Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση ενόψει της Ναυτικής Εβδομάδας, για δημιουργία μουσείου από την εφορεία ενάλιων

Πρόταση ενόψει της Ναυτικής Εβδομάδας, για δημιουργία μουσείου από την εφορεία ενάλιων

7

    

  Η σχέση της Χίου με τη θάλασσα είναι αδήριτη στη διάρκεια των αιώνων.
     Η θάλασσα έδινε ζωή στο νησί, οικονομική ευρωστία και δόξα. Αυτό ακόμα και μέχρι τις μέρες μας, με όλη την κρίση που μπορεί να περνά το ναυτικό επάγγελμα.
     Έτσι είναι ξεχωριστός για τη Χίο και ο γιορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας που κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται πανελλαδικά σε κάθε νησί και παραθαλάσσια πόλη της χώρας μας.
     Ανάγκη είναι όμως εκτός των εκδηλώσεων να μένει και κάτι πιο συγκεκριμένο στον τόπο.
     Και φέτος η σύμπτωση λίγες μέρες πριν τις εκδηλώσεις, να συζητιέται σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, δίνει την ευκαιρία να προσθέσουμε τη φωνή μας υπέρ της πρότασης για δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στην παλιά Ιχθυόσκαλα.
     Και μπορεί η Νομαρχία να έρχεται επικουρικά να συμπαρασταθεί στο έργο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, (25.000 ΕΥΡΩ είναι η συμμετοχή της ΝΑΧ), όμως αν αποδώσουν καρπούς οι έρευνες τότε η Χίος θα είναι πολλαπλώς ευνοημένη.
     Αντικειμενικός στόχος της σύμβασης είναι η διενέργεια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας με σκοπό:
– τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων και άλλων ενάλιων πολιτισμικών αγαθών στο νομό Χίου
– περαιτέρω διερεύνηση των αρχαίων ναυαγίων που έχουν ήδη εντοπιστεί στο νομό και συγκεκριμένα: α) σε ναυάγιο Πρωτοβυζαντινών χρόνων στη θέση Πρασονήσια και β) σε ναυάγιο Κλασικών χρόνων στη θέση Όρμου Αγκαλούδες των Οινουσσών.
Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009.
Η συγκυρία στο να ξεκινήσει η σύμβαση με τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας (το προσεχή Σάββατο), ας εξεταστεί λοιπόν και κάτω από την προαναφερόμενη οπτική γωνία. Και στις επόμενες εκδηλώσεις του 2010, η ναυτομάνα Χίος να προχωρά στις εργασίες για την κατασκευή μουσείου.
    

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 25/6/2008 (DIMOKRATIKI.ORG)