Αρχική Νέα Τοπικά Ενίσχυση επιδοτήσεων λόγω ακριβού πετρελαίου ζητούν οι ακτοοπλόοι

Ενίσχυση επιδοτήσεων λόγω ακριβού πετρελαίου ζητούν οι ακτοοπλόοι

10

  Διερευνητική συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το μέλλον των επιδοτούμενων γραμμών για την ερχόμενη περίοδο δρομολογίων, Νοέμβριος 2008 – Οκτώβριος 2009, είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
     Όπως υποστηρίζουν οι ακτοπλόοι το ράλι των τιμών του πετρελαίου έχει ανεβάσει κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες γραμμές».
     Να σημειωθεί ότι για τη φετινή περίοδο, Νοέμβριος 2007 – Οκτώβριος 2008, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των εταιρειών που εκτελούσαν δρομολόγια στις «άγονες γραμμές» από το υψηλό κόστος των καυσίμων και των λιπαντικών χρειάσθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ζητήσει και να λάβει από τον κ. Αλογοσκούφη επιπλέον ενίσχυση 14 εκατ. ευρώ .
     Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, κατά τη διάρκεια του 2008 το σύνολο των δημόσιων δαπανών για τις 84 «άγονες γραμμές» αναμένεται να φθάσει στα 50 εκατ. ευρώ που σημαίνει, τα 35 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί συν τα 14 εκατ. ευρώ που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικά λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
     Συνολικά το εθνικό ακτοπλοϊκό σύστημα διαθέτει 356 γραμμές εκ των οποίων οι 242 είναι απελευθερωμένες, οι 84 επιδοτούμενες ενώ οι 30 αφορούν πορθμειακά δρομολόγια.