Αρχική Νέα Τοπικά Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Έργου Αποκατάστασης Πύργου Πιτυούς

Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Έργου Αποκατάστασης Πύργου Πιτυούς

7

 

 

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 8 Ιουλίου, τα εγκαίνια του Έργου Αποκατάστασης Πύργου Πιτυούς από το Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, παρουσία του βουλευτή Χίου κ. Κοσμίδη, του προέδρου του Νομ. Συμβουλίου κ. Καμπούρη, των αντινομαρχών κκ Φλάμου και Φαρατζή, του Δημάρχου Καρδαμύλων κ. Μελιτζάνη, εκπροσώπων φορέων και αρχών και πλήθους κόσμου.
      Ο Νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης στο χαιρετισμό του έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό υλοποίησης του Έργου ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ένα  μνημείο που για χρόνια ήταν εκτεθειμένο στη φθορά και σχεδόν ξεχασμένο, αποδίδεται σήμερα επισκέψιμο στο κοινό, ενισχύοντας τις πολιτιστικές υποδομές που είναι απαραίτητες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Πιστεύουμε ότι ο πύργος του Πιτυούς  θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή της Βόρειας Χίου, της Χίου γενικότερα, και το ίδιο οραματιζόμαστε και για  άλλα σημαντικά Μεσαιωνικά και Βυζαντινά μας μνημεία: το Κάστρο της Χίου, τον Πύργο των Δοτίων, τον Αγ. Γάννη τον Αργέντη στον Καταρράκτη, τους Μύλους του Ανέμωνα, για τα οποία ήδη δρομολογούμε παρεμβάσεις. Στόχος μας είναι η διάσωση και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου που διαθέτει ο τόπος μας, η επανένταξη των μνημείων στο σήμερα, η προβολή ενός άλλου προτύπου αντιμετώπισης των μνημείων μας, που επιβάλλει το βιωματικό σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που δε θα είναι πια κάτι το θεωρητικό και απρόσιτο, ή εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, αλλά κομμάτι της ζωής μας».
      Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Ν.Α. Χίου κ. Κολλιάρος μίλησε για την ιστορία του Πύργου Πιτυούς: «Ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας παραδίδεται στο κοινό στερεωμένο και αποκατεστημένο, εφοδιασμένο με μια στοιχειώδη Μουσειακή λειτουργία, μια ενημερωτική έκθεση, η οποία περιέχει τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία για να μπορέσει ο επισκέπτης να γνωρίσει την ιστορία και τη λειτουργία του μνημείου».
   Το Έργο Αποκατάστασης Πύργου Πιτυούς, προϋπολογισμού 895.254 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το μέτρο «Πολιτισμός» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και υλοποιήθηκε από τη Ν.Α. Χίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2005 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2008. Το Έργο περιελάμβανε:
– Ολοκλήρωση Μελέτης Αποκατάστασης
– Ανασκαφικές εργασίες στο εσωτερικό του Πύργου
– Εργασίες αποκατάστασης του μνημείου (τοπικά ενέματα, μερικές ανακτήσεις)
– Διαμόρφωση νέας πρόσβασης με τοποθέτηση ράμπας ανόδου και αυτοφερόμενης κλίμακας)
– Οργάνωση ενημερωτικής έκθεσης για την ιστορία του μνημείου στο χώρο του ορόφου.
Πολύτιμη στην υλοποίηση του Έργου ήταν η συνεργασία με την Γ’ Ε.Β.Α.
 Η τελετή των εγκαινίων πλαισιώθηκε από παράσταση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκειούς σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «Ο Μάκελλος». Το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Πύργο, και να ενημερωθεί από ένα καλαίσθητο φυλλάδιο με ιστορικά στοιχεία του έργου.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου