Αρχική Νέα Τοπικά Μεσογειακό φεστιβάλ Δήμου Χίου: υψηλός προϋπολογισμός με “δυνατά” ονόματα

Μεσογειακό φεστιβάλ Δήμου Χίου: υψηλός προϋπολογισμός με “δυνατά” ονόματα

8

 


Σημαντικές εκδηλώσεις με σπουδαίους δημιουργούς και μια υπέροχη ιδέα για παιδικό φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα από τις 7 Ιουλίου έως στις 12 Αυγούστου στη Χίο.

Ηδη βέβαια έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ όπως και η προετοιμασία ενός βιβλίου με ιστορίες γραμμένες από παιδιά του δημοτικού (“Μαστιχένιες ιστορίες”).

     Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναλύθηκε το όραμα του Δημάρχου Χίου Παντελή Βρουλή για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο να γίνει κάτι που να αφορά τα παιδιά.
«Να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Παντελή Βρουλή ο οποίος είχε την πρωτοβουλία, είχε την ιδέα να αλλάξει τα δεδομένα τα πολιτιστικά στη Χίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Χίου (ΔΑΕΧ) Δημήτρης Ρες.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου πρόκειται να είναι η ΔΑΕΧ, η σχέση που έχει με το φεστιβάλ δεν φαίνεται σε κανένα έντυπο!

Το μεγαλύτερο θέμα προκύπτει με τη μη παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού στη συνέντευξη, που στην ουσία θα έπρεπε αυτός να παρουσιάσει τις εκδηλώσεις και όχι ο υπεύθυνος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, αλλά και του Δημάρχου Χίου που θα έπρεπε να δώσει και τις ανάλογες πολιτικές απαντήσεις .


 

Σημαντικό κενό για το φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τοπικοί φορείς για να παρουσιάσουν έργα τους.

 Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό σημειώθηκε ως ενδεικτικό ποσό αυτό των 550.000 ΕΥΡΩ.
Ο Δήμος μέσω της ΔΑΕΧ αναμένεται να καταβάλει περί τις 100.000 ΕΥΡΩ για το παιδικό φεστιβάλ. Από το υπουργείο Εξωτερικών εξασφαλίστηκε χορηγία ύψους 30.000 ΕΥΡΩ, ενώ απέχει πανηγυρικά το υπουργείο Πολιτισμού. Όμως αν η Δημοτική Αρχή πράγματι ασπάζεται ότι πρόκειται για μια μοναδική δουλειά το μεσογειακό φεστιβάλ όφειλε το λιγότερο να καταγγείλει την απουσία του υπουργείου Πολιτισμού.
     Τέλος το ύψος των χορηγιών αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 ΕΥΡΩ, ενώ προϋπολογίζονται 150.000 ΕΥΡΩ από τη διάθεση των εισιτηρίων. Πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πώς θα καλυφθεί η «ψαλίδα» μέχρι τα προϋπολογισθέντα των 550.000 ΕΥΡΩ, πέρα από την πίστη του κ. Ρε ότι τελικά αυτό το νούμερο θα είναι πιο μικρό…

     Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΑΕΧ ερωτώμενος για το θέμα της μη συμμετοχής στην οργανωτική επιτροπή μελών της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ενώ αρχικά ψήφισαν υπέρ στη συνέχεια άλλαξαν θέση τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΕΧ.
     Στο φεστιβάλ που έχει σαν σλόγκαν «Τέχνη στη γη της μαστίχας» έχει συμπεριληφθεί και ένα διήμερο που φέρει τον τίτλο «Θεοδωράκεια» με καλλιτέχνες από διάφορα σημεία της Μεσογείου, με ιδιαίτερη βάση στη γκρεκάνικη κουλτούρα της Κάτω Ιταλίας.
      Ανεξάρτητα από το πώς η ιδέα του μεσογειακού Φεστιβάλ θα προχωρήσει και θα γίνει πράγματι θεσμός, όπως πιστεύει ότι θα πράξει η Δημοτική Αρχή του Παντελή Βρουλή, πρέπει να επισημάνουμε και πάλι τις αξιόλογες εκδηλώσεις.

 «Το πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ είναι πλέον γεγονός. Έχει περάσει πια σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του 2008 και νομίζω ότι ήδη έχει πετύχει τον πρώτο στόχο του. Για να ανοίξει εκείνο το δρόμο, να μπορέσει αυτός ο θεσμός να εδραιωθεί, να μπορέσει να δημιουργήσει άλλα πολιτιστικά δεδομένα όχι στη Χίο  μόνο -που έτσι και αλλιώς συμβαίνουν σπουδαία πράγματα-, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη μεσόγειο. Και αυτός είναι ο στόχος μας», σημείωσε από την πλευράς της η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Γιάννα Τριανταφύλλη.
               Μάλιστα το τριήμερο 7-9 Ιουλίου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά θα στηθεί ένα μοναδικό φεστιβάλ για παιδιά, με 4 θεματικές ενότητες. Ψυχή αυτών των εκδηλώσεων είναι η  ζωγράφος- χαράκτρια Χιώτισσα Μαρία Πασσαλή που έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 4/7/2008 (dimokratiki.org)