Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για την Υποθαλάσσια σύνδεση Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα

Ερώτηση Τσουρή για την Υποθαλάσσια σύνδεση Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα

6

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την Υποθαλάσσια σύνδεση Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα κατέθεσε η Βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή:


Από τα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους λειτουργεί στη Χίο μονάδα ισχύος 14, 4 MW, ενώ μια δεύτερη βρίσκεται υπό κατασκευή και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2009 για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Νομού Χίου.


Στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ στη Χίο, δόθηκε έμφαση στην τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει την Εύβοια με τη Χίο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς, όμως, να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις, για βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.


Δύο από αυτά είναι η συνέχιση ή μη λειτουργίας του υπάρχοντος εργοστασίου και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτό, καθώς και η πρόβλεψη εφεδρικής κάλυψης του Νομού, σε περίπτωση βλάβης του υποθαλάσσιου δικτύου. Είναι προφανές ότι, σε ακριτικούς Νομούς, όπως η Χίος, οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειακής κάλυψης δεν μπορεί να προχωρήσει – αντίθετα, καθίσταται επικίνδυνος για το Δημόσιο συμφέρον – αν δεν λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι, οι οποίες αναφέρθηκαν.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Στην περίπτωση ενεργειακής διασύνδεσης της Χίου με την Εύβοια, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία του; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και ποιος; Ποιές είναι  οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στη ΔΕΗ Χίου;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για εφεδρική κάλυψη του Νομού, σε περίπτωση βλάβης, ώστε να μην αποκλειστεί ενεργειακά το νησί;08 Ιουλίου 2008
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή