Αρχική Πολιτισμός ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ Του 22ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ Του 22ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

5

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑΤου 22ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας


Προς
Αξιότιμο κ. Μ. Λιάπη
Υπουργό Πολιτισμού


Κοιν.: Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό
του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ


     Οι Κινηματογραφικές Λέσχες της Ελλάδας, μέλη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, από την Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, την Λαμία, την Λάρισα, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και το Ρέθυμνο, την Ηλιούπολη, τη Νέα Μάκρη, την Λευκάδα, την Ζάκυνθο, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Καλαμάτα και τα Φιλιατρά, την Κω, την Κάρυστο, την Λήμνο, την Μυτιλήνη και τη Χίο που συναντηθήκαμε στη Νέα Μάκρη στις 6, 7, 8 Ιουνίου, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
    
     Για πάνω από 50 χρόνια ο θεσμός των Κινηματογραφικών Λεσχών στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια ενεργή και ιδιόμορφη κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών  που σκοπό έχουν την προβολή του ποιητικού κινηματογράφου την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και της φιλίας για τον κινηματογράφο, με ποικιλία δράσεων:
     1. Την διερεύνηση των μυστικών της κινηματογραφικής τέχνης με μαθήματα, αφιερώματα, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις, οργάνωση κινηματογραφικής βιβλιοθήκης. Με σεμινάρια θεωρίας και εξοικείωσης με την τεχνική και αισθητική του κινηματογράφου.
     2. Την διάδοση της κινηματογραφίας στους νέους και μαθητές με ειδικά προγράμματα, παιδικά, μαθητικά, εφηβικά
     3. Την δια βίου ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στους κατοίκους των πόλεων με μια σειρά προγραμματισμένων προβολών με επιλεγμένες ταινίες σε εβδομαδιαία βάση:
     – από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αφού κοινή θέληση όλων μας είναι η ύπαρξη και η εξέλιξη του σινεμά στην Ελλάδα.
     – από το Σύγχρονο Παγκόσμιο Κινηματογράφο, με ταινίες που έχουν διακριθεί σε διάφορα διεθνή φόρουμ και στην πλειονότητα τους δεν έχουν βρει ικανή και ανάλογη διέξοδο στο δίκτυο διανομής και αιθουσών.
     – από δημιουργούς, που το έργο τους σφράγισε την ιστορία του σινεμά. Ταινίες από παλιές κόπιες ή πρόσφατες επανεκδόσεις, του κλασικού κινηματογράφου. Ταινίες που οδήγησαν τη γλώσσα του κινηματογράφου σε νέες, για την εποχή τους, αισθητικές αναζητήσεις. Σκοπός των προβολών αυτών είναι να φέρουν τους φίλους του σινεμά σε επαφή με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, μιας και πρόκειται στην πλειονότητα τους για ταινίες που δεν προβάλλονται πλέον στις εμπορικές αίθουσες.


Σε πολλές πόλεις, όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές κινηματογραφικές αίθουσες, οι Κινηματογραφικές Λέσχες  καλύπτουν τη συνολική ανάγκη των κατοίκων για τον κινηματογράφο.
Σε άλλες περιοχές οι Λέσχες είναι εφοδιασμένες με φορητές μηχανές προβολής και διοργανώνουν κινηματογραφικές προβολές σε διάφορα χωριά, σε κλειστές αίθουσες τον χειμώνα και υπαίθριες προβολές το καλοκαίρι.  


Σε κάθε πόλη η Κινηματογραφική Λέσχη είναι μια συλλογική δραστηριότητα  και ως εκ τούτου συνιστά πολιτική πράξη που έρχεται να αμφισβητήσει τον παθητικό ρόλο του θεατή απέναντι στο κινηματογραφικό προϊόν και να τον ωθήσει σε διάλογο με τους θεατές του, σε ενίσχυση των κριτηρίων επιλογής και, σε τελευταία ανάλυση, στη συν-απόφαση για την μελλοντική πορεία της  Λέσχης.


Όλα αυτά τα χρόνια και πολλές φορές κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αυτό το  κίνημα ενεργών πολιτών φίλων του κινηματογράφου προσπαθεί  με ιδίους πόρους να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.
Οι περισσότερες Λέσχες έχουν περάσει σχεδόν από όλες τις φάσεις λειτουργίας: προβολές σε σχολεία, σε ιδρύματα, σε αίθουσες, σε κινηματογράφους δημοτικούς και ιδιωτικούς, με ερασιτέχνες και με επαγγελματίες μηχανικούς προβολής, με νοικιαζόμενη μηχανή προβολής ή ιδιόκτητη. Με περιόδους καλές και πολύ καλές, αλλά και περιόδους κάμψης και ύπνωσης. Στο τέλος όμως να μένει η ουσία: η αγάπη για το κινηματογράφο σε όλο και περισσότερους.


Οι Κινηματογραφικές Λέσχες της Ελλάδας ζητάνε στο νέο Νομοθετικό Πλαίσιο για τον Κινηματογράφο:
– Να αναγνωριστεί, να διευρυνθεί και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος και το έργο των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ομοσπονδίας τους – όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο 1597/1986 – να αναγνωριστεί η ουσιαστική συμβολή των Κινηματογραφικών Λεσχών στην προώθηση του ποιοτικού κινηματογράφου και της κινηματογραφικής παιδείας.
– Να επιχορηγούνται μόνιμα και σε ετήσια βάση – όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο 1597/1986 – οι Κινηματογραφικές Λέσχες της Ελλάδας και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την υλοποίηση των κινηματογραφικών τους προτάσεων και δράσεων.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας  είναι ο μοναδικός δευτεροβάθμιος κινηματογραφικός φορέας που λειτουργεί συνεχώς  από το 1982.Για τις Κινηματογραφικές Λέσχες Ελλάδας
η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας


Νέα Μάκρη, 8 Ιουνίου 2008