Αρχική Νέα Τοπικά Συνέντευξη Στέλιου Βίου στο «ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ» της Χίου, αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνέντευξη Στέλιου Βίου στο «ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ» της Χίου, αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

71

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΧΙΟΥΟ επιχειρηματίας που «σκέφτηκε εντελώς καλοπροαίρετα»Ο Στέλιος Βίος, ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση «χρήμα Ζίμενς-Τσουκάτος-ΠΑΣΟΚ», λέει με έμφαση ότι το 1999 διευκόλυνε τον τότε «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν χρήματα από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Αντίθετα, πίστεψε ότι ήταν χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές μελών και φίλων του κόμματος στη δυτική Ευρώπη.


Οπως είναι γνωστό, το όνομα του Βίου ήρθε στην επιφάνεια όταν ο κ. Τσουκάτος παραδέχθηκε ότι μεσολάβησε για να φτάσει οικονομική ενίσχυση της Ζίμενς στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βίος, στενός φίλος του κ. Τσουκάτου, προσφέρθηκε -λέει- να βοηθήσει κι έπεισε τον επίσης φίλο του Ηλία Πιταούλη να δώσει λογαριασμό του στο εξωτερικό, μέσω του οποίου διακινήθηκε το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα το 1999.


Ο Στέλιος Βίος έδωσε συνέντευξη στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου (στους δημοσιογράφους Γιάννη Τζούμα και Ειρήνη Αναγνώστου) και μίλησε για όσα συνέβησαν τότε και συμβαίνουν σήμερα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα.


Μιλάμε για το 1999 που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία. Εσείς υπήρξατε μέλος του ΠΑΣΟΚ;


«Εγώ δεν ήμουν μέλος. Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια έχω μπει στο μητρώο των φίλων του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιες διαδικασίες τοπικά -όπως τα δημοψηφίσματα- συμμετείχα. Ποτέ δεν έχω συμμετάσχει σε οργανώσεις, σε διαδικασίες, σε συνελεύσεις. Δεν λέω ότι θα ήταν κακό. Πραγματικά δεν έγινε».


Εχω την εξής απορία. Φεύγουν κάποια χρήματα από τη Siemens για να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι δεν είναι;


«Οχι. Αυτό λέγεται τώρα. Τώρα ομολογείται δημόσια από τον Τσουκάτο. Εγώ εκείνη την εποχή γνώριζα -κι αυτό κατατίθεται από πάρα πολλούς ανθρώπους κι όλο και περισσότερο αρχίζουν και τα λένε αυτά, και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ- ότι εμένα μου ζητήθηκε από τον Θόδωρο Τσουκάτο να βοηθήσω εν όψει του συνεδρίου του Μαρτίου του 1999, πολύ καθαρά και ανθρώπινα και μου λέχθηκε ότι στην εξόρμηση την οικονομική που είχε γίνει και γίνεται από όλα τα κόμματα παραμονές συνεδρίων για συγκέντρωση χρημάτων από μέλη, φίλους κ.λπ. του κόμματος, μου είπε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό “χ” στη δυτική Ευρώπη, από τις οργανώσεις».


Εσείς δεν το αναρωτηθήκατε τότε;


«Οχι βέβαια και γιατί να το αναρωτηθώ; Και σας ρωτώ και σας το ίδιο. Αν είχατε μια τέτοια σχέση με έναν άνθρωπο, στέλεχος του επιπέδου του Θόδωρου και μάλιστα με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν μέλος ενός κόμματος για να γνωρίζει διαδικασίες κ.λπ. αν θα ‘πρεπε εγώ εκείνη την εποχή να αμφισβητήσω πρώτα τα λόγια του Θόδωρου, να με βάλουν σε σκέψεις, να πω: μήπως δεν είναι έτσι;».


Εσείς εκείνη την ώρα -μας λέτε τώρα- σκεφτήκατε αγαθά και είπατε «ας εξυπηρετήσω».


«Εντελώς καλοπροαίρετα, να μην πω αγαθά. Αν ξέραμε ότι ήταν μαύρα θα κάναμε αυτές τις λειτουργίες; Δεν είμαστε και τόσο ηλίθιοι».


Βλέπουμε ότι εσείς παίρνετε ένα μεγάλο έργο, που είναι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.


«Τι σχέση έχει τώρα αυτό; Είναι περίεργο να συνδέονται κάποια πράγματα. Εγώ νιώθω πάρα πολύ υπερήφανος που η εταιρεία μου πήρε και κατασκεύασε την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και έχει πάρει και επαίνους. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ένα πολύ σύγχρονο κτίριο, πολύ ευαίσθητο, δίπλα στον Λευκό Οίκο. Εγινε διαγωνισμός για την πρεσβεία και έγινε ο διαγωνισμός στην Ουάσιγκτον. Εγινε το 1996-1997, καμιά σχέση με τα χρόνια που μιλάμε. Το ’99 εμείς κοντεύαμε να το τελειώσουμε το έργο».


Ο κ. Σημίτης δεν ήξερε τι κάνει ο Τσουκάτος;


«Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να γνώριζε όλες αυτές τις διαδικασίες, όπως δεν τις γνωρίζει κανένας πρωθυπουργός. Εχει γραμματείς, έχει Φαρισαίους που κάνουν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες».


Τα λεφτά που κατατέθηκαν στον λογαριασμό Πιταούλη πού κατέληξαν;


«Κατέληξαν σε συνεργάτη του Τσουκάτου…»


Τον κ. Γενναίο.


«Τον κ. Γενναίο, σε λογαριασμούς που έδωσε. Ηδη γράφονται και λέγονται όλα αυτά τώρα που ‘φυγαν από τον κουρνιαχτό, ότι εγώ κι όλες αυτές οι ιστορίες. Καμιά ανάμειξη εγώ».


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/06/2008