Αρχική Νέα Τοπικά 5 πρώην Δήμαρχοι ζητούν να μην κατεδαφιστεί το δημοτικό κτήριο στην οδό...

5 πρώην Δήμαρχοι ζητούν να μην κατεδαφιστεί το δημοτικό κτήριο στην οδό Λάδης

16

 

Με την επισήμανση ότι η κατεδάφιση του δημοτικού ακινήτου της οδού Λάδης, είναι λάθος, και μάλιστα μη αναστρέψιμο, οι διατελέσαντες Δήμαρχοι Χίου Δημήτρης  Πατελίδας,  Γιάννης Μπουμπάρης,  Γεώργης  Βαρκάρης, Πέτρος Παντελάρας, και  Μάρκος Μεννής, καλούν το νυν Δήμαρχο Παντελή Βρουλή να αναθεωρήσει την σχετική απόφαση.

Πάντως η πρωτοβουλία τους έρχεται κάπως καθυστερημένα, με δεδομένο ότι ήδη είναι πολλές οι δημόσιες δεσμεύσεις για το αντίθετο του νυν Δημαρχου Παντελή Βρουλή.

 

Υποστηρίζοντας  οι “5” ότι για την ανάδειξη του Κάστρου, ελάχιστα θα συμβάλει η κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου, σε αντίθεση με τα κτίρια του Τελωνείου και του ΟΤΕ, θεωρούν ότι προς την κατεδάφιση των τελευταίων θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες, και δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλλουν με κάθε τρόπο να επιτευχθεί αυτό.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον κ. Δήμαρχο Χίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους


      Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
    
     

Η έκφραση γνώμης αποτελεί υποχρέωση, ενώ η σιωπή θεωρείται αποδοχή που η ιστορία χρεώνει. Με αφετηρία αυτή την αρχή, κινούμενοι από ειλικρινή αγάπη για την ιδέα της αυτοδιοίκησης την οποία επί σειρά ετών υπηρετήσαμε, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταθέσουμε την άποψή μας για την υπόθεση του δημοτικού ακινήτου της οδού Λάδης.
      Έχοντας περάσει από την θέση στην οποία σας έταξε ο λαός της Χίου για να τον υπηρετήσετε, να είστε βέβαιοι ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως, την αγωνία σας να εκτελέσετε τα έργα που κρίνετε πως θα ωφελήσουν τον Τόπο και τους συνδημότες μας, αφού κι εμάς η ίδια αγωνία μας διακατείχε. Μπορούμε μάλιστα να ομολογήσουμε ότι αυτή η αγωνία, δεν υπήρξε πάντοτε ο καλύτερος σύμβουλός μας. Μπορούμε να ομολογήσουμε ότι μερικές φορές οδηγηθήκαμε σε λάθη εξ αιτίας αυτού του «κακού συμβούλου». Γι αυτό θα σας προτείναμε μια ποιο ψύχραιμη και ορθολογιστική αναθεώρηση της απόφασής σας να κατεδαφίσετε αυτό το κτίριο, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας. Είμαστε βέβαιοι ότι αν το ξανασκεφτείτε με ψυχραιμία και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συνδημότη μας θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι αυτή η απόφαση, που πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία, είναι ωφέλιμο για το Δήμο μας να αναθεωρηθεί. Οφείλετε δε να το ξανασκεφθείτε διότι αν, όπως σας είπαμε, όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, το δικό σας έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα.  Δεν είναι αναστρέψιμο.
      Και μόνο το στοιχείο αυτό δημιουργεί την υποχρέωση σε όλους σας, να ζυγίσετε με μεγάλη προσοχή τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας ενέργειας. Παρακολουθώντας τα υπέρ της κατεδάφισης, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη σχετική αρθρογραφία, διαπιστώνουμε ότι επικεντρώνονται στην ανάδειξη του Κάστρου μας και στη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Όμως η πλήρης εικόνα του γύρω χώρου, νομίζουμε ότι δίνει την απάντηση ότι η κατεδάφιση θα συμβάλει ίσως ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι όλες οι προσπάθειες θα έπρεπε να εστιαστούν στην κατεδάφιση του Τελωνείου και γιατί όχι ακόμη και του ΟΤΕ, κατά την ανέγερση των οποίων τότε, καμιά «κραυγή αγωνίας και απόγνωσης» δεν είχε ακουστεί. Δηλώνουμε δε ότι είμαστε κι εμείς έτοιμοι να συμβάλουμε για την επίτευξη αυτών των στόχων με κάθε τρόπο.
      Από την άλλη πλευρά, οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών και επιστημόνων, των Αρχιτεκτόνων  Μηχανικών, που βρίσκουν ότι κι αυτό το κτίριο είναι ένα δείγμα της εποχής του, που μπορεί να αναπλαστεί ή να ανακαινιστεί, αλλά οπωσδήποτε δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και φανταζόμαστε ότι πρέπει να σας προβληματίσουν κι εσάς. Και  στο τέλος της γραφής, δεν είναι κι αυτό το κτίριο δημιούργημα κάποιας άλλης Δημοτικής Αρχής, που και για το λόγο αυτό δεν θα ‘πρεπε αβασάνιστα να το εξαφανίσουμε;
      Θα πρέπει επίσης να υπολογισθεί και να σταθμιστεί η σημαντική οικονομική ανάσα που θα έδινε στο Δήμο μας μια σωστή εκμετάλλευσή του. Δεν είναι άλλοθι τα πενιχρά εισοδήματα που έδινε το ακίνητο σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες της τοπικής αγοράς θα μπορούσε να αποφέρει εισόδημα πέραν των 300.000 € ετησίως. Όλοι μας έχουμε βιώσει το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον κάτω από το οποίο λειτουργεί ο Δήμος μας και την αδυναμία του να παρέχει ουσιαστικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, εξ αιτίας και των περιορισμένων πόρων που διαθέτει. Για σκεφτείτε πόσες παρεμβάσεις θα μπορούσατε να υλοποιείτε κάθε χρόνο προς όφελος των συνδημοτών μας, μόνο με τα ενοίκια απ’ αυτό!
      Αλλά κι αν αποφασίσετε να μην το νοικιάσετε στην ελεύθερη αγορά, έχετε καταγράψει πόσες άλλες πληγές της πόλης μας μπορεί να επουλώσει; Την ιστορία με τη στέγαση του Πανεπιστημίου τη γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Ειδικά για τη σχολή των Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, δεν θα ήταν μια ιδανική λύση; Έχετε σκεφτεί πόσο θα διευκόλυνε τον πολίτη η συγκέντρωση εκεί όλων των Νομαρχιακών Υπηρεσιών που βρίσκονται εγκατεσπαρμένες εδώ κι εκεί; Εκτός του ότι ο Δήμος θα εισέπραττε ένα όχι ευκαταφρόνητο ενοίκιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θα γλίτωνε όσους συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες αυτές, αφού θα τις εύρισκε όλες συγκεντρωμένες εκεί.
      Αναφέραμε μόνο δύο παραδείγματα, από τα πάμπολλα που συζητούνται ευρύτατα μεταξύ των συνδημοτών μας, τα οποία ασφαλώς θα έχετε ακούσει. Επικαλούμενοι λοιπόν την αδιαμφισβήτητη αγάπη σας για τη Χίο μας, σας απευθύνουμε έκκληση και σας ζητούμε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας και σας καλούμε να φροντίσετε για την ανάπλαση και την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού κτιρίου. Σας καλούμε να χειριστείτε την υπόθεση αυτή με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, χωρίς αντιπαλότητες και μίζερες προσεγγίσεις περί νικητών και ηττημένων, προτάσσοντας το καλώς εννοούμενο Δημοτικό συμφέρον, προς όφελος του Δήμου και όλων των πολιτών της Χίου.
    
Χίος 24 Ιουνίου 2008
ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΙΟΥ
Δημήτριος Πατελίδας

Ιωάννης Μπουμπάρης


Γεώργιος Βαρκάρης


Πέτρος Παντελάρας


Μάρκος Μεννής