Αρχική Νέα Τοπικά Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης- Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης- Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

6

 

Τα Κέντρα Πρόληψης, εδώ και 10 χρόνια, υπάρχουν και αναπτύσσονται παρά τις οικονομικές και θεσμικές δυσκολίες, χάρη στο ήθος και τον επαγγελματισμό των στελεχών τους, που συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, οργανώνοντας δομές-πρότυπα σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
      Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης βιώνουμε εδώ και 2 χρόνια μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της Πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας να  καταβάλει τα  χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί  με τις αντίστοιχες συμβάσεις, οδηγώντας τα σε εξαθλίωση με τελικό στόχο ένα προσεκτικά μελετημένο κλείσιμο.
  Η πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα το αποδεικνύει:
 Τα περισσότερα Κέντρα έχουν δυσκολίες στην πληρωμή ακόμα και των πάγιων εξόδων τους (πχ. ρεύμα, εργοδοτικές εισφορές), έχουν μειώσει τις δράσεις τους, έχουν σταματήσει την επιμόρφωση και επιστημονική εποπτεία του προσωπικού τους και σε κάποια από αυτά τα Κέντρα το προσωπικό έχει μείνει έως και 7 μήνες απλήρωτο!
      Το τελευταίο δε διάστημα ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης λήγουν,  με την πρόφαση των «γραφειοκρατικών λόγων».
      Δεν έχει επιλεχθεί η φανερή επίθεση στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά η κρυφή, γιατί αυτοί που τη σχεδιάζουν δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν φανερά με όλους τους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους  και τα έχουν ανάγκη : τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους νέους, τους ιερείς, τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους,  αλλά και τους  ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα   οιασδήποτε φύσης (εξάρτησης από ουσίες και τεχνολογία,  κακοποίησης,  πένθους, ανορεξίας, βουλιμίας, κ.λ.π.)
      Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΟΚΑΝΑ και  το Υπουργείο Υγείας δίνουν αόριστες υποσχέσεις για  θεσμικές αλλαγές χωρίς όμως δέσμευση για την χρηματοδότηση και την εξόφληση των χρεών τους. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου κατέβαλαν ένα απειροελάχιστο ποσό από το χρέος τους: περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να είναι στα ταμεία των Κέντρων εδώ και χρόνια. 
      Από την άλλη η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κέντρα από τους Κεντρικούς Πόρους έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν μέχρι  το 2007 .
      Σε λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) θα εξαπολύσει επικοινωνιακή καταιγίδα για την Πρόληψη.
 Γνωρίζουμε όμως ότι η ουσιαστική πρόληψη ελάχιστα σχετίζεται με τη διανομή DVD, συνθήματα , διαφημιστικά σποτ και ανιχνευτικά test στα σχολεία, όπως φαίνεται να ζητά με δηλώσεις του ο υφυπουργός υγείας στη Βουλή (30/5/2008), αλλά με την επιστημονικά στοχευμένη και συνεχή επαφή με τους ανθρώπους στην βάση της αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν  κάθε είδους εξάρτηση.
 Την 26 Ιουνίου 2008 απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζί με τους Συνάδελφους μας από όλες τις δομές  Πρόληψης και Θεραπείας ώστε να εξασφαλιστεί σοβαρή κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις σχετικές δομές, χωρίς αποκλεισμούς και ψευδο-διλήμματα του τύπου ‘’μονάδες υποκατάστασης ή στεγνά προγράμματα και πρόληψη΄΄. Επίσης, δεν θα συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις και έχουμε καλέσει και τις διοικήσεις των Κ. Π. να πράξουν το ίδιο.
 Διεκδικούμε:
      1. Άμεση Εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας. Από εδώ και πέρα δεν  θα δεχτούμε να συμμετάσχουμε σε κανένα διάλογο για το οποιοδήποτε σχέδιο, αν δεν λήξει η οικονομική μας ομηρία
      2. Συνέχιση της χρηματοδότησης από  την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που διοικούν τα Κέντρα, γνωρίζουν επακριβώς την προσφορά τους, είναι κατά νόμο υπεύθυνοι για αυτά και έχουν πολλούς άλλους τρόπους να πιέσουν το Υπουργείο Υγείας εκτός από τη διακοπή της χρηματοδότησης και της συνεργασίας
      3. Άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει  σαφές  και λειτουργικό  θεσμικό Πλαίσιο  για τα Κέντρα Πρόληψης και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη.