Αρχική Απόψεις Aρθρα Λεωνίδας Κωστάλας: ΑΤΑ… ΣΤΡΑΤΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ (ή ο έρωτας για...

Λεωνίδας Κωστάλας: ΑΤΑ… ΣΤΡΑΤΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ (ή ο έρωτας για την Νέα Χίο)

37

 ΑΤΑ… ΣΤΡΑΤΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ
(ή ο έρωτας για την Νέα Χίο)Παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικούμε στη Χίο. Κάθε τόσο να σου και κάποιος «αρμόδιος» που οραματίζεται νέα θέση για το λιμάνι της Χίου. Ξεκίνησε το γαϊτανάκι από την θέση που τώρα πλέον λειτουργεί η νέα ιχθυόσκαλα, μετά πήγε μέχρι τα κεραμεία, τώρα προγραμματίζεται για το Κοντάρι και μετά… βλέπουμε! Υπάρχει και ο Τσεσμές!!
Ο πρώτος αιρετός νομάρχης Γ. Καλουτάς, προεκλογικά τότε (1994) διαβλέποντας το πρόβλημα με το λιμάνι μας, υποσχέθηκε νέο βορείως του υπάρχοντος. Θυμάμαι όταν μας έδειξε τα σχέδια, δώσαμε τα χέρια ένα πρωινό στα μεταλλικά τραπεζάκια του Σίσκου. Αίφνης και χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση άλλαξε γνώμη, «μετέφερε» το λιμάνι στα κεραμεία και η νέα ιχθυόσκαλα κατέλαβε τον χώρο του σχεδιαζόμενου νέου λιμένα. Κρίμα ήταν εξαιρετική ιδέα, χρήμα κοινοτικό τότε υπήρχε, αλλά η ευκαιρία χάθηκε. 
Εδώ και μερικά χρόνια ο Π. Λαμπρινούδης (σημερινός νομάρχης) συνέλαβε την ιδέα της μεταφοράς του λιμένος στο Κοντάρι, μπροστά από τον βιολογικό και το αεροδρόμιο.
Ο Σταμάτης Κάρματζης (πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου), προτείνει την επέκταση προς νότον του υπάρχοντος.
Να λάβουμε υπ΄ όψη μας, ότι στο Λιμάνι το Μεστών ολοκληρώνονται οι εργασίες και είναι θέμα χρόνου να δρομολογηθεί ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό στη γραμμή Λαυρίου (ή Ραφήνας) – Μεστών. Υπολογιζόμενος χρόνος δρομολογίου 3 1/2 ώρες (τρεις και μισή ώρες). Μικρότερη διαδρομή, λιγότερα καύσιμα, χωρίς πολλές καμπίνες το σκάφος, με λιγότερο πλήρωμα, άρα αρκετά φθηνότερο εισιτήριο! Το λιμάνι δε αυτό θα μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε κύρια εμπορική πύλη του νομού.
Όμως η πρωτεύουσα του νομού δεν μπορεί να μείνει χωρίς λιμάνι. Ποιος έχει δίκιο λοιπόν; Ποια θέση είναι η καλύτερη; Ας το εξετάσουμε. Μελέτησα όσα στοιχεία μπόρεσα να βρω για τις δυο λύσεις. Δηλαδή συνέκρινα σχέδια, διάβασα εισηγήσεις, πληροφορήθηκα για το ύψος των δαπανών, έριξα μια ματιά στα οικονομικά του Αλογοσκούφη… κλπ.
Η θέση «κοντάρι» είναι θεαματικότερη, έχει εξαιρετική πρόσβαση και θα συμβάλλει στην αποκέντρωση και στην οικονομική ανάπτυξη του νομού. Το σχέδιο που είδα σε κλίμακα 1:1500 δεν με διαφωτίζει πολύ, ούτε μπόρεσα να μάθω πολλά πράγματα για τον κυματισμό. Γεγονός είναι ότι η λύση εμπεριέχει πολλές δυσκολίες. Η πρώτη, ότι η λίαν εκτεταμένη επίχωση θα επηρεάσει δραματικά το θαλάσσιο περιβάλλον. Απαιτείται μεταφορά του βιολογικού. Θα πρέπει να κατασκευαστούν παράπλευρα αντιπλημμυρικά  έργα. Έχει πολύ μεγάλο κόστος. Ο κ. Νομάρχης το υπολογίζει γύρω στα80 εκ €, αλλά κάτι μου λέει ότι στο νούμερο  επενέβη με βουλιμία ο Προκρούστης. Τέλος έχει μεγάλο βάθος χρόνου.
Η δεύτερη λύση του δραστήριου Σταμάτη Κάρματζη, η δημιουργία διπλής προβλήτας δηλαδή νοτιοανατολικά του λιμανιού, με ανάλογες επιχώσεις για πρόσβαση και η δημιουργία νέων προβλητών εντός του υπάρχοντος λιμένος, φαίνεται αρκετά έξυπνη και αρκετά λειτουργική. Το κόστος κατά τον μελετητή θα κυμανθεί γύρω στα 15 εκ €, το πιθανότερο είναι να φτάσει τα  20 εκ €. Πρόβλημα θα αντιμετωπίζει ο χερσαίος χώρος (αυτός που θα δημιουργηθεί από τις επιχώσεις) με ισχυρό νοτιά.
Για την δεύτερη λύση έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον ότι δεν χρειάζεται η δημιουργία μαρίνας (ως προβλέπει), αφού έχουμε την ημιτελή στο Νοσοκομείο και κάποιος «δυναμικός» άρχοντας ή εισαγγελέας θα πρέπει να την ολοκληρώσει! Η δεύτερη, ότι αντί της μικρής μαρίνας, μπορεί να δημιουργηθεί δρόμος από την περιοχή ξενοδοχείου Χανδρή, σε καμπύλη εντός του λιμένος μέχρι τον περιφερειακό του κάστρου, όπου εκεί η νέα αρχαιολόγος που έρχεται όπως πληροφορήθηκα, με εξαιρετικές σπουδές και ανοιχτό μυαλό, θα διευκολύνει επιτέλους την υλοποίηση του. Επίσης θα συνδέει και τους νέους δρόμους στην τάφρο το φρουρίου (τελωνείο). Ο δρόμος αυτός θα είναι σε πασσάλους, με δύο λωρίδες και με διαχωριστικό στη μέση και θα συνδέσει τη νότια με τη βόρεια Χίο. Τα φορτηγά και οι νταλίκες θα χρησιμοποιούν τον ήδη ευρισκόμενο στην τελική του φάση περιφερειακό δυτικά της πόλεως. Έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν λιμάνι περιπάτου και έξοχο χώρο αναψυχής.(*)
Πρέπει βεβαίως να υπογραμμισθεί, ότι ένας νομάρχης έχει και καλύτερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη παιδεία και μόρφωση από εμάς, άρα η γνώμη του κ. Λαμπρινούδη είναι σεβαστή, όμως θα πρέπει να μας δώσει ακριβή στοιχεία κόστους και χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως της προτάσεως του.
Αν ήσουν νομάρχης θα προτιμούσες κατ΄ αρχήν την λύση «Κάρματζη». Θέλεις λιμάνι εδώ και τώρα, κοστίζει λιγότερο, έχεις και τα Μεστά, το συνδυάζεις με περιφερειακό κάστρου και τάφρου. Αν όμως ήσουν πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, δεν θα επέτρεπες στο Αζαμάρα να σου κλείνει τελείως τον χερσαίο χώρο του λιμανιού, να σταματάει την διέλευση οχημάτων και να δημιουργείται έτσι επί πλέον κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ταλαίπωρη πόλη μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε 2 χρόνια θα έχουμε εκλογές για τον… «Υπερδήμο».  Λέτε την λύση να την δώσει ένας δραστήριος σούπερμαν;

Λεωνίδας Κωστάλας


(*)Φανταστείτε όλα αυτά με την διάνοιξη δρόμου από Ροδοκανάκη σε Λάδης (ουρητήρια), το γκρέμισμα του εκτρώματος, το γκρέμισμα του « ναζιστικού»  REX, το γκρέμισμα και μεταφορά του τελωνείου  και μετά πείτε μου αν δεν ερωτευθείτε τη πόλη μας!!! Στη περίπτωση αυτή η «νέα» κεντρική πλατεία αποκτά άλλη ποιότητα και ίσως πούμε: χαλάλι οι σπατάλες!!