Αρχική Νέα Τοπικά Η «μάχη» για την ίδρυση νέων εφετείων

Η «μάχη» για την ίδρυση νέων εφετείων

8

Πρωταγωνιστές στην οξεία αντιπαράθεση, τοπικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, βουλευτές περιφερειών και «κομματάρχες»


Εκρηκτικό κλίμα έχει διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες, υπό τα όμματα της Δικαιοσύνης, με αφορμή τα τέσσερα, υπό ίδρυση νέα Εφετεία, σε Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Χαλκίδα και Μυτιλήνη. Σε αυτή τη «μάχη» των Εφετείων πρωταγωνιστούν εκτός των δικηγορικών και άλλων φορέων, οι βουλευτές των περιφερειών αλλά και «κομματάρχες», οι οποίοι ακόμη κι αν προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα συνάπτουν συμμαχίες, προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία Εφετείων, που δεν έχουν έδρα τον νομό τους. Η κρητική «βεντέτα» ανάμεσα στους κατοίκους των Χανίων και του Ηρακλείου που χρόνια σοβεί έχει «περάσει» και στη Δικαιοσύνη…


Η βομβιστική επίθεση πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του Συνασπισμού, στα Χανιά (όπου υπάρχει Εφετείο) εν πολλοίς αποδόθηκε στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει διχάζοντας τις τοπικές κοινωνίες. «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» έχει χαρακτηρίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, τον κ. Αλ. Αλαβάνο, με αφορμή τη θέση του υπέρ της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο. Η οξεία αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και στη Βουλή, καθώς στο πλαίσιο συζήτησης σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών, διατυπώθηκαν υπαινιγμοί για «μικροκομματικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν τα Εφετεία και να παίξουν παιχνίδι». Οι εσωκομματικές διαμάχες έχουν κορυφωθεί, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται με την απειλή βουλευτών της περιοχής ότι θα παραιτηθούν εάν ιδρυθεί νέο Εφετείο στον άλλο νομό!


Τρίτη φορά

Η ίδρυση έχει «παγώσει» για τρίτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, και παρά τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει υποβληθεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων σε Πάτρα και Μεσολόγγι για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Αλλεπάλληλα είναι τα αιτήματα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα, καθώς απειλείται… εμφύλιος στην Αιτωλοακαρνανία. Ο νομός υπαγόταν στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών, το οποίο λόγω της ραγδαίας αύξησης της δικαστηριακής ύλης, είχε καταστεί δυσλειτουργικό. Εκατοντάδες υποθέσεις στοιβάζονται, ενώ η μετακίνηση των παραγόντων μιας δίκης ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή. Η επιλογή, όμως, του Αγρινίου και όχι του Μεσολογγίου, που είναι η πρωτεύουσα του νομού άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή. Το Αγρίνιο επελέγη επειδή συγκέντρωνε, κατά το υπουργείο, περισσότερες προϋποθέσεις για να στεγάσει τις νέες δικαστικές υπηρεσίες (έχει νεόδμητο δικαστικό μέγαρο) ενώ ελήφθη υπ’ όψιν και ο πληθυσμιακός και συγκοινωνιακός παράγοντας.


Αγανακτισμένοι κάτοικοι του Μεσολογγίου απέκλεισαν για μισή ώρα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, την εθνική Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ενώ ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο «για συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου». Από την άλλη, οι δικηγόροι των περιοχών Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αιτωλικού, Αστακού και Οινιάδων απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και οκτώ μήνες.


Για το Εφετείο Αγρινίου, στο οποίο θα υπάγονται οι υποθέσεις των Πρωτοδικείων Μεσολογγίου και Λευκάδας, διατυπώθηκαν και οι περισσότερες αντιρρήσεις στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Είκοσι ανώτατοι δικαστικοί διαφώνησαν εκτιμώντας ότι δεν θα επιταχυνθεί, αλλά θα επιβαρυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ θα ενταθούν οι πιέσεις για τη δημιουργία κι αλλων Εφετείων, θα αυξηθεί η φιλοδικία και θα υπάρξει τεράστιο κόστος για το κράτος και τους διαδίκους. Η ίδρυση «σκόνταψε» τελικώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν υπάρχει καταγραφή και αξιολόγηση της δαπάνης που θα προκληθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.


Πέντε νησιά

Ανάλογη ήταν και η «τύχη» του Εφετείου στη Μυτιλήνη, την ίδρυση του οποίου είχαν ζητήσει πολλοί τοπικοί φορείς, προχωρώντας μάλιστα σε κινητοποιήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ήταν και το μοναδικό Εφετείο, η λειτουργία του οποίου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως απολύτως δικαιολογημένη (ψήφοι 56-1). Το Εφετείο θα εξυπηρετεί τους κατοίκους πέντε νησιών, της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατρίου, της Χίου και των Ψαρών, που δεν είχαν άμεση πρόσβαση στο Εφετείο της Σύρου και χρειάζονταν δύο ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές συγκοινωνίες για να υπερασπιστούν τη δικαστική τους υπόθεση.

Κατά τον πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ κ. Κ. Μενουδάκο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, οφείλει να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του για τις δαπάνες, προσδιορίζοντας το ποσό, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ετσι, η ίδρυση των Εφετείων στη Μυτιλήνη και το Αγρίνιο έχει αναβληθεί, ενώ για το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα, δεν έχει καν δρομολογηθεί, αφού δεν έχουν καταρτιστεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Αν και για το Εφετείο της Χαλκίδας, δεν υπάρχουν τριβές, η ίδρυσή του παραπέμπεται στο μέλλον λόγω των γενικότερων αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί στις άλλες πόλεις.


Η ορθολογική χωροταξική κατανομή των δικαστηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την αποσυμφόρηση των δικαστικών υποθέσεων είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι δικαστικές ενώσεις θεωρούν, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση τα νέα δικαστήρια να στελεχωθούν με νέους εφέτες, και όχι να λειτουργήσουν με τους δικαστικούς που υπηρετούν στα υπάρχοντα Εφετεία.


Πηγή: Καθημερινή, 06/07/2008