Αρχική Νέα Τοπικά Ρήγμα στο ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Ρήγμα στο ΘΕΟΦΙΛΟΣ

22


 

00.50, Κυριακή, 29 Ιουνίου

Το πρώτο σκάφος με επιβάτες του ΕΓ/ΟΓ πλοίου ΘΕΟΦΙΛΟΣ της ΝΕΛ έφτασε στη Χίο.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες δήλωσαν ότι υπήρξε ηρεμία καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου, ενώ καταρχήν φοβήθηκαν για τα χειρότερα.

Οσοι επιβάτες ήθελαν ταξίδεψαν με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ της HSW που λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα έφτασε στο λιμάνι της Χίου και έχοντας προορισμό τον Πειραιά.

Με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κλείστηκαν δωμάτια σε ξενοδοχέια, ενώ τους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες περίμεναν λεωφορεία που τους μετέφεραν στα ξενοδοχεία.

Σε ετοιμότητα ήταν επίσης Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.

 

23.07

Αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες από το Θεόφιλος χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το μέγεθος του ρήγματος.


 

22.43

Έξω από το λιμάνι των Οινουσσών βρίσκεται το Θεόφιλος. Οι επιβάτες αποβιβάζονται με τις βάρκες καθώς οι υποδομές του Λιμανιού των Οινουσσών δεν επιτρέπουν να δέσει τόσο μεγάλο πλοίο. Στις Οινούσσες βρίσκονται πλοία της γραμμής Χίος -Τσεσμές ώστε να μεταφέρουν τους επιβάτες στη Χίο αν χρειαστεί. Στην περιοχή παραμένει το Super Puma  που απογειώθηκε νωρίτερα από τη Χίο καθώς και τα πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.


 

22.00

Με εντολή του Αρχηγού του Λιμενικού και του Λιμενάρχη Χίου το ΘΕΟΦΙΛΟΣ θα καταπλεύσει τελικά στις Οινούσσες. Στην περιοχή παραμένουν τα 2 ελικόπτερα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού καθώς και αλιευτικά. Δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο οι 475 επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου. Στις Οινούσσες σπεύδουν και οι επιθεωρητές του ΥΕΝ για να ελέγξουν το ρήγμα στην αριστερή πίσω πλευρά του πλοίου.

 

21.45

Συνοδεία των ελικοπτέρων και των πλοίων που έσπευσαν στην περιοχή, το Θεόφιλος πλέει με μικρή ταχύτητα προς Χίο. Στη Χίο σπεύδουν και εμπειρογνώμονες από Αθήνα για να αξιολογήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Παρόλη την ταλαιπωρία των επιβατών φαίνεται να είναι μικρή η ζημιά και το συμβάν να οδηγείται σε αίσιο τέλος.

 

21.35

Αποκολλήθηκε με δικές του προσπάθειες το ΘΕΟΦΙΛΟΣ. Μικρή η ζημιά στο πλοίο. Το πλοίο πλέει αργά με ίδιες δυνάμεις προς Χίο. Δόθηκε εντολή να αποβιβαστούν απο τις βάρκες οι επιβάτες.

 

21.33

Σπεύδει στο σημείο πλοίο του Λιμενικού. Οι επιβάτες επιβιβάζονται σε βάρκες για λόγους ασφαλείας αλλά δεν έχει δωθεί εντολή να κατέβουν οι βάρκες στη θάλασσα.  

 

21.27

Έφτασε το Super Puma από τη Χίο πάνω από το πλοίο. Πλησιάζει και δεύτερο ελικόπτερο από τη Μυτιλήνη. Το πλοίο χάνει καύσιμα στη θάλασσα. Συνεχίζεται η επιβίβαση των επιβατών στις βάρκες. Η κανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ και το ΠΠΚ ΣΤΑΜΟΥ σπεύδουν στο σημείο του ατυχήματος από τη Χίο.

 

21.23

Μικρό το ρήγμα στο ΘΕΟΦΙΛΟΣ με μικρή εισροή υδάτων. Αντιμετωπίσιμη η κατάσταση λέει ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΕΝ. Περίπου 470 είναι οι επιβάτες. Το πλοίο έφυγε από Μυτιλήνη στις 6 το απόγευμα και προσέκρουσε σε ύφαλο στο στενό Χίου – Οινουσσών και πλησίων των Οινουσσών.

 


21.15

Στις 21.15 ανακοίνωσαν τα μεγάφωνα του ΘΕΟΦΙΛΟΣ να επιβιβαστούν οι επιβάτες στις βάρκες. Την ίδια ακριβώς στιγμή απογειώθηκε ελικόπτερο απο το αεροδρόμιο της Χίου και κατευθύνεται προς το πλοίο.