Αρχική Νέα Τοπικά Στη Μυτιλήνη ζητούνται οικόπεδα για «έξυπνα σχολεία», Ισχύει και για τη Χίο;

Στη Μυτιλήνη ζητούνται οικόπεδα για «έξυπνα σχολεία», Ισχύει και για τη Χίο;

5

 Στη Μυτιλήνη ζητούνται οικόπεδα για «έξυπνα σχολεία»
   Ισχύουν οι δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Χίο;
  
  
   ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
   Θοδωρής Πυλιώτης 
   
   

«Δώστε οικόπεδα να γίνουν σχολεία» προτρέπει ο Περιφερειακός Διευθυντής Στρατής Τζιμής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Λέσβου.
   «Νέες δυνατότητες για την κατασκευή σύγχρονων εκπαιδευτηρίων και στο νομό Λέσβου δημιουργεί το πρόγραμμα «έξυπνα σχολεία» του υπουργείου Παιδείας, μέσω του οποίου θα γίνουν καινούρια σχολεία, αλλά και σχολικά γυμναστήρια, σχολικά θέατρα και πολύκεντρα σε όλη τη χώρα. Προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση και κατασκευή νέου εκπαιδευτηρίου αποτελεί η παραχώρηση του κατάλληλου οικοπέδου, η γη για σχολείο…», σημειώνει στο πολύ ενδιαφέρον θέμα η εφημερίδα.
   Μάλιστα τονίζει ότι «παρότι ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας και του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) για το κατασκευαστικό πρόγραμμα της περιόδου 2008-2012 έχει ξεκινήσει ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου, όχι μόνο υπάρχουν ακόμη περιθώρια ένταξης νέων διδακτηρίων, αλλά και απευθύνεται σχετική έκκληση απ’ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου να γίνουν προτάσεις απ’ τη Νομαρχία και τους Δήμους, που φυσικά θα συνοδευτούν με τα ανάλογα οικόπεδα».
  

   Ισχύει για τη Χίο;
   Έχοντας πρόσφατα την ανακοίνωση, ότι η Ιερά Μητρόπολη παραχωρεί οικόπεδο για να γίνει το Λύκειο στα Βόρεια του Δήμου Χίου επικοινωνήσαμε με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Παύλο Καλογεράκη, όπως και με τον υπεύθυνο για θέματα παιδείας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νίκο Νύκτα.
    Ο κ. Καλογεράκης (όπως ήταν αναμενόμενο) δεν γνώριζε τη συνέντευξη μόλις της προηγούμενης μέρας του Περιφερειακού Διευθυντή στη Μυτιλήνη. Δεν είχε όμως και καμία ενημέρωση για το θέμα του προγράμματος «έξυπνα σχολεία».
   Ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον κ. Τζιμή, μας είπε ότι οι δηλώσεις του τελευταίου φαίνεται ότι αφορούσαν τη Λέσβο όπου έχουν πρόβλημα με παροχή οικοπέδων.
   Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά βέβαια για το πώς αντιμετωπίζονται και οι άλλοι νομοί- νησιά της Περιφέρειας.
   Αν όμως ο κ. Καλογεράκης φαίνεται λίγο διστακτικός στο να θέσει θέμα «βορινού» Λυκείου (λόγω του ότι ήδη η Χίος έχει αιτήματα που υλοποιούνται με τον ΟΣΚ) ο κ. Νύκτας στην ανακοίνωση της σχετικής είδησης ήταν κατηγορηματικός:
   «Εμείς έχουμε οικόπεδα και αν ο Περιφερειακός Διε3υθυντής ενδιαφέρεται να κάνει σχολεία μπορούμε να τα δώσουμε και να προχωρήσει και στη Χίο το πρόγραμμα», μας δήλωσε ο Νίκος Νύκτας.
  
   Καλογεράκης για πορεία έργων
   «Ηδη έχουμε βάλει στον ΟΣΚ και θέλουμε να προχωρήσουμε τα κτήρια του ΤΕΕ και του ΕΕΕΕΚ (Κτήριο ειδικής αγωγής) που βρίσκονται σε επίπεδο μελετών», σημείωσε ο κ. Καλογεράκης.
   Μάλιστα για το κτήριο ειδικής αγωγής έχουν βγει καταρχήν 5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ενώ στο οικόπεδο στα Λολόδεντρα εξετάζεται πως θα προχωρήσει η μελέτη για το ΤΕΕ με βάση και το γεγονός ότι βρίσκεται εντός ορίου Κάμπου και με ένα διατηρητέο σπίτι μέσα στο οικόπεδο.
   Επίσης ο ΟΣΚ θα δώσει 130.000 ΕΥΡΩ για την αγορά οικοπέδου δίπλα στο 2ο Λύκειο.
   «Στον ΟΣΚ έχουμε ήδη φορτωθεί για τις μελέτες. Θα μπορούσε να μας παραπέμψει και στη νομαρχία γι’ αυτές», σημείωσε ο κ. Καλογεράκης που χωρίς να ονοματίσει ευχαρίστησε συγκεκριμένα στελέχη του οργανισμού για τη βοήθεια.
   «Το λέω αυτό και για το αίτημα για Λύκειο στα βόρεια της πόλης. Θέλει υπομονή. Είναι βέβαια πολύ θετικό που βρέθηκε οικόπεδο, πρέπει όμως να το δει η επιτροπή ελέγχου από τον ΟΣΚ ενώ στη συνέχεια είναι ουσιώδες να γίνουν οι μελέτες», μας τόνισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας.
   Διαφαίνεται όμως μπροστά στη δυναμική της Επιτροπής Αγώνα να φέρει στο προσκήνιο το βορινό Λύκειο με την εξεύρεση οικοπέδου, να υπάρχει ο φόβος να μπλέξει στα διαδικαστικά. Πότε δηλαδή θα προγραμματιστεί ο έλεγχος του οικοπέδου; Πρέπει να περιμένουμε την έναρξη του νέου σχολικού έτους;
  
   Πρότυπα σχολεία
   Με τον όρο «Έξυπνο Σχολείο» το υπουργείο χαρακτηρίζει το σχολείο που διαθέτει σύγχρονο κτήριο, και μάλιστα ειδικών βιοκλιματικών προδιαγραφών, επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, συνεργαζόμενους γονείς, έχει τα βέλτιστα εποπτικά μέσα είτε αφορά αυτό το βιβλίο, είτε αφορά τα άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.
   Αποτελεί δηλαδή μιας πρόκληση για τους γονείς και εκπαιδευτικούς που ζητούν «βορινό Λύκειο» σε προσφερόμενο μάλιστα οικόπεδο, έτσι ώστε να επαληθευτούν και τα λόγια του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Τζιμή που καταλήγει στη συνέντευξή του:
   «Τέτοιου είδους σχολεία μπορούμε να έχουμε και στα νησιά μας, όπου υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε “έξυπνα σχολεία”. Δυστυχώς, έως τώρα χωλαίνουμε στο θέμα της εύρεσης κατάλληλων οικοπέδων, θέμα όμως που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε και οι μαθητές στο βόρειο Αιγαίο να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για καλύτερο σχολείο, με τους μαθητές της υπόλοιπης Ελλάδας. Προσωπικά περιμένω τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης για να τις μεταβιβάσω αρμοδίως».
   Ιδού η… Χίος ιδού και το πήδημα!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 7/7/2008