     * Τα μεγάλα λόγια περί «κάθαρσης» χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα για την οικονομική ασφυξία των Υπηρεσιών, ενώ ο Ειδικός Λογαριασμός συνεχίζει να ανθεί (χωρίς να αποδίδεται στα μνημεία) και οι «ευεργετημένοι» από αυτόν συνεχίζουν να λύνουν και να δένουν στο Υπουργείο…
     * Η οικονομική δυσπραγία των Υπηρεσιών χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε κερδοφόρας δραστηριότητας: με τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε ν.π.δ.δ., με την εκχώρηση των εκμαγείων του ΤΑΠΑ σε ιδιώτες, με την παραχώρηση των κυλικείων και των εισιτηρίων μεγάλων αρχαιολογικών χώρων στον ΟΠΕΠ Α.Ε. κ.ο.κ.», σημειώνεται.
     Και όλα αυτά σε μια συγκυρία τονίζει η Ενωτική Αγωνιστική «Κυριαρχούν οι αποκαλύψεις για το πολιτικό χρήμα από τα μαύρα ταμεία της Siemens και έρχεται στο φως πως ξοδεύεται πακτωλός εκατομμυρίων με αποδέκτες πολιτικούς (τους ίδιους που κόπτονται ότι θα κάνουν το δημόσιο καλύτερο!), αλλά ζημιωμένο το ελληνικό δημόσιο…».
      Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εξάλλου το γεγονός ότι «την προηγούμενη βδομάδα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αντιμετώπισε την 24ωρη απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς & Νήσων, με την πιο αυταρχική λογική: την έστειλε στα δικαστήρια!… με μια απόφαση-εξπρές η απεργία ονομάστηκε «παράνομη και καταχρηστική»…
         Η επίδειξη αυταρχισμού συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, όταν με παραδειγματική επιμονή ζητήθηκε από τους προϊστάμενους να στείλουν τα ονόματα των απεργών στην Κεντρική Υπηρεσία, μεσούσης της κινητοποίησης έξω από το Μουσείο Ακρόπολης… Με εκκρεμή την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν οι Σύλλογοι, ο Γ. Γ. του ΥΠΠΟ χαρακτήρισε τους απεργούς «αδικαιολογήτως απόντες από την εργασία τους» (παρότι τελικά μας είπαν ότι οι ονομαστικές λίστες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την περικοπή του ημερομίσθιου της απεργίας). Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ουσιαστικά βάλλει κατά του δικαιώματός μας να απεργούμε και να αντιστεκόμαστε», καταγγέλλει η ΕΑΚ.