Αρχική Νέα Τοπικά «ΛΙΣΣΟΣ» στο βάθος του τούνελ!

«ΛΙΣΣΟΣ» στο βάθος του τούνελ!

215

 
Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη του «Ε», δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) που συζήτησε το θέμα της αντικατάστασης του «Θεόφιλος». Είχε όμως συμφωνηθεί να έρθει στη γραμμή το πλοίο «Λισσός» της ΑΝΕΚ. Μάλιστα για να στηριχθεί το αίτημα της ΑΝΕΚ, ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής και τα άλλα μέλη του συμβουλίου έθεσαν ως προϋπόθεση στη Hellenic Seaways να αποσύρει το αίτημα για αποδρομολόγηση του «Νήσος Χίος» από τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη και του «Νήσος Μύκονος» από τη γραμμή Πειραιάς – Ικαρία – Σάμος. Αίτημα που έγινε δεκτό. Θυμίζουμε ότι η ΑΝΕΚ και η Hellenic Seaways ελέγχονται από την εταιρεία Sea Star, στην οποία κύριος μέτοχος είναι ο εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιάννης.


Το αίτημα της εταιρείας G. A. Ferries για δρομολόγηση δικών της πλοίων στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη δεν έγινε δεκτό από το Σ.Α.Σ. Το δρομολόγιο του «Λισσός» μια φορά την εβδομάδα προεκτείνεται στη Λήμνο και στη Θεσσαλονίκη.
Το «Λισσός» είναι πλοίο εφάμιλλο με το «Θεόφιλος» και κατά συνέπεια αναμένεται να υπάρξει επαρκής κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Λέσβου και της Χίου. 


«Έτοιμο»;
Η απόφαση του Σ.Α.Σ να μην κάνει δεκτό το αίτημα της G.A. Ferries για δρομολόγηση πλοίων της στη γραμμή, έκανε έξω φρενών τον εφοπλιστή, Μάκη Αγούδημο, ο οποίος είπε πως του «κάνει εντύπωση πώς το “Λισσός” ήταν έτοιμο για να μπει στα δρομολόγια του “Θεόφιλος” αμέσως μετά το ατύχημα. Απλά εκφράζω την απορία μου ενώπιον σας. Έχω αντιρρήσεις για το θέμα αυτό, γιατί η εταιρεία μου, η G.A. Ferries, έχει καταθέσει δρομολόγια για Χίο – Μυτιλήνη».
Στα παραπάνω απάντησε εκ μέρους της ΑΝΕΚ ο Σταύρος Αγγελιδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το “Λισσός” είναι πάντοτε σε ετοιμότητα, όπως και όλα τα πλοία του ομίλου και μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε σε μία ημέρα. Το “Λισσός” είναι δεμένο στο Πέραμα, γιατί αντικαταστάθηκε από το “Αριάδνη” στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά. Θέλουμε να το δρομολογήσουμε στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα του “Θεόφιλος”».
Ας σημειωθεί ότι η G.A. Ferries ζήτησε να δρομολογήσει στη γραμμή τα πλοία «Δημητρούλα» και «Ροδάνθη».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη θυελλώδη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ παραβρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ και πρόεδρος της HSW, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Φώτης Μανούσης της ΣΑΟΣ και ο εφοπλιστής Μάκης Αγούδημος.
Τέλος, από τη ΝΕΛ διευκρινίσθηκε χθες ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την ΑΝΕΚ για τη δρομολόγηση του «Λισσός». Για τους επιβάτες του «Θεόφιλος», η ΝΕΛ προτείνει ως λύση τη μεταφορά τους με το Μυτιλήνη, ενώ σε περίπτωση που δεν επιθυμούν αυτή τη λύση, μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επίσης η εταιρεία χθες ενημέρωνε όσους είχαν εκδώσει εισιτήρια με το «Θεόφιλος» για τα δρομολόγια των άλλων εταιρειών που είναι στη γραμμή.Ποιο είναι το «Λισσός»
«Άγριο τριαντάφυλλο» (στα ιαπωνικά «Hamanasu») είναι το αρχικό όνομα του πλοίου «Λισσός» που έρχεται στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη για να αντικαταστήσει το λαβωμένο «Θεόφιλος». Κατασκευάστηκε το 1972 και αρχικά εκτελούσε δρομολόγια στις γραμμές της δυτικής Ιαπωνίας. Εκείνη την εποχή το πλοίο έπιασε ταχύτητα 21 κόμβων, ενώ στο χαώδες γκαράζ του χωρούσαν 103 φορτηγά οχήματα.
Όπως αναφέρει το περιοδικό «Εφοπλιστής» (τεύχος Φεβρουαρίου 2007), το πλοίο είχε περάσει από πολλές γραμμές στην Ιαπωνία. Τον Απρίλιο του 1987 η ΑΝΕΚ αγόρασε το «Hamanasu» το οποίο έρχεται στην Ελλάδα ένα μήνα αργότερα. Πηγαίνει στα ναυπηγία του Περάματος για μετασκευή και βγαίνει από εκεί δύο χρόνια αργότερα. Το πλοίο έχει αποκτήσει εντελώς νέα όψη, έχουν προστεθεί υπερκατασκευές και τα φουγάρα έχουν ανασχεδιαστεί. Εξωτερικά η όψη του πλοίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όμως εσωτερικά, με την ανακατασκευή που έγινε, απέκτησε νέο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πολλά κρεβάτια, disco, καζίνο, πισίνα, καταστήματα, εστιατόρια, και άλλες ανέσεις απαραίτητες για ένα άνετο πέρασμα στην Ιταλία. Το νέο πλοίο της ΑΝΕΚ βαφτίστηκε «Λισσός», το όνομα μιας αρχαίας πόλης στα όρια της σημερινής επαρχίας Σελίνου.
Τέλη του Ιουνίου 1989, το πλοίο μπαίνει στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Αγκώνα, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μεταφέρεται στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά, ενώ τον Ιανουάριο του 1990 πάει για επισκευές στα ναυπηγία του Περάματος και λίγους μήνες αργότερα επιστρέφει στις γραμμές της Αδριατικής. Τον Ιούλιο του 1992 το «Λισσός» δίνει τη σκυτάλη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά. Το 1997 για μικρό χρονικό διάστημα το πλοίο μπαίνει στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο και μετά ξανά στην γραμμή Πειραιάς – Χανιά.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του πλοίου είναι 162,03 μέτρα μήκος, 26,42 μέτρα πλάτος και 6,46 μέτρα βύθισμα. Διαθέτει δύο μηχανές Fuji – Pielstick 18.000 hp, η υπηρεσιακή ταχύτητα που αναπτύσσει είναι 17 κόμβοι και η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι 21 κόμβοι. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 1.900 επιβάτες, διαθέτει 848 κρεβάτια και το γκαράζ του έχει γραμμές 675 μέτρων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΑΝΕΚ, μπορεί να μεταφέρει 600 οχήματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
2/7/2008