Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανδρέας Μιχαηλίδης: η έκδοση ενός βιβλίου και ο αποκλεισμός από το πωλητήριο...

Ανδρέας Μιχαηλίδης: η έκδοση ενός βιβλίου και ο αποκλεισμός από το πωλητήριο της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ

9

  Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη για τη Βιβλιοθήκη.
     
      Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη, με τίτλο: Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». H ιστορία και η θησαυροί της. Πρόκειται για μια εξαιρετική σε πληρότητα και εγκυρότητα εργασία, γεγονός το οποίο καθόλου δεν μας ξαφνιάζει, γνωρίζοντας τη διαδρομή της συγγραφέως στο χώρο της χιακής γραμματείας. Στο βιβλίο καταγράφεται η ιστορία της Βιβλιοθήκης του νησιού μας, από της ιδρύσεώς της το 1792, ως παράρτημα της Σχολής της Χίου, μέχρι σήμερα. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται με τρόπο ευσύνοπτο μεν, αλλά εξαιρετικά πλήρη δε, οι εκδόσεις, οι συλλογές και τα αρχεία τα οποία απόκεινται σήμερα στη Βιβλιοθήκη. Επίσης παρουσιάζεται η δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται στη Βιβλιοθήκη (τα Τμήματά της, διοργανώσεις κ.α.). Θα χαρακτηρίζαμε το βιβλίο αυτό ένα εξαίρετο οδηγό της Βιβλιοθήκης, ο οποίος μάλιστα έλειπε παντελώς όλα αυτά τα χρόνια.
      Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου, με χορηγία του Ταμείου Χιακής Συνεργασίας. Χίος – Οινούσσαι – Ψαρά, στο τυπογραφείο Αλφα Πι των Αδελφών Παληού. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στη Βιβλιοθήκη της Χίου.
      Αφού εξάρω την εργασία της Αθηνάς, πολύχρονη όπως απαιτεί άλλωστε μια τέτοια έκδοση, αλλά και τη συμβολή των χορηγών, πρέπει να υπογραμμίσω και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλε ο Σύλλογος των Φίλων, προσπάθειες δυσανάλογες μάλιστα προς τις δυνατότητές του. Αφού εξασφάλισε την οικονομική πλευρά του εγχειρήματος και βρήκε τρόπο για την διακίνησή του στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας, διατύπωσε και το αυτονόητο αίτημα προς το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης το βιβλίο – Οδηγός να πωλείται από τη Βιβλιοθήκη στους επισκέπτες της. Εισέπραξε όμως την απάντηση ότι η λειτουργία του πωλητηρίου της Βιβλιοθήκης έχει ανασταλεί, διότι γίνεται απογραφή του προς πώληση υλικού και επομένως το βιβλίο δεν μπορεί να πωλείται εκεί. Στην αντιπρόταση η οποία έγινε προς τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου από τον υπογράφοντα, ότι το βιβλίο θα μπορούσε να διατίθεται από τη Βιβλιοθήκη με καθεστώς διαχείρισης ανεξάρτητο του προς απογραφή υλικού, η απάντηση ήταν επίσης αρνητική.
      Να υπενθυμίσω ότι ανάλογης υποδοχής έτυχε και το βιβλίο – Κατάλογος των ιπποκρατικών εκδόσεων οι οποίες βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη, τα έσοδα από την  πώληση του οποίου θα διατεθούν επίσης στη Βιβλιοθήκη μας. Το βιβλίο αυτό το οποίο επιμελήθηκε ο υπογράφων είναι έκδοση του Συλλόγου Φίλων και της Βιβλιοθήκης.
      Θεωρώ ότι η τακτική αυτή του Εφορευτικού Συμβουλίου, αδικεί κατάφορα τις δύο εκδόσεις, τον κόπο των συγγραφέων, του χορηγούς και απαξιώνει την προσφορά του Συλλόγου των Φίλων. Θεωρώ ότι το Εφορευτικό Συμβούλιο και προσωπικά ο Πρόεδρός του πρέπει να παρακάμψει άμεσα τα κωλύματα τα οποία επικαλείται και να καταστήσει προσβάσιμη την αγορά των βιβλίων στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή στην ίδια τη Βιβλιοθήκη.
      Σε αντίθετη περίπτωση, νομίζω ότι, αυτοϋπονομεύεται η επικαλούμενη πρόθεση για προσέλκυση του κοινού στη Βιβλιοθήκη. Παράλληλα δημιουργούνται οφθαλμοφανή προσκόμματα στην πρόθεση κάποιων ανθρώπων να προσφέρουν στη Βιβλιοθήκη μας.
      
      Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης
      Ιατρός Ρευματολόγος