Αρχική Νέα Τοπικά Δελτίο Τύπου της Νέας Αντίληψης για την επιστολή των 5 πρώην Δημάρχων

Δελτίο Τύπου της Νέας Αντίληψης για την επιστολή των 5 πρώην Δημάρχων

7

 

Η κοινή δήλωση των πέντε πρώην δημάρχων της Χίου έχει βαρύτητα και προφανή αξία. Η γνώμη που καταθέτουν, ως προς την τύχη του δημοτικού ακινήτου της Λάδης, πρέπει να συνεκτιμηθεί, στο πλαίσιο μιας σειράς γεγονότων.
Αυτό όμως που χρειάζεται, ιδιαίτερα, να προβληματίσει είναι η αδυναμία παραγόντων του δημόσιου βίου να συλλάβουν μια και μόνη αλήθεια: Η κοινωνία έπαψε να καθορίζεται με τα «θέλω» κάποιων, όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί. Απορρίπτει την αποσπασματικότητα, την προχειρότητα και τον τυχοδιωκτισμό. Αντίθετα, πείθεται με τεκμηρίωση, πληρότητα, σχεδιασμό, διαβούλευση και δείχνει ώριμη να συμβάλλει στη επίτευξη υψηλών στόχων.
Αυτά τα στοιχεία επεδίωξε να καλλιεργήσει η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης του ιστορικού κέντρου και του Φρουρίου. Σ΄ ένα τέτοιο πλαίσιο εντάξαμε την υιοθέτηση του αιτήματος, για κατεδάφιση του ακινήτου της Λάδης.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η δημοτική αρχή επέμεινε ανορθόδοξα, αρνούμενη κάθε συνεργασία. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα προέβαλαν επιχειρήματα, για να εναντιωθούν-ακόμα και στη «θυσία» του κτηρίου-εφόσον προέκυπτε ως αναγκαιότητα, από ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, για την περιοχή. Σήμερα-γίνεται φανερό πως-η απουσία του διχάζει την κοινή γνώμη, που αδυνατεί να κατανοήσει το «πώς και το γιατί» της κατεδάφισης.
Δεν γνωρίζουμε, ακόμα, πόσοι θα είχαν αντίθετη άποψη, όταν θα έβλεπαν τη δημοτική αρχή με αξιοπρέπεια, συνέπεια και γνώση, να διεκδικεί και να εξασφαλίζει την προβλεπόμενη, από το νόμο, αποζημίωση, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατεδάφιση!
Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν. Τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και στην πλευρά εκείνων που συνειδητά ενισχύουν την παρορμητική πλευρά του Δημάρχου, δίνοντάς του ουσιαστική κάλυψη σε άστοχους και ατελέσφορους χειρισμούς.

Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ δεν επιθυμεί να ανακυκλώνει το θέμα, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της πλειοψηφίας. Ούτως ή άλλως-στο σημείο που το έφερε-δείχνει ανίκανη να σηκώσει το βάρος του. Και-τέλος πάντων-όποιος πιστεύει ότι τα οξυμένα προβλήματα αυτής της πόλης εξαντλούνται στην κατεδάφιση ή μη ενός ακινήτου δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο, ούτε συμβάλλει στην επίλυσή τους.
Πολλές φορές είπαμε στο Δήμαρχο πως: «δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει…». Τώρα θα ψάχνει το σωσίβιο στις δικαστικές εμπλοκές και στις δηλώσεις των πρώην δημάρχων! Αν όμως η κατεδάφιση ήταν στις πραγματικές προθέσεις του θα επέλεγε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, επιδιώκοντας συνεργασίες και συναίνεση. Καιρός να αναλάβει τις ευθύνες του, αφού «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Νέα Αντίληψη