Αρχική Νέα Τοπικά Βουλγαράκης: Ο καπετάνιος καθυστέρησε να ενημερώσει

Βουλγαράκης: Ο καπετάνιος καθυστέρησε να ενημερώσει

4

ΓΙΑ ΤΙΣ συνθήκες του ατυχήματος ο ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βουλγαράκης ανέφερε ότι θα τις δείξει η προανάκριση και τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα πως ακριβώς έγινε το περιστατικό, διότι αυτά προϋποθέτουν και μια συγκεκριμένη προσέγγιση, άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το θέμα».


Παραδέχθηκε ότι «ο καπετάνιος καθυστέρησε να ενημερώσει το θάλαμο, αυτή είναι η αλήθεια. 20.40 έγινε η ενημέρωση από εμάς. Τότε ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, το οποίο είχε γίνει 20.30, 8,5 – 10 λεπτά νωρίτερα και από τότε και μετά ενεργοποιήθηκε το ειδικό σχέδιο το οποίο είχε επικαιροποιηθεί πριν από 1,5-2 μήνες για αυτές τις περιπτώσεις».


Τέλος για την πορεία του πλοίου ο υπουργός είπε: «Καταρχήν ο καπετάνιος επιλέγει αυτός την πορεία που θα ακολουθήσει το πλοίο, γιατί η πορεία του πλοίου είναι μια σύνθετη επιλογή, η οποία εξαρτάται από τον καιρό, από πολλά πράγματα.


Συνήθως στην συγκεκριμένη πορεία επιλέγεται η διαδρομή ανάμεσα στις Οινούσσες και την Τουρκία, αυτό βέβαια δεν αποκλείει καθόλου το να υπάρξει και πορεία από το στενό ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες, ούτε απαγορεύεται ούτε είναι ασύνηθες.


Συνεπώς η προανάκριση θα δείξει για ποιο λόγο επελέγη αυτή η πορεία από τον καπετάνιο και αν αυτή η επιλογή είχε συνέπεια ενδεχομένως το ατύχημα η όχι. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα εκτιμήσει από το υπουργείο, πρέπει ο προανακριτικός υπάλληλος, ο λιμενάρχης στη συγκεκριμένη περίπτωση που διεξάγει την προανάκριση θα μπορέσει να προσδιορίσει ακριβώς τα αίτια.


Άλλωστε μην ξεχνάτε θα πρέπει να γίνουν και κάποιες συγκεκριμένες προανακριτικές καταθέσεις, μια ολόκληρη διαδικασία».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική