Αρχική Πολιτισμός Ανοίγει πανιά η Ναυτική Εβδομάδα (εκδηλώσεις 28/6-10/7)

Ανοίγει πανιά η Ναυτική Εβδομάδα (εκδηλώσεις 28/6-10/7)

24


Ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, οι οποίες ξεκινούν στις 28 Ιουνίου και τελειώνουν στις 5 Ιουλίου.
«Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων θα ταξιδέψουμε σε παραδοσιακά σκαριά στην απεραντοσύνη της θάλασσας. Θα ζήσουμε τη νοσταλγία και την αγωνία του ναυτικού και της ναυτικής οικογένειας. Θα ανιχνεύσουμε τις επιρροές της θάλασσας στην τέχνη ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας», δήλωσε ο Αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής προσκαλώντας όλους του Χιώτες να συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό.
Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 28/06 και ώρα 20.15 στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «κι άρμενο περνά» με θέμα τα καράβια, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο και τον Νομάρχη, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση του προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Χίου, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης Καινοτόμων Δράσεων «Να σ’ αγναντεύω θάλασσα…».
Στη συνέχεια θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ της Ν.Α. Χίου «Θαλασσινά τάματα στη Χίο», με επιμελήθηκε ο Θοδωρής Πυλιώτης, σε εικονοληψία του Νίκου Μαραγκέλη και οργάνωση παραγωγής της Βάσως Κριτάκη.
Την σκυτάλη παίρνουν τα Ψαρά, όπου την Κυριακή 29/06 στις 11.00 θα ξεκινήσουν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εκφώνηση πανηγυρικού από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Ψαρών, κ. Δ. Μάκαρη.
Στις 11.30 θα ακολουθήσει τρισάγιο στον χώρο της οικίας του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, ενώ στις 12.00 θα κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώο των Πεσόντων. Με παραδοσιακούς χορούς και γεύμα προσκεκλημένων, θα κλείσει η μέρα αυτή.
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρα του Ψαρα» συνεχίζονται στην παραλία Λιθίου. Εκεί θα γίνει αναβίωση του τρόπου ψαρέματος με «τράτα» από τη στεριά, στην ανατολική πλευρά της παραλίας (δίπλα στον Αγ. Ισίδωρο), επίδειξη μέσων αλιείας στο λιμάνι από τους ντόπιους αλιείς και βόλτα με ψαρόβαρκα στον όρμο Λιθίου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, από τις 28-5 Ιουλίου  θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων «Καραβοκατασκευές» για παιδιά, Αγώνες Αλιείας στο λιμάνι, Ομιλίες με θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και ιστιοπλοϊκοί διασυλλογικοί αγώνες  Τριγώνου «Πάνος Γανιάρης».